Az intuíció minden emberben adott, s bár az idők során nem gondozták, mégsem sorvadt el. Azt azonban tudni kell, hogy nem valamilyen....

A civilizáció nem csak előnyöket hozott. Sok képességünket vesztettük el az évszázadok során, sőt, némelyeket kifejezetten elnyomtunk magunkban, mert az nem felelt meg a kor szellemének. Különösen az olyan képességekről van szó, amelyekre a mai modern világban feltétlenül szükségünk lenne. Vegyük például az érzéki észlelés képességét, amely ma csupán egy szituáció intellektuális megragadására szolgál. Bárcsak abban a helyzetben lehetnénk, hogy minden érzékünkkel fel tudnánk fogni a környezetünket; mennyivel teljesebben élvezhetnénk az életet!

Az intuíció minden emberben adott, s bár az idők során nem gondozták, mégsem sorvadt el. Azt azonban tudni kell, hogy nem valamilyen, a hatáskörünkön kívül álló állapottól függ, és nem is az, amit szerencsés véletlennek hívunk. Éppoly kevéssé igaz az, hogy az intuíció csak bizonyos kivételezett embereknek adatott meg. Mindenki birtokában van ennek a képességnek, és mindenki tudja használni, hiszen az intuíció az ember része. Az intuíció éppúgy hozzá tartozik, mint a gondolkodás. Mint minden más képességet, az intuíciót is fel kell ébreszteni, ki kell Az intuíció minden emberben adott, s bár az idők során nem gondozták, mégsem sorvadt el, fejleszteni, ápolni kell. Aki ezt megteszi, az intuíciót is úgy tudja működtetni, mint a gondolkodást. Némi türelemmel és néhány gyakorlattal ismét szabadjára engedhetjük elnyomott képességeinket, ezáltal tágíthatjuk tudatunkat, és finomíthatjuk érzékelésünket.

Az intuíció kiterjesztésének egyik alapkövetelménye, hogy felismerjük: az értelem logikus módszer e a valóság észlelésének csak egyik lehetősége. Ez pedig korlátozott, mivel az értelem csak lineárisan képes észlelni, ezáltal nem képes egyidejűleg több információ fogadására. Ezért fogjuk fel egy üzenetnek csupán a felét, ha csak az értelemmel hallgatjuk. De létezik egy ennél hatékonyabb lehetőség
is, amely ott rejlik mindannyiunkban - az intuíció. Mindent felfog, több síkon, és egyidejűleg. Képesek vagyunk arra, hogy nemcsak egy megkezdett szót, hanem a beszélgetőpartnerünk egy elkezdett mondatát befejezzük. Ez a mondat például: „A hídon áll a ka...", minden probléma nélkül befejezhető a „kapitány" szóval. Éppígy képesek vagyunk egy számunkra teljesen idegen ember mimikáját és gesztikulációját megfejteni, ha az illető az általunk ismert kulturális mintának megfelel. Így fel tudjuk ismerni, ha az illető nem érzi magát jól a társaságunkban, vagy ellenkezőleg: szívesen beszélget velünk. Ez az érzékelés tudattalanul működik - intuitív módon.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Kurt Tepperwein
Share To:

Post A Comment: