Harry Potter mesebeli figuráján kívül ezrek keresték évszázadokon át a bölcsek kövét. Az arany csábító csillogása miatt minden korban akadtak, akik az aranycsinálás titkát keresték. A roxforti varázslótanoncnak sikerült megtalálni a bölcsek kövét, de mi a helyzet az alkimistákkal? (Rejtélyek és titkok: Mi is a Bölcsek köve?)

Harry Potter mesebeli figuráján kívül ezrek keresték évszázadokon át a bölcsek kövét. Az arany csábító csillogása miatt minden korban akadtak, akik az aranycsinálás titkát keresték. A roxforti varázslótanoncnak sikerült megtalálni a bölcsek kövét, de mi a helyzet az alkimistákkal?
A bölcsek köve (lapis philosophorum vagy philosophicum) az „ultima materia”, az alkimisták által végrehajtott kémiai reakciók végterméke, mellyel – a „materia prima”-ból – többek között aranyat is lehet készíteni. A bölcsek köve képes bármely anyagot arannyá változtatni, visszaadni a fiatalságot, örök életet biztosítani stb.
Előállítása Basilius Valentinus és Paracelsus leírásában egy hét fokozatból álló folyamat volt:
A materia prima cseppfolyósítása (szolúció vagy liquefakció).
Ezt eltemetik a „venter equinum“-ban, a föld hasában és eközben megfeketedik (nigredo) és elrothat (putrefakció).
A feketeség kivilágosodik (albedo).
Az elpárologtatással veszendőbe ment szellemet újra visszahozzák (redukció), az anyagot „lacta philosophá“-val (filozofikus tej) táplálják és ezután sárga lesz a színe (citrinálás). Ha a redukció nem
sikerült, megjelenik a „cauda pavonis“, a „pávafarok“.
Az anyag vörösödik (rubedo) és „mint vörös sárkány haragszik önmagára“, aztán „átváltozik vérré“. Ez azt jelenti, hogy a redukció sikerült.
A koaguláció vagy a szellem rögzítése által az anyag újra szilárdulni kezd és ezt követően jön létre a következő lépésben a bölcsek köve. Az utolsó fokozathoz a „filozofikus tűz“ hősége szükséges.
Az alkímisták hittek abban, hogy egy fehér fémet tingálással sárga minőségűvé tehetnek. A Zedler lexikon szerint (1735/XI. 103. hasáb) a bölcsek kövével előállított filozófusi arany vörösebb és finomabb, mint a természetes. 1677-ben Ausztriában vertek dukátokat alkimisztikus aranyból, de ezek aranytartalma csak 44%-os volt, a fennmaradó rész ezüst és réz volt.
Az alkímia szemlélete hatott a heraldikára is. Sir George Ripley Cantilena című művében allegorikusan írja le a színek játékát, melyet egy asszony bőrének elszíneződéséhez hasonlít. Az emberi bőr színét később Sir John Ferne is felsorolta a saját színjelölési módszerei között. Ezen szimbolikus szemléletből eredhet több másodlagos heraldikai szín is. Tehát a színek heraldikai szemlélete az alkímiától már a 15. század elején is támaszt kaphatott.

Mi is a Bölcsek köve? Az alkimisták

Az arany már az ókorban és a középkorban is nagyon keresett volt, a gazdagság szimbóluma. A görögök az aranygyapjút keresték, a spanyol hódítók az inkák kincseit, de a bibliai háromkirályok egyik ajándéka is arany volt. Az alkimisták legfőbb célja az volt, hogy műhelyeikben bizonyos anyagok átalakításával aranyat állítsanak elő. Életük végéig keresték a titkot, miként lehet az "örök és megváltozhatatlan" fémet előállítani.
A bölcsek köve egy olyan mágikus erejű anyag, mely ahhoz szükséges, hogy az anyagátalakulás megtörténjen, azaz arany keletkezzen. Az alkimisták között voltak orvosok, szerzetesek és voltak dilettánsok, sőt csalók is. A bölcsek kövét keresve rengeteg kísérletet végeztek el és több könyv is született a témában. Ezek nyelvezete meglehetősen misztikus, tele van "hókusz-pókuszokkal", ezért nem mindig könnyű felfedezni, hogy mire is gondolt valójában a szerző.
Heliodórosz (5. század) görög alkimista így írt a bölcsek kövéről. "Tudd meg hát, hogy a mi művünk négy átalakuláson megy át, ami egy test felé törekszik. Ez a test magában foglalja a hét csillag természetét, s a mű négy elemben találja meg befejezését! ... A bölcsek köve magában foglalja az isteni misztériumot és a rejtett kincset. Ez nemz egy sárkányt, amelyet hét napon át lótrágyával kell etetni, aztán felfalja a saját farkát. A sárkány, mely a farkába harap, fehér tekintetű, csak a farkán vannak pontok."
A bölcsek köve néha valamilyen univerzális oldószerként, néha pedig valamilyen katalizátorként jelenik meg, amely nélkül az arannyá alakulás nem lehetséges. Pálóczi Horváth Ádám, XVIII. századi magyar alkimista így ír: 
"... kell lenni egy universalis Menstruumnak is, amellyel nemcsak ad communia chemica elementa resolvál, hanem ad ultima stamina. Ez a Menstruum az, amit a bölcsek köve neve alatt hajhásznak ma az Adeptusok."
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!wikipedia/hirmagazin.hu
Share To:

Post A Comment: