Hatalmas lyuk tátong a Mars felszínén, még a kutatók sem tudják, miként jött létre a képződmény. A felvételt a NASA MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) űrszondájának HiRISE nevű kamerája készítette a Mars déli féltekéjéről. A képen szereplő régió felszínét fagyott szén-dioxid borítja, amelyet mélyedések és kráterek tarkítanak. Az egyes képződmények szélessége a 100 métert is meghaladhatja. / Titokzatos lyuk tátong a Mars felszínén ~ rejtélyek, titkok, hírek, fényörvény, Mars, Mars anomáliák, NASA, űrkutatás,

Titokzatos lyuk tátong a Mars felszínén

Hatalmas lyuk tátong a Mars felszínén, még a kutatók sem tudják, miként jött létre a képződmény.

A felvételt a NASA MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) űrszondájának HiRISE nevű kamerája készítette a Mars déli féltekéjéről. A képen szereplő régió felszínét fagyott szén-dioxid borítja, amelyet mélyedések és kráterek tarkítanak. Az egyes képződmények szélessége a 100 métert is meghaladhatja.

A fotó akkor készült, amikor a déli féltekén éppen késő nyár volt, így a fények remekül megvilágították a változatos felszínt. A legérdekesebb képződmény azonban minden bizonnyal az a hatalmas, jobb oldalt található fekete lyuk, ami még a NASA sokat látott szakembereit is fejvakarásra késztette.

„Több sekély mélyedés is látható a fagyott szén-dioxiddal borított felszínen. Van egy mélyebb, kör alakú formáció is, amely áthatol mind a jégen, mind a poranyagon.” – írta a NASA közleménye.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!iflscience.com
origo.hu
Share To:

Post A Comment: