Biztosan te is hallottál már arról, hogy a babona szerint a lópatkó és a négylevelű lóhere szerencsét hoz. Beszéljünk egy kicsit a mágikus, szerencsét hozó tárgyakról, és maga a lóhere, és lópatkó szerencsehozó képességéről. Azt gondolnánk, hogy ma már – amikor sok-sok olyan dolgot megtudtunk a természet titkairól, ami a régi korok emberei előtt még talány volt – lassacskán kivesznek a tévhitek és a babonák az életünkből. Ám úgy tűnik, mégis léteznek. Mi lehet az oka például annak, hogy a patkót és a négylevelű lóherét szerencsehozónak tekintették, sőt, tekintik sokan most is?

Biztosan te is hallottál már arról, hogy a babona szerint a lópatkó és a négylevelű lóhere szerencsét hoz. Beszéljünk egy kicsit a mágikus, szerencsét hozó tárgyakról, és maga a lóhere, és lópatkó szerencsehozó képességéről.
Azt gondolnánk, hogy ma már – amikor sok-sok olyan dolgot megtudtunk a természet titkairól, ami a régi korok emberei előtt még talány volt – lassacskán kivesznek a tévhitek és a babonák az életünkből. Ám úgy tűnik, mégis léteznek. Mi lehet az oka például annak, hogy a patkót és a négylevelű lóherét szerencsehozónak tekintették, sőt, tekintik sokan most is?
Biztosan te is hallottál már arról, hogy a babona szerint a lópatkó és a négylevelű lóhere szerencsét hoz. Az ilyen és ehhez hasonló hiedelmek többnyire tévhitekre épülnek, és a természet megfejthetetlennek vélt titkai, azaz a tudatlanság áll a hátterükben. De vajon őseink miért éppen a lópatkót és a négylevelű lóherét szemelték ki mágikus, szerencsét hozó tárgynak? Biztos, van ennek valami magyarázata...

Lássuk először a patkót! Ezt az érdekes, bár bűvösnek egyáltalán nem tűnő tárgyat világszerte szerencsehozónak tartják. Nálunk például vályúba tették (néhol még ma is teszik), hogy az állatot megóvja a betegségektől. Az algíri mohamedánok az ajtófélfára szegezik, az angolok pedig a vitorlások árbocára. Régen a lovat varázserejű, bajtól óvó állatnak tartották: nagy szükségben lovat áldoztak, s a házak ormára, kapuk fölé lófejet, lókoponyát szegeztek. A lóáldozatokat később helyettesítette a lópatkó. Általánosan elterjedt az a hiedelem, hogy a vas megóv az ártó szellemektől, és különösen nagy hatása van az olyan vasnak, amit nem vesznek, hanem találnak. Márpedig a ló lábáról könnyen leesik a patkó, s aki egy kicsit is szemfüles, úton-útfélen megtalálhatja a szerencséjét.
És mi a helyzet a négylevelű lóherével? Ennek az érdekes növénynek megvan az a jellegzetes tulajdonsága, hogy az alakja a keresztre emlékeztet. Ez a szimbólum pedig már a keresztény kor előtt is létezett, és mindenütt bajelhárító, szerencsehozó hírében állt. Ezt a tévhitet furcsa módon csak erősítette a kereszténység, hiszen ebben a világvallásban a babonákat ugyan nem fogadják el, a keresztnek azonban különleges szerepe van. Ez az egyik oka a négylevelű lóhere népszerűségének, a másik pedig a ritkasága. Azért, persze, nem olyan ritka, mint a fehér holló vagy az ötös találat a lottón, hiszen ha valaki szorgalmasan keresgél a lóherésben, akkor előbb vagy utóbb talál négylevelű lóherét. Igen ám, de csak az az igazi szerencsehozó, amire véletlenül bukkanunk rá!
Innen vannak tehát ezek a babonák. Hinni nem kell bennük, az eredetük azonban érdekes és elgondolkodtató lehet a mai kor embere számára is.  
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
hotdog
Share To:

Post A Comment: