Minden bizonnyal a valaha észlelt legerősebb felső légköri villámot fotózták le egy oklahomai vihar fölött."Gigantic jet", azaz egy gigantikus felső..

Minden bizonnyal a valaha észlelt legerősebb felső légköri villámot fotózták le egy oklahomai vihar fölött.

"Gigantic jet", azaz egy gigantikus felső légköri villám indult egy Oklahoma feletti viharfelhő tetejétől egyenesen a világűr felé, 80 km magasságig. A nevéből következik, hogy ez az egyik legerősebb és legritkább villám a Földön. Ezek évente mindössze ezerszer fordulnak elő és nagyjából ötvenszer nagyobb energiát bocsátanak ki, mint egy átlagos villám. A 2018-ban lencsevégre kapott pedig a valaha észlelt legerősebb lehet. A töltésátvitel csaknem kétszerese a korábbi legnagyobbnak és nagyjából hatvanszorosa egy átlagos villáménak.

Három egymást követő fotó a 2018-ban Oklahoma felett kialakult gigantic jet-ről (fotó: Chris Holmes)

A kutatók műhold- és radaradatok segítségével vizsgálták a kibocsátott rádióhullámokat, és számításaik szerint körülbelül 300 Coulombnyi energiát mozgatott meg a "gigantic jet", míg a felhőtetőtől 80 km magasba tört. Nagyjából ebben a magasságban kezdődik az ionoszféra, a töltött részecskék rétege, ahol a semleges részecskék a Nap sugárzásának hatására ionizálódnak, és jelentős hatással vannak a rádióhullámok terjedésére. Továbbá ez a réteg választja el a Föld felső légkörét az űrbeli vákumtól. 

A kutatók részletes tanulmánya a Science Advances folyóirat augusztus eleji cikkében olvasható.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

 
idokep.hu / Science Advances, Live Science
Share To:

Post A Comment: