Rekord számú hurrikán/tájfun szeli át jelenleg a Csendes-óceánt. Az eddigi 3 vihar, a Kilo, az Ignacio és a Jimena nevekre hallgat - amik Hawaii felé tartanak. De a legfrissebb hírek és képek szerint egy újabb, negyedik is kezd formálódni mellettük a Csendes-óceán keleti részén, aminek ideiglenesen a 14E nevet adták. Ez az első alkalom, hogy három - 4-es kategóriájú - hurrikán vonatozzon egymás után...

Rekord számú hurrikán a Csendes óceánon
Rekord számú hurrikán/tájfun szeli át jelenleg a Csendes-óceánt. Az eddigi 3 vihar, a Kilo, az Ignacio és a Jimena nevekre hallgat - amik Hawaii felé tartanak. De a legfrissebb hírek és képek szerint egy újabb, negyedik is kezd formálódni mellettük a Csendes-óceán keleti részén, aminek ideiglenesen a 14E nevet adták.
Ez az első alkalom, hogy három - 4-es kategóriájú - hurrikán vonatozzon egymás után...
A jelenséget az El Nino erősödésének számlájára írják, miután a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központja kijelentette nemrégiben, hogy az idei El Nino olyan természeti csapásokat okozhat, amelyeknek súlyossága csak azokhoz fogható, amik 1997-98-as rekordévben pusztítottak.
Rekord számú hurrikán a Csendes óceánon
Rekord számú hurrikán a Csendes óceánon
A NASA Terra nevű műholdja készítette ezeket a felvételeket arról a 3 hurrikánról.
Az El Nino ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor 2-7 évente felbukkan, eltérő intenzitással ugyan, de az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.
Az idei El Nino a NOAA szerint "jelentős és erősödik". Mivel az év második felében a jelenség minden idők második legerősebbike, így a Bruce Lee nevet kapta. A szakemberek véleménye szerint több mint 90 százalék a valószínűsége annak, hogy 2015–2016 telén az északi féltekére vonul, és mintegy 85 százalék annak az esélye, hogy 2016 tavaszán is tartani fog még. 
Írta és közzétette: Sandal / www.fenyorveny.hu 
(Az írást csak forrásmegjelöléssel lehet megosztani, változtatás nélkül!)
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
Share To:

Post A Comment: