Vérvörös, hegyes körmöket, vagy diszkrét, finom pasztell rózsaszínt, esetleg csinos francia manikűrt? Kétségtelenül esztétikusak, ezzel együtt azonban tudnod kell, hogy a körömlakkok többsége mérgező anyagokkal van teli.A kutatások és kozmetikai felügyeleti szervek csak toxikus hármasnak „becézik” azokat a vegyi anyagokat, amikből a körömlakkok nagy része áll. / Mérgező körömlakkok ~ ébredés, egészség, életmód, fényörvény, hétköznapi mérgeink, hírek, napi mérgeink,

Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy a körömlakk olyan kémiai elemeket tartalmaz, amelyek mérgezőek, és kárt okozhatnak a szervezetben. Ha szeretnéd megtudni, hogy a körömlakk milyen hatással lehet a szervezetre, akkor figyelmesen olvasd el a cikket.
Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy rengeteg népszerű körömlakk márka sokkal károsabb, mint azt gondolnánk.
A kutatók teszteltek 24 nőt, aki festik a körmüket, és figyelték a jeleket, hogy jelentkeznek-e vegyi méreganyagok a szervezetben. Bizonyos idő eltelte után káros toxinokat fedeztek fel a tesztalanyok szervezetében. Gondolnád? A körömlakkról beszélünk.
Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 100% -nál trifenil-foszfátot találtak a szervezetükben 10 órával a körömlakkozás után.
Ezután a kutatók teszteltek 10 különböző típusú körömlakkot. Megállapították, hogy közülük 8 tartalmazta ezt a vegyi anyagot. Ezen túlmenően, 2 üveg körömlakkon fel sem volt tüntetve a káros kémiai vegyület. Ez azt jelenti, hogy akár 20% -a körömlakkoknak, tartalmaz olyan veszélyes vegyi anyagot, amely fel sincs tüntetve az összetevők között.

Neked mit jelent a szép köröm fogalma? 

Vérvörös, hegyes körmöket, vagy diszkrét, finom pasztell rózsaszínt, esetleg csinos francia manikűrt? Kétségtelenül esztétikusak, ezzel együtt azonban tudnod kell, hogy a körömlakkok többsége mérgező anyagokkal van teli. 

Mik ezek?

A kutatások és kozmetikai felügyeleti szervek csak toxikus hármasnak „becézik” azokat a vegyi anyagokat, amikből a körömlakkok nagy része áll.


Mérgező körömlakkok
A toxikus hármas tagjai:

Formaldehid
Toluol-vegyületek
Dibutil-ftalát

Mindhárom anyag az irritációtól kezdve akár születési rendellenességgel és a rák kialakulásával is kapcsolatba hozható, de vegyük szépen sorra, mi mindent okozhatnak még.

Formaldehid: 
Légszennyező anyag, eredetileg építőanyagokban is használták. 
Belégzése fejfájást, a torok irritációját, köhögést, valamint légzési nehézséget okoz. 
Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy daganatot okozhat a kísérletben résztvevő állatok orrában és torkában. 

Elég ijesztő, nem? Pedig sajnos igaz. Ugyanez az anyag található a körömlakk lemosóban is. Figyeld a címkét: az új szabály szerint fel kell tüntetni, ha az adott termék formaldehidet tartalmaz!

Toluol-vegyületek:
Oldószer, mérgező lehet
Belélegezve fáradságot, szédülést, esetleg kábaságot okoz.
Hosszú távon károsítja az idegrendszert. 
Könnyen irritálja a bőröd.
A vese-és májműködést is befolyásolhatja, rossz irányba.
Komoly tünetként az emberi szaporodásra és fejlődésre gyakorolt káros hatásait emelik ki a vizsgálatok. 

Dibutil-ftalát:
A körömlakkok általánosan használt összetevője. Műanyagok lágyítására is használják – belegondolni is rossz, vajon a körmöddel mit tesz? 
Szintén bőrirritációt, köhögést, szédülést okoz.
Egyes esetekben akár vese-és máj károsodással is jár. 
Bizonyított a hormonromboló hatása. 
Ezen kívül összefüggésbe hozható a terméketlenséggel is. 
Bár használatát betiltották az EU-ban, egyes kozmetikumok a mai napig tartalmazzák. Brrr.
Sajnos a sor ezzel még nem ér véget...

Mi a trifenil-?


Az egyik fő aggodalom a trifenillel kapcsolatban, hogy megzavarja az endokrin rendszer működését. Hatással lehet a hormon szabályozásra, az anyagcserére, és a szaporodásra.

Ez különösen káros azoknál a lányoknál, akik rendszeresen használnak körömlakkot, hiszen az egészséges hormonális fejlődés elengedhetetlen része a növekedésnek.

A trifenil- komoly kockázatot jelent az egészségre:

Idegméreg
Endokrin toxin
Szaporodási toxin
Irritálják a bőrt
Allergén

...ugyanis több toxikus összetevő is bujkálhat a körömlakkokban.

Összeszedtem, mik ezek:

Nitrocellulóz
Szintetikus színanyagok
Butil-acetát
Sztirol vegyületek
Izopropil-alkohol
Teflon (más néven politetrafluoro-etilén)
És akkor még a körömlakk lemosóban található acetonról nem is beszéltem. 


Mérgező körömlakkokTermészetes egészséges körömlakkok


Szerencsére vannak olyan cégek, amelyek úgy döntöttek, hogy létrehoznak olyan természetes alapanyagokból készült körömlakkot, amelyek megszüntetik a kockázatát az allergiának, a ráknak és hormonális betegségeknek.

Honeybee Gardens
Acquarella
SpaRitual
Peacekeeper Cause-Metics

Nos, legyél résen, és minden esetben ellenőrizd az összetevőket a kis üvegcse hátulján (tudod, az éppenhogy olvasható apró betűs rész). Léteznek olyan lakkok, amikben nincs meg a toxikus hármas, ennek ellenére valamilyen szintetikus anyag szinte biztos van benne, hiszen a színeket nehéz mesterséges anyag nélkül előállítani. 
A lakk eltávolításához pedig használj inkább tiszta alkoholt és textildarabkát.

Igaz, hogy a festett körmök nagyon szépek, de tényleg érdemes ilyen kockázatot vállalni? Jól gondold át milyen körömlakkot használsz!
Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani!
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről! tippmania.hu/manna.hu
Share To:

Post A Comment: