Teljes holdfogyatkozást még a helyi idő szerint vasárnap esti órák hozzák meg Dél-Amerikába, Kanada, az USA és Mexikó keleti részére. Itthon ekkor...

Hajnalban a délnyugati égbolton csíphetjük el a műsort. A látvány inkább Amerikának kedvez.

Teljes holdfogyatkozást még a helyi idő szerint vasárnap esti órák hozzák meg Dél-Amerikába, Kanada, az USA és Mexikó keleti részére. Itthon ekkor már hétfő hajnal virrad, és csak a részleges fogyatkozás első perceit csíphetjük el. Ehhez tiszta ég szükséges, és egy olyan megfigyelőpont, ahonnan jól rálátunk a délnyugati horizontra (hiszen alacsonyan jár majd a Hold). A jelenség kezdete Magyarországon 4 óra 27 perc. A Hold 5 óra 7 perckor nyugszik le, ekkor egy szabálytalan alakú holdsarlót kell látnunk. Az élményt egy binokulár vagy kisebb távcső segítségével fokozhatjuk.

Az esemény javáról ugyan lemaradunk, máshol viszont órákig gyönyörködhetnek a látványban. A holdfogyatkozás vége magyar idő szerint 7 óra 55 percre esik (Svábhegyi Csillagvizsgáló).

Ha mégis megnéznénk, ahogy a teljes árnyékba boruló Hold a Földről szóródó fénynek köszönhetően vörösre vált, a NASA élő felvételén követhetjük az eseményt:
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


idokep.hu
Share To:

Post A Comment: