Több mint ezer éve volt utoljára ilyen, most júniusban viszont megcsodálhatjuk ezt a látványt bónusz égitestekkel.Utoljára 947-ben volt arra példa...

Több mint ezer éve volt utoljára ilyen, most júniusban viszont megcsodálhatjuk ezt a látványt bónusz égitestekkel.

Utoljára 947-ben volt arra példa, hogy a hajnali égbolton feltűnt a Naprendszer összes bolygója. Idén június 17-e és 28-a között viszont szerencsére ismét megfigyelhetjük ezt a ritka jelenséget, mely legközelebb csak 2492. áprilisában fordul elő. A hajnali égen a keleti horizont felett megfigyelhetjük sorban a Naptól való távolságuk sorrendjében a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt, emellett a fogyatkozó Hold is látható lesz mindig más és más bolygók között. Ugyanakkor távcsővel megfigyelhető lesz az Uránusz és a Neptunusz is. A csillagászat kedvelői távcsöveikkel láthatják még ezeken a hajnalokon a Plútót, valamint a legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygót, azaz a Vestát. Ráadásként a Fiastyúk is feltűnik majd a Vénusz felett.

Június 22-én hajnali 3 óra 50 perckor a bolygók és a Hold helyzete a keleti horizont felett (bekarikázva a szabad szemmel nem látható bolygók pozíciója) /Kép forrása: Svabhegyicsillagvizsgalo.hu/

A bolygókat 105 fokos látószög mentén figyelhetjük majd meg, viszont nagyon rövid idő áll a rendelkezésünkre, hiszen korán kell fel a Nap, már 5 óra előtt, a teljes bolygósor viszont csak 4 óra után kerül a horizont fölé. Persze korábbi időpontokban már egyes bolygókat megfigyelhetünk a sötétben.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


 Svabhegyicsillagvizsgalo.hu/idokep.hu
Share To:

Post A Comment: