Egy 3200 éve megmunkált kőre vésve olyan jeleket találtak, amelyek lefordításával a kutatók talán megfejthették a Földközi-tenger térségének egyik legnagyobb régészeti rejtélyét. A mészkőre 1878-ban találtak rá a mai Törökország területén, a felületén pedig a bronzkor leghosszabb ismert hieroglifikus írása található. Napjainkra az ősi luvi nyelvet, amelyen a szöveg íródott, már csak néhány szakértője képes olvasni. / Rejtélyes tengeri emberek inváziójáról számol be egy 3200 éves írás ~ rejtélyek, titkok, ősi civilizációk, múlt-kor, fényörvény, hírek, érdekességek, világ, történelem,


Rejtélyes tengeri emberek inváziójáról számol be egy 3200 éves írás
Egy 3200 éve megmunkált kőre vésve olyan jeleket találtak, amelyek lefordításával a kutatók talán megfejthették a Földközi-tenger térségének egyik legnagyobb régészeti rejtélyét.
A mészkőre 1878-ban találtak rá a mai Törökország területén, a felületén pedig a bronzkor leghosszabb ismert hieroglifikus írása található. Napjainkra az ősi luvi nyelvet, amelyen a szöveg íródott, már csak néhány szakértője képes olvasni. Miután most először lefordították a szöveget, arra nyerhettek magyarázatot, miként magyarázták a bronzkor nagy hatalommal bíró és fejlett civilizációinak összeomlását. A szöveg leírja, hogyan rohanták le Anatólia királyságainak egyesített seregei a Földközi-tenger keleti partvidékén fekvő városokat. A szöveg szerint fosztogató hajózó szövetségről volt szó, amely a történészek szerint hozzájárulhatott a bronzkori civilizációk összeomlásához.

A kutatók szerint az írást időszámításunk előtt 1190-ben a késő bronzkori Mira királya, Kupanta-Kurunta megbízására készítették el.
Az írás szerint a királyság és több más anatóliai állam megszállták az ókori Egyiptom területét és más területeket a Földközi-tenger térségének keleti részén a bronzkori kultúra végének közeledtével.
A régészek már korábban is feltételezték, hogy időszámításunk előtt 1200 körül a nagy civilizációk bukásában tengeri támadásoknak is szerepe lehetett, de a támadók kilétét évszázadokon át rejtély fedte.
Svájci és holland régészek kutatása során kiderült, hogy a Beyköy településnél 1878-ban talált 35 centiméter magas és 10 méter hosszú mészkődarabra, amelynek szövegét George Perrot francia régész másolta ki, még mielőtt a falu lakói építkezésre használhatták volna fel a követ, arról számoltak be, hogy

"Az anatóliai luvi emberek határozottan segítették az úgynevezett Tengeri Emberek invázióit, és így hozzájárultak a Földközi-tenger térségének keleti területein a bronzkor végéhez".

A teljes fordítás és a kutatók megállapításai várhatóan 2017. decemberében jelennek meg az egyik kutató könyvében, továbbá a Proceedings of the Dutch Archaeological and Historical Society nevű lapban.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

livescience.com
bestofcafe.hu
Share To:

Post A Comment: