Világszerte hódít a chiamag- vagy aztékzsályamag-őrület! Szenzáció, vagy igazság: mi van az aztékzsályamag körül? Szinte nem telik el év anélkül, hogy ne bukkanna fel a boltok polcain valamilyen új szuperegészséges harapnivaló./ Szenzáció, vagy igazság: mi van az aztékzsályamag körül? ~ egészség, életmód, fényörvény, chiamag, érdekességek,

Világszerte hódít a chiamag- vagy aztékzsályamag-őrület! 
Szenzáció, vagy igazság: mi van az aztékzsályamag körül? Szinte nem telik el év anélkül, hogy ne bukkanna fel a boltok polcain valamilyen új szuperegészséges harapnivaló.
Az elmúlt években egyebek mellett a farkasbogyó, a búzafű és az acai bogyó adták egymásnak a stafétát, most pedig az aztékzsályamag került terítékre. A mexikói, és dél-amerikai mentafélék családjába tartozó növény vonzereje a tápanyagbombát jelentő parányi magjaiban rejlik.

Ezek az apróságok több omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a lazac. Lenyűgöző tárházát kínálják az antioxidánsoknak, és az ásványi anyagoknak, gazdag fehérjeforrások, illetve több rostot rejtenek, mint a lenmag. Rajongóik valóságos "csodaként", illetve "utolérhetetlen szuperételként" emlegetik.

Nagy-Britanniában jelenleg csak kenyérösszetevőként engedélyezik a csodamag használatát, ám az új élelmiszereket és eljárásokat vizsgáló brit tanácsadó testület valószínűleg a következő hetekben fogja engedélyezni a kiterjedtebb használatát: vagyis a szigetország lakói nemsokára különböző pékárukban, reggeli gabonapelyhekben, illetve mogyoró, és magkeverékekben is élvezhetik majd az apró tápanyag-bombákat.

Az aztékzsályamagot sokan kifejezetten ízetlennek tartják, mások némi mogyorós beütést vélnek felfedezni benne, habár az ára valamivel drágább, mint a hagyományos magvaké. Az új csodamagot tartalmazó ételek népszerűsége világszerte jelentősen megnőtt az elmúlt években. 

Elsősorban az Egyesült Államokban hódít az új őrület: az amerikaiak édességekbe, sós harapnivalókba, szezonális finomságokba és joghurtokba keverve fogyasztják a magot, amely a bébiételek összetevői között is kezdi megvetni a lábát. A rajongók szerint a szupermagok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, javítják a szívműködést, és stabilizálják a vércukorszintet: gyakorlatilag egy teáskanálnyi aztékzsályamag gyógyír mindenre.

A Chia mag (Chia seed) őrület? Igen az!


Nem teljesen újdonság, az Európai Unió 2009-ben hagyta jóvá, mint élelmiszer összetevőt az azték zsálya-magot, más néven Chia magot. 
Bio boltokban nálunk is kapható...
A magyar, angol és amerikai tápanyag táblázatok adatai szerint - bár kisebb, nagyobb eltérések vannak a fő összetevők adataiban – valóban figyelemre méltóan kiemelkedő mennyiségű egyszeresen és többszörösen telítetlen, köztük ómega 3 zsírsavakat, növényi fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Összességében értékes, tápanyagokban gazdag élelmiszernek mondható. Fogyasztásának ellenzését a jelen pillanatban semmi nem indokolja.

Allergiára hajlamosaknak, de mindenkinek kis mennyiségben érdemes első lépésben kipróbálni. Más élelmiszerrel, illetve pollennel való „találkozása” enyhébb, súlyosabb allergiás reakciót válthat ki.
Mint ahogy egy fecske nem csinál nyarat, úgy egyetlen élelmiszer sem lehet önmagában csodaszer a betegségek megelőzésében, gyógyításában.
Ismét egy csodaszer, ami valójában csodát - önmagában - biztos, hogy nem tesz.

Wayne Coates, a Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs (Aztékzsálya-mag: az aztékok elfeledetett gabonanövényének újra-felfedezése) című könyv társszerzője szintén a "hívők" közé tartozik. Az Arizonai Egyetem professzora több mint húsz évvel ezelőtt kezdte vizsgálni a különleges magokat Dél-Amerikában, hogy alternatív gabonaforrást keressen az argentin farmerek számára. Később kereskedelmi szinten kezdte értékesíteni a magokat.

Az Omega-3 Chia elnevezésű cég munkatársa, Jeffrey Walters szerint különböző iskolák keresték fel a vállalatot, hogy tápanyagban gazdag harapnivalóval gazdagítsák a menzakínálatukat, és persze az ítéletnapra készülők is érdeklődtek a biztos energiaforrást nyújtó ételek iránt. Az aztékok annak idején alapvető élelmiszerként használták a magot, amelyet vallási szertartásoknál, illetve orvosi célokra is használtak.

A Natural Standard Research Collaboration nevű szervezet alapítója, Catherine Ulbricht szerint azonban, ahogy a többi "szuper étel", úgy az aztékzsályamag esetében sem szabad univerzális csodaszerre gondolni. "A természetes anyagok kapcsán az emberek gyakran azt gondolják, hogy annyit fogyaszthatnak belőlük, amennyit akarnak... De minden dolog, amely valamilyen hatással van a szervezetünkre, ugyanúgy valamilyen ellenreakciót is kiválthat" - hangoztatta.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!Nógrádi Katalin dietetikus
via: MTI/egeszsegkalauz.hu
Share To:

Post A Comment: