Akár már idén szeptemberben le kell mondania az európaiaknak a Facebookról, az Instagramról és a TikTokról. A kivonulás oka, hogy a közösségimédia...

Akár már idén szeptemberben le kell mondania az európaiaknak a Facebookról, az Instagramról és a TikTokról. A kivonulás oka, hogy a közösségimédia-platformok nem tudják összehangolni a működésüket az ír adatvédelmi hatóság döntésével, amely megnehezítené, hogy az európai felhasználók adatait a tengerentúlra vagy Kínába továbbítsák.

A Facebook és Instagram mellett a TikTok is kivonulhat Európából

Az Ír Adatvédelmi Hatóság (DPC) egy új törvénytervezetet állított össze, amellyel megakadályoznák, hogy a Facebook és az Instagram továbbíthassa az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba.

Ez az adatkorlátozási szabályozás ellehetetlenítené a Meta platformjainak további európai működését. Ennek eredményeként Mark Zuckerberg jelezte is, hogy a régióból való kivonulás már szeptemberben megtörténhet, alternatív megoldás híján. Korábban csak az amerikai közösségimédia-platformokról szóltak a hírek, azonban a Fortune arról írt, hogy 

a DPC döntése eredményeként a kínai TikTokot is kitilthatja Európából.


Kiskapu az európaiak adatainak megszerzésére

Az ír szabályozás azokat a két évvel ezelőtti aggályokat fogalmazta meg ismét, amelyek miatt sikertelen volt az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti adatvédelmi pajzsra, a Privacy Shieldre vonatkozó megállapodás. A nagy amerikai vállalatoknak ez az egyezség tette lehetővé, hogy megszerezzék az európai állampolgárok személyes adatait, ez azonban annak is köszönhető, hogy az USA-ban nem olyan szigorúak az adatvédelmi jogszabályok, mint az Európai Unióban.

A Privacy Shield lehetőséget adott a cégeknek, hogy saját maguk tanúsíthassák, hogy uniós szintű adatvédelemmel rendelkeznek.

Az intézkedéssel továbbra is biztosították az unió és az Egyesült Államok közötti adatfolyam fenntartását.

Egészen 2020-ig, amikor az Európai Unió Bírósága (EUB) megsemmisítette a Privacy Shieldet, mert elfogadhatatlannak minősítette, hogy az Egyesült Államokban nem állt rendelkezésre olyan független hatóság, amelyhez azok az európaiak fordulhattak volna, ha visszaélés történt az adataikkal. Mindezek ellenére az EUB nem fosztotta meg az amerikai cégeket attól a lehetőségtől, hogy az úgynevezett általános szerződéses záradékkal (SCC) jelen maradjanak Európában. Ezekre az SCC-kre támaszkodik már évek óta a felhasználók adatainak továbbításakor a Facebook és az Instagram. A probléma csak az – amelyet ír hatóság is felismert –, hogy az SCC-k ugyanazokkal a problémákkal járnak együtt, mint a korábbi megoldások. Ez alapján hozta meg a Meta elleni határozatát a DPC. Ennek a határozatnak a rendelkezési körébe a TikTok is beletartozik, aminek következtében a kínai videómegosztó portál részéről is felmerült, hogy elhagyja az Európai piacot. 
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


magyarnemzet.hu
Share To:

Post A Comment: