Mivel tudjuk illatosítani a lakásunkat ha nem szintetikus illatokat akarunk az otthonukba?


"Tudjuk modellezni a villámlás utáni nedves ég illatát, tudjuk modellezni a frissen leállított vasaló illat. MINDENT MEG TUDUNK CSINÁLNI "
A hosszútávú hatásokat/az emberre gyakorolt negatív hatásokat persze ki veszi figyelmembe ha évi 1000 milliárd €-os(!) üzletről van szó! A fogyasztói társdalomban „mindenki” a TV – reklám alapján vásárol, és nem a legújabb kutatásokat veszi figyelembe, ha valamit levesz a polcról! Mivel tudjuk illatosítani a lakásunkat ha nem szintetikus illatokat akarunk az otthonukba?

Száműzzük a lakásból a mesterséges illatosítókat

Egy lakás illata sokat elárul az ott lakókról. Számos eszköz létezik, melyekkel kellemesebbé tehetjük lakóterünk levegőjét. A mesterséges illatanyagokkal szemben azonban egészségesebb, természetes megoldások is léteznek a probléma kezelésére - ezekből válogattunk.
Nem szeretnénk penetráns példákkal alátámasztani, micsoda stratégiai fontossággal bír, hogy otthonunk mennyire illatos - már csak azért sem, mert biztosak vagyunk benne, hogy a saját életéből is tud mindenki elegendő szituációt felidézni ahhoz, hogy a kijelentést alaposan alátámasztottnak tekinthessük. A legváltozatosabb bűzök elleni küzdelemben szerencsére nem vagyunk egyedül, óriási választékban kaphatók a boltokban a különféle légfrissítő aeroszolok vagy elektromos szobaillatosítók - azt azonban kevesen tudják, hogy valamennyi szintetikus illatosító egészségre ártalmas vegyületeket tartalmaz, hosszú távú használatuk légúti panaszokat, allergiát is okozhat.
Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet összehasonlító kutatása megállapította, hogy a forgalomban lévő légfrissítők többféle mérgező anyagot bocsátanak ki a levegőbe, sőt a kutatás szerint egy légfrissítővel illatosított szobában egyenesen több káros anyagot lélegezhetünk be, mint ha egy forgalmas utcán sétálnánk. Ezenkívül gyakori probléma, hogy ezek a termékek csak elfedik, de nem semlegesítik a szagokat. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy az egészségünk megóvása érdekében összegyűjtjük, milyen természetes módszerek léteznek otthonunk illatosítására.

Otthonunk mesterséges illatok nélkül - természetes módszerek
Az alapok

Mindig a legegyszerűbb ötletek a legnagyszerűbbek. Első javaslatunkhoz sem kell három diploma: szellőztessünk sokat! A kellemes illatú lakás alapja a friss levegő, ne felejtsük el tehát az ablaknyitás jelentőségét (bár ez talán nem mindenki számára közismert, sokan hajlamosak megfeledkezni erről, és együtt áporodni a helyiségekkel, amelyekben élnek). A következő szinten a szagok elnyelésének legegyszerűbb és legolcsóbb praktikája, ha kis tálkákban szódabikarbónát helyezünk ki a lakás különböző pontjaira, különös tekintettel a mellékhelyiségre és a konyhára.
Érdemes aztán szobanövényeket is tartani a lakásban. Egyes zöld növények, például a zöldike, a csokrosinda, a filodendronok, a könnyezőpálma, a sárkányfák, a szobaborostyánok, törpegerbera, a futóka, a Syngoniumok és a Sansevieriák nagymértékben képesek javítani otthonunk légminőségét. A növények gyakorlatilag légszűrőként funkcionálnak, emellett sok vizet is párologtatnak. Mivel bioritmusuk az emberéhez hasonló, nappal végzik áldásos tevékenységüket, éjszaka viszont szén-dioxidot lélegeznek ki, ezért túlzásba ne essünk: a hálószobát lehetőleg ne zsúfoljuk tele zöld lakókkal.

Otthonunk mesterséges illatok nélkül - természetes módszerek
Illatgyertyák, füstölők, potpourri 

A következő lépcsőfok az illatgyertyák használata. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy a hagyományos illatgyertyák paraffinból készülnek, ami kőolajszármazék, így elégetésekor nem feltétlenül csak egészséges anyagok kerülnek a légtérbe. Ezenkívül illatanyaguk is többnyire szintetikus módon előállított olajokból áll, így meglehetősen erős, mesterkélt hatásuk is lehet. Ennek ellenére, ha ragaszkodunk hozzájuk, és mértékkel használjuk ezeket a termékeket, nagy bajunk nem származhat belőle. Ha nem akarunk lemondani a lángoló mécsesek látványáról, használhatunk, vagy akár mi magunk is készíthetünk méz alapú gyertyákat. A mézviasz gyertya a sárga alapszínen kívül más árnyalatokban is kapható, kellemes, erőteljes mézillata a téli időszakban kimondottan népszerű lehet.

Aromaajánlat potpourri készítéséhez
Egzotikus, citromos keverékhez a virágszirmokra a következő olajakat használjuk:
3 csepp jázminolaj
9 csepp szantálfa olaj
12 csepp bergamott olaj
6 csepp grapefruit olaj

A "citrus virágokkal" fantázianevű hatás eléréséhez az alábbi olajokat ajánljuk a virágszirmokra:
12 csepp bergamott
5 csepp citrom
8 csepp grapefruit
4 csepp ylang-ylang

Karácsonyi illatokhoz használjuk az alábbi olajakat:
8 csepp erdei fenyő
8 csepp lucfenyő
7 csepp boróka

Tüzes fűszeres hatás eléréséhez:
11 csepp narancsolaj
6 csepp gyömbér
8 csepp fahéj
8 csepp szerecsendió
4 csepp tömjén
Sokan előszeretettel használnak füstölőpálcákat is a lakásukban. Azonban ezekről is kiderült, hogy a füstjük és a leégett hamujuk károsíthatja a légzőszerveinket, kimondottan veszélyesek a tüdőre. Áthidaló megoldásként, bár így kevésbé intenzív élményt adnak, de meggyújtás nélkül, egy-egy pohárba gyűjtve is élvezhetjük az illatukat. A füstölőkhöz hasonló esztétikai kielégülést nyújthatnak az illatos pálcák is. A zárt üvegben található alkoholos-illóolajos egyvelegből annyi párolog el egyszerre, amennyit a beleszúrt bambuszpálcák felszívnak. Nagy előnye, hogy abszolút biztonságos, felügyelet nélkül hagyható, így egész nap illatozhat.
A potpourri is igen népszerű módszer az illatosításra. A készen kapható termékeket kevéssé természetes illatuk miatt nem ajánljuk, helyette viszont magunk is készíthetünk egy-egy összeállítást, mely praktikus volta mellett lakásunk díszévé is válhat. A kompozíció készülhet virágszirmokból és növények felhasználásával is. A potpourri nemcsak üvegedényekbe öntve díszítheti otthonunkat, hanem illatpárnákba varrva elhelyezhetjük rejtett, kevésbé szem előtt lévő helyekre is, például fiókokba, ruhák közé. A szirmokból készített potpourri esetében a hatást illóolajok használatával fokozhatjuk. A kiszemelt virág szirmait napon szárítsuk meg, majd csepegtessünk rájuk olyan illóolajat, amely megfelel annak a helyiségnek, ahová el akarjuk majd helyezni. Jól záródó üveg- vagy fémedényben hagyjuk állni két hétig, ezután üvegtálkákban kihelyezhetjük a megfelelő helyiségbe.  

Otthonunk mesterséges illatok nélkül - természetes módszerek
Aromaterápiás alapok

Ezzel meg is érkeztünk az aromaterápia, az illóolajok és az illatolajok világába. A lakásillatosítás leghatékonyabb módja az illóolajok használata. Van-e különbség az illóolajok és az illatolajok között? Természetesen van, de Magyarországon a terminológia használata nem egységes, ezért nem könnyű kideríteni, mivel is állunk szemben. Az "essential oil" felel meg az illóolajnak, melyet a növények különböző részeiből állítanak elő, és igazolt aromaterápiás hatással rendelkezik. Rendkívül tömény koncentrátumot jelent, csak nagyon keveset szabad belőle használni. Tényleg elég néhány csepp, egyébként könnyen túllőhetünk a célunkon, és kellemes illat helyett kiszellőztethetetlen szagorkánt teremthetünk lakásunkban. Ha illata már nem olyan intenzív, akkor felfrissíthetjük egy-két extra csepp hozzáadásával. A "fragrance oil" felel meg az illatolajnak. Legfőképp abban különbözik az illóolajtól, hogy az előbbiekkel szemben nem sok közük van a természetes alapanyagokhoz. Áruk általában jóval kedvezőbb az illóolajokénál.

Ajánlat aromaterápiás keverékhez 

A rózsa és az ylang-ylang keveréke nagyszerű antidepresszáns, fertőtlenítő, nyugtató, hangulatjavító, feszültséget, stressz- és vérnyomáscsökkentő hatással bír. Rendezi a szívritmust. Afrodiziákumként is használható, jó impotenciára és frigiditásra is.
A citrus egyensúlyba hozza az érzékeket, görcsoldó és regeneráló hatással bír.
A levendula erős nyugtató hatása miatt nagyszerű az alvási nehézségek leküzdésére.Levendulás keverék - nyugtató, frissítő, molyirtó hatású: használjuk a levendula, rozmaring és a kakukkfű keverékét.
Citrus-fenyő illatú keverékhez használhatunk fenyérfű, édes narancs, fahéj, fenyő, levendula, rozmaring, kakukkfű olajokat.
Virágillat eléréséhez tökéletes a rózsa, ylang-ylang, levendula, rozmaring, kakukkfű felhasználása.
Frissítő és fertőtlenítő keverék (mellékhelyiségekbe): borsmenta, citrus, eukaliptusz.
Dohányfüst semlegesítéséhez ideális a kubebabors olaj. Ezt a friss, citromos illatú illóolajat bőrtisztító, bőrnyugtató hatásáért bőrápolásra, valamint légfrissítésre ajánljuk. 
Takarítás közben használhatjuk az illóolajokat, így megalapozzuk otthonunk friss illatát. A felmosóvízbe tehetünk néhány csepp illóolajat, de ugyanezt a hatást szolgálja, ha a porszívónk porzsákjára vagy légszűrőjére cseppentünk egy-két cseppet a megfelelő olajból. Bátrabbak vízben oldva flakonokba is tölthetik, a szőnyegre vagy a kárpitos bútorokra spriccelve tovább fokozhatják a hatást. Hasonló elven működik az a főleg télen hatásos otthoni praktika, miszerint illóolajos vízbe áztatott vászoncsíkokat érdemes elhelyezni a fűtőtestre, így nem csak illatosítunk, hanem párásítunk is. A radiátorokra, konvektorokra helyezett párologtató edényekbe is nyugodtan csepegtethetünk az olajokból. A párásítás egy másik módja, ha illóolajos vizet forralunk fel, majd hagyjuk kihűlni. Csak arra vigyázzunk, hogy a használati utasítást mindig gondosan olvassuk el, és tartsuk be. 
Az illóolajokat használhatjuk aromamécsesben vagy egyéb, párologtatáshoz használt eszközökben, izzógyűrűben vagy parfümlámpában párologtatva. Ügyeljünk arra, hogy a párologtató eszközöket mindig biztonságosan helyezzük el, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A dolgozószobában használhatunk a számítógép USB portjára csatlakoztatható párologtató készüléket is. Még a szagok tekintetében legkritikusabb helyen, a WC-ben is lecserélhetjük a hajtógázzal működő légfrissítőnket antibakteriális illóolajokat tartalmazó, házilag is előállítható pumpás spray-re.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


noilapozo.hu
Share To:

Post A Comment: