Sokan nem értik, mit is jelent pontosan a „vizualizáció" fogalma. Néhányan aggódnak, mert ténylegesen nem „látnak" mentális képet vagy képzetet, mikor becsukják a szemüket, és megpróbálkoznak a vizualizációval. Ne ragadjunk le ennél a fogalomnál. / Teremtő képzelet/Vizualizáció: Hogyan végezzük a megjelenítést? ~ spirituális tanítások, spiritualitás, teremtés, teremtő képzelet, tudatos teremtés, vizualizáció, Shakti Gawain,

Sokan nem értik, mit is jelent pontosan a „vizualizáció" fogalma. Néhányan aggódnak, mert ténylegesen nem „látnak" mentális képet vagy képzetet, mikor becsukják a szemüket, és megpróbálkoznak a vizualizációval.
Ne ragadjunk le ennél a fogalomnál. Egyáltalán nem kell, hogy mentálisan lássuk is a képzetet. Néhányan azt mondják, hogy nagyon tiszta, éles képeket látnak, amikor szemüket becsukják, és valamit megpróbálnak elképzelni.
Mások úgy érzik, hogy igazából nem „látnak" semmit, csak valahogy arra gondolnak vagy azt képzelik el, hogy nézik azt a dolgot, vagy valamiféle benyomást érzékelnek. Ez tökéletesen jó is így. Állandóan használjuk képzeletünket, nem is tehetünk mást, tehát bármilyen folyamatot érzékelsz közben, az úgy van jól.
Ha még mindig nem vagy egészen biztos abban, hogy mit jelent a vizualizálás, akkor olvasd el az itt következő gyakorlatokat, aztán csukd be a szemed él próbáld ki őket:
Csukd be a szemed, és teljesen lazulj el. Gondolj egy ismerős szobára, lehet a hálószobád vagy a nappalid. Idézd fel néhány jól ismert részletét, mint például a szőnyeg mintája, a bútorok elrendezése, színe. Képzeld el, ahogy besétálsz a szobába, és le ülsz egy kényelmes székre, vagy lefekszel egy díványra vagy ágyra.
Most idézz fel valamilyen kellemes élményt az elmúlt néhány napból, legjobb, ha olyat, ami fizikailag kellemes érzéseket keltett benned, mint például egy nagyon ízletes ebéd, egy masszázs, úszás langyos vízben vagy szerelmeskedés. Az élményt olyan élénken idézd fel, amilyen élénken csak tudod, és újra éld át a kellemes érzéseket.
Most képzeld el, hogy egy idilli tájon vagy, lehet, hogy egy hűs folyó mellett pihensz vagy a puha, zöld füvön, vagy egy gyönyörű, buja erdőben sétálsz. Lehet olyan hely, ahol már voltál, vagy egy elképzelt hely, ahova szeretnél elmenni. Gondold ki a részleteket is, és teremtsd meg pontosan olyannak, amilyennek szeretnéd.
Akárhogyan is szoktad ezeket a jeleneteket felidézni magadban, tulajdonképpen az a „vizualizációs" módszered.
Valójában két különféle eljárást alkalmazunk a kreatív megjelenítés során. Az egyik a befogadás, a másik az aktív tevékenység. A befogadás során egyszerűen ellazulunk, és hagyjuk, hogy jöjjenek a képzetek vagy benyomások anélkül, hogy részleteiket látnánk; elfogadjuk, ami jön. Az aktív részben tudatosan választjuk ki és teremtjük meg, hogy mit akarunk látni vagy elképzelni. Mind a két folyamat az alkotó vizualizáció fontos része, és befogadó és aktív képességeid is erősödni fognak a gyakorlás során.

A megjelenítéssel kapcsolatos speciális problémák


Esetenként előfordul, hogy valakinek teljesen gátolt az a képessége, hogy szabadon megjelenítsen vagy elképzeljen dolgokat, és úgy érzi, egyszerűen „képtelen erre". Ez a fajta blokk általában valamilyen félelemből ered, és lassan meg lehet szüntetni, ha maga a személy is úgy akarja.
Általában az ember azért gátolja saját megjelenítési képességét, mert fél attól, amit önmagába nézve találhat - fél saját be nem vallott érzéseitől és érzelmeitől.
Egy esetben például az egyik csoportom egy férfi tagja folyamatosan képtelen volt a megjelenítésre, és a meditációk alatt mindig elaludt. Kiderült, hogy egy vizualizáció során olyan élménye volt, amely nagyon mélyen érintette őt, és félt, hogy elérzékenyül és zavarba jön a többiek előtt.
Az igazság az, hogy semmi sincs bennünk, amitől sérülhetnénk; csak az tart csapdában minket, hogy félünk átélni saját érzéseinket.
Ha bármi szokatlan vagy váratlan történik meditáció közben, a legjobb, ha alaposan megfigyeljük, átérezzük és átéljük az élményt, s meglátjuk, hogy elveszti majd negatív erejét. Félelmeink azokból a dolgokból származnak, amelyekkel nem nézünk szembe. A félelem elveszíti erejét, ha készek vagyunk szembenézni vele, és megállapítani, honnan ered.
Szerencsére ritkán adódnak ilyen jellegű problémák. Az a törvényszerű, hogy a vizualizáció szinte magától beindul, és minél többet használod, annál könnyebbé válik.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!Shakti Gawain
Share To:

Post A Comment: