A NASA ezzel megerősítette a hetvenes években végrehajtott első megfigyeléseket. Négy évtized telt el azóta, hogy a Mariner, illetve a Viking űrszondák az oxigén jelenlétét mutatták ki a marsi légkörben. / ~ fényörvény, csillagászat, űrkutatás, világ, NASA, Mars, érdekes világ

A NASA ezzel megerősítette a hetvenes években végrehajtott első megfigyeléseket. 
Négy évtized telt el azóta, hogy a Mariner, illetve a Viking űrszondák az oxigén jelenlétét mutatták ki a marsi légkörben. Azóta nem került sor ilyen megfigyelésre, az elmúlt hetekben azonban a NASA és a német űrközpont közös küldetése hasonló eredménnyel végződött, bár a megfigyelést ezúttal egészen már körülmények között végezték el. 

A NASA közleményéből kiderül, hogy a friss eredményeket a Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) névre hallgató eszközzel végezték el, amely tulajdonképpen egy átalakított, speciális műszerekkel ellátott Boeing 747-es sugárhajtású repülőgép. Ez természetesen nem az űrszondák által elért magasságban végzi a hasonló jellegű méréseket, de elég magasra merészkedik ahhoz, hogy kiszűrje a földi légkör zavaró hatását, így az általa alkalmazott 2,5 méteres teleszkóp, valamint a German Receiver for Astronomy at Terahertz Frequencies (GREAT) lehetővé tette, hogy visszaigazolják az oxigénatomok jelenlétét. 
Ezen atomokat a marsi légkör felső rétegeiben, az úgynevezett mezoszférában mutatták ki, ezzel pedig megerősítették a hetvenes években a helyszínre érkező űrszondák korábbi méréseit. A marsi légkör persze egészen más összetétellel rendelkezik, hiszen míg a Földön az általunk is belélegzett levegő 78 százaléka nitrogén, 21 százaléka pedig oxigén, a Marson ez nagyjából 95 százalék szén-dioxid, az oxigén aránya pedig alig 0,13 százalék - nem éppen az oly sokak által áhított hegyi levegő. 
A mostani mérésben az oxigén mennyisége éppen fele volt a korábban vártnak, amit a marsi légkör változatosságával magyaráznak, de a pontos válasz megtaláláshoz további megfigyelésekre lesz szükség.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!sg.hu
Share To:

Post A Comment: