Két hullámban érkezik és pénteken éri el bolygónkat az elmúlt napokban történt napkitörések szele. Kedden és szerdán is erőteljes napkitörést...

X1,6-os napkitörés - Megbolondulhatnak a rádiók
Két hullámban érkezik és pénteken éri el bolygónkat az elmúlt napokban történt napkitörések szele. Kedden és szerdán is erőteljes napkitörést észlelt az Egyesült Államok űridőjárással foglalkozó intézete (NOAA SPWC).Az alábbi ábrán látható előrejelzés szerint az első kitörés legintenzívebb része elkerüli a Földet, ugyanakkor a magyar idő szerint csütörtök késő estére várt érkezés némi zavart okozhat majd a rádiók, műholdak működésében. A második kitörés számítások szerint óránként 4 millió kilométeres sebességgel tart a föld felé és várhatóan pénteken az esti órákban éri el bolygónkat. A mágneses vihar komoly problémákat várhatóan nem okoz, de a szokásostól nagyobb területen lesz megfigyelhető sarki fény.
Az AR2158 jelű napfoltcsoport felett nagy (X1,6-os) napkitörés történt szeptember 10-én este. A kitörésben felszabaduló ultraibolya sugárzás ionizálta a földi légkör felső rétegeit, több mint egyórás zavart okozva a rádiózásban. A kitörésben kidobott plazma (napanyag) jelenleg a Föld felé halad, és még a hét vége előtt ideérhet. Egyébként ez egy szokatlanul gyorsan (3750 km/s) haladó anyagfelhő.
Amikor eléri a bolygónk mágneses pajzsát, geomágneses viharokra és sarki fényre is számítanak a szakemberek. Ha a sarki fény alacsonyabb földrajzi szélességekre is lehúzódik, akkor az sem kizárható, hogy Magyarország területéről is láthatjuk.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!hvg/origo
Share To:

Post A Comment: