Erre utalnak a mindenhol jelenlévő csillagpor kutatások. A csillagpor már nevében is ott hordoz egyfajta csodát, miközben valójában is megdöbbentő...

Erre utalnak a mindenhol jelenlévő csillagpor kutatások. A csillagpor már nevében is ott hordoz egyfajta csodát, miközben valójában is megdöbbentő tulajdonságokkal rendelkezik. A Naprendszeren keresztül utazó porszemcsék parányi vízzsebeket rejtenek, melyek a Nap szelének köszönhetően jöttek létre.A mögöttes kémiai reakciót korábban már sikerült feltérképezni laboratóriumi körülmények között, most azonban első alkalommal valódi csillagporban is észleltek vizet. Mindezt kombinálva a korábbi felfedezésekkel, melyek szerves anyagot találtak a bolygóközi porban, arra következtethetünk, hogy a szemcsékben minden rendelkezésre áll az élet alapjaihoz.
Egyetemes lehet az életMivel ismereteink szerint hasonló porszemcsék találhatók a világegyetem többi naprendszerében is, elméletben az egész kozmoszban adottak a feltételek az élet létezéséhez. "Ez egy különösen izgalmas lehetőség, miszerint ez a porbeáramlás a Naprendszer égitestjeinek felszínére mind vizet, mind szerves anyagokat tartalmazó parányi reakcióedények egy folyamatos záporaként viselkedett, biztosítva az élet kialakulásához szükséges alapanyagokat" - mondta Hope Ishii, a Hawaii Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.
A naprendszerek tele vannak porral, ami számos folyamatból keletkezhet, többek közt az üstökösök széttöredezéséből. John Bradley a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban kollégáival a Föld sztratoszférájából kinyert bolygóközi részecskéket vizsgálta meg. A csapat a legmodernebb nagyfelbontású mikroszkóppal végezte elemzését, felfedve az 5-25 mikrométeres porszemcsékben csapdába esett vizet.
Egyetemes lehet az életA laboratóriumi vizsgálatokból kikövetkeztethető. hogyan került a szemcsék felszíne alá a víz. A por főként szilikátokból áll, ami oxigént tartalmaz. Miközben utazik az űrben, szembetalálja magát a napszéllel, a Napból kiáramló töltéssel rendelkező részecskék áramlásával, melyek között nagy energiájú hidrogén ionok is találhatók. Ütközésükkor a hidrogén és az oxigén egyesüléséből víz képződik. Mivel ez a bolygóközi por záporozott a korai Földre, valószínű, hogy a részecskék hozták magukban a vizet bolygónkra, bár azt továbbra is elég nehéz elképzelni, hogy csupán ezek a porszemek felelnének a Földet borító sok millió köbkilométernyi vízért. "Semmiképpen nem állítjuk, hogy ez elégséges volt az óceánok kialakulásához" - tette hozzá Ishii.
A bolygónkon található hatalmas vízmennyiség legvalószínűbb forrása a vízjeget tartalmazó aszteroidák becsapódása, melyek szintén nagy számban érkezhettek a fiatal Földre. Az üstökösök is ott vannak a tudósok listáján, az ő szerepükről az ESA Rosetta szondája adhat átfogóbb képet, ami az idén egy leszállóegységet is eljuttat egy üstökösre.
Bradley csapatának eredményei azonban újabb reményt adhatnak a más bolygók élete utáni kutatásoknak. A víztermelő reakció nagy valószínűséggel egyetemesnek mondható, a világegyetem bármely részén bekövetkezhet, csak egy csillag, vagy akár egy szupernóva és némi por kell hozzá, összegzett Ishii. Naprendszerünk és más naprendszerek bolygóközi pora is tartalmaz szerves szenet. A víz és a szén együtt pedig azt jelenti, hogy az élet alapjai bárhol jelen lehetnek a naprendszerekben.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


richpoi.com
Share To:

Post A Comment: