Ha szappanmassza nem sűrűsödik, nem éri el a szalag-fázist Túl sok vizet használtunk, vagy a nátronlúg volt kevés. Ellenőrizd a mennyiségeket. A magas telítetlen zsírsav tartalmú olajok (amik szobahőmérsékleten folyékonyak) lassabban érik el a szalag-fázist. A botmixer használata megoldhatja ezt a problémát. Ha a kész szappanban kemény fehér csomók vannak. Ha a szappan nagyon kemény, fényes és töredezik. Ha fehéres buborékok vannak benne. Túl sok lúgot használtál és a szappan túl lúgos. Ne használd a bőrödre, de el se dobd. Lereszelve nagyszerű mosószer lesz. Ha töredezik, valószínű hogy kevés volt a folyadék.

Ha szappanmassza nem sűrűsödik, nem éri el a szalag-fázist

Túl sok vizet használtunk, vagy a nátronlúg volt kevés. Ellenőrizd a mennyiségeket.
A magas telítetlen zsírsav tartalmú olajok (amik szobahőmérsékleten folyékonyak) lassabban érik el a szalag-fázist. A botmixer használata megoldhatja ezt a problémát. 
Ha a kész szappanban kemény fehér csomók vannak. Ha a szappan nagyon kemény, fényes és töredezik. Ha fehéres buborékok vannak benne.
Túl sok lúgot használtál és a szappan túl lúgos. Ne használd a bőrödre, de el se dobd. Lereszelve nagyszerű mosószer lesz. Ha töredezik, valószínű hogy kevés volt a folyadék. 

Ha a szappan felszíne fehér porral fedett

Függhet a hőmérséklettől, amelyen a szappant a formába öntötted, vagy bizonyos illóolajok “mellékhatása” is lehet. Mindenesetre ez a jelenség teljesen ártalmatlan, de ha zavar elég lekaparni vagy lemosni a használat előtt.
Ha szappan túl hamar éri el a szalag-fázist és már a lábosban annyira sűrű hogy nehezen lehet a formába önteni
Bizonyos alkoholtartalmú illatanyagok vagy egyes illóolajok (pl. a szegfűszeg) vannak ilyen hatással. De okozhatja a problémát a telített (szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú) zsírok  túl nagy mennyisége is.
A jojobaolaj is -ha 10%-nál nagyobb koncentrációban van jelen a receptben- összekaphatja a masszát.
Próbáld jól kinyújtani a masszát a formában. Nem lesz egy szépség, de használható lesz. 

Ha a szappan nem jön ki a formából

Tedd a szappant a mélyhűtőbe néhány órára, majd olvaszd ki és próbáld meg megint kiszedni. A telített zsírokban gazdag szappanok könnyebben válnak el a formától.
Hasonló problémák elkerülése végett soha ne használj  kerámia- vagy üvegedényt formaként.
A fagyasztott szappan hajlamos veszíteni az illatából. 

Ha 24 óra elteltével a szappan felületére kicsapódott az olaj

Túl sok lúgot használtál vagy a szappant túl gyorsan öntötted a formába, még mielőtt a szalag-fázist elérte volna.  A massza nagyon lúgos, így nem használható.
A kicsapódást bizonyos illóolajok is okozhatják (citrusok, mint pl. a narancs), ebben az esetben a kicsapódott réteg vékony kell legyen, s magátó “fel fog szívódni”. Ebben az esetben a szappant nyugodtan hagyd érni, majd használd mintha mi sem történt volna. 

Ha a szappan nem szilárdul napok múlva sem, vagy nyálkás, szivacsos

A receptben túl sok folyadék van, vagy a lúg volt túl kevés.
Bizonyos olajok (szezám-, olive-, kukoricaolaj…) nagy mennyiségben alkalmazva puha, nyálkás szappant eredményeznek.
Hagyd száradni néhány hétig. Ha a a folyadék volt túl sok, lassan ki fog párologni a szappanból, s a szappan használható lesz.

Ha a szappanon márványozás-szerű fehér csíkok vannak

A lúg nem keveredett el rendesen az olajokkal, és lehet az is hogy az egyesítés hőmérséklete túl alacsony volt.
Bizonyos illóolajok is okoznak ilyen gondot, de némely telített zsír (mint pl. a sheavaj) is okozhatják ezt a “havas effektust”.
Ha a fehér részeken nincsenek csillogó, kemény lúgcsomók, akkor a szappant nyugodtan használhatod. 

Ha a zsír-lúg keverék túl hamar sűrűsödik, csomósodik

Megtörténhet amikor tejet használsz folyadékként vagy amikor túl melegen keverted az olajba a lúgot. Keverd össze alaposan mixerrel és amint szalagosodik, azonnal öntsd a formába.

Ha a szappan veszít az illatából

Tartsd a kész szappanokat egy cipős dobozban vagy színezékmentes papírzacskóban. Az illatanyag felületi kipárolgása normális, de elég lesz használatba venni a szappant, s ismét érezhető lesz az illata.
A könnyebb formából kivétel miatti lefagyasztás negatívan befolyásolhatja a szappan illatának tartósságát.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


ilmiosapone.it
lucreciakencei.hu
Share To:

Post A Comment: