Osho szerint a figyelem maga a meditáció. Mindegy, hogy mit figyelsz. Nézheted a fákat, nézheted a folyót, nézheted a felhőket, nézheted a játszó...


Osho szerint a figyelem maga a meditáció. Mindegy, hogy mit figyelsz. Nézheted a fákat, nézheted a folyót, nézheted a felhőket, nézheted a játszó gyermekeket. Nem az számít, hogy mit nézel, nem a figyelem tárgya számít. Maga a tény, hogy figyelsz, hogy tudatos és éber vagy, ez a meditáció.

A meditáció tudatosságot jelent. Bármit is teszel tudatosan, az meditáció. Nem a cselekvésen van a hangsúly, hanem azon, hogy miként cselekszel. A séta lehet meditáció, ha éberen sétálsz. Az ülés lehet meditáció, ha éberen ülsz. A madarak trillájának a hallgatása lehet meditáció, ha tudatosan, éberen hallgatod azt. A gondolataid figyelése lehet meditáció, ha közben éber és tudatos maradsz. Akkor bármit csinálsz, az meditáció.

Osho a következő gyakorlatot ajánlja a tudatnak a formából való felébredésére:
Ha szomorú vagy - csak figyeld magad!
Ha boldog vagy - csak figyeld magad!
Ha közömbös vagy - csak figyeld magad!
Ha úgy érzed, nincs remény - csak figyeld magad!
Ha túlárad benned a remény - csak figyeld magad!
Ha vágyakozol vagy kudarc gyötör - csak figyeld magad!
Ha ezernyi hangulat váltakozik benned - csak figyeld magad!
Ha egyedül vagy - csak figyeld magad!
Ha társaságban vagy - csak figyeld magad!
Menj fel a hegyekbe, ahol rajtad kívül senki nincs - és figyeld magad!
Menj be a munkahelyedre és - csak figyeld magad!
Amikor lefekszel aludni akkor is - csak figyeld magad!
Amikor elalszol - csak figyeld magad!

Mindig csak figyeld magad, hogyan változol, miben változol. Folyamatosan figyeld meg magad, soha egy pillanatra se hagyd abba!Önmagad folyamatos figyelemmel kísérése, önmagad szüntelen tanulmányozása - ez minden, amit tenned kell!

Pusztán az, hogy szemléled magad, már ez a tudatosság is elég! Te magad nem fogsz eltűnni, ha figyeled magad, sőt ezáltal jelensz meg igazán! Csak te magad maradsz meg, eredendő tisztaságodban. Csak a belső tered marad - az "üres" tér.

Az átalakulás azonnal megtörténik, ha végre szemtől szembe megpillantod az igazi lényedet!
Másra nincs is szükség - csak a tudatos figyelemre! 

Eckhart Tolle is ugyanebből a forrásból merít, azt a gondolatot téve meg tanítása központi gondolatának, hogy add meg magad a jelen pillanatnak. Szerinte is csupán ennyit tehetsz, és ez épp elég!
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


(Részlet Frank M. Wanderer: The Awakening of Consciousness: Adventures On The Spiritual Path című könyvéből)
Share To:

Post A Comment: