Egy most felfedezett exobolygó egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy átlagos bolygó. Ez a bizarr felfedezés pedig a KELT-9b-hez köthető, ami a Hattyú csillagképben található nagyjából 650 fényévnyire a Földtől. A KELT-9b egy hatalmas bolygó, ami kétszer akkora, mint a Jupiter, / A csillagoknál is forróbb exobolygót fedeztek fel ~ csillagászat, űrkutatás, világ, érdekességek, hírek, fényörvény, exobolygók,

KELT-9b: A csillagoknál is forróbb exobolygót fedeztek fel
Egy most felfedezett exobolygó egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy átlagos bolygó. Ez a bizarr felfedezés pedig a KELT-9b-hez köthető, ami a Hattyú csillagképben található nagyjából 650 fényévnyire a Földtől. A KELT-9b egy hatalmas bolygó, ami kétszer akkora, mint a Jupiter, de a világos felén olyan forróság van, mint egyes csillagokon, és több ezer fokkal melegebb, mint bármely ismert exobolygón. - írta a Nature folyóirat.
"Nappali" oldala több mint 4300 Celsius-fokos, melegebb, mint egy átlagos vörös törpe csillag felszíne, amely a Tejútrendszer leggyakoribb csillagtípusa. 

A KELT-9b nagyon közel kering csillagjához, minden másfél napban megkerüli azt. Ez a csillag is kétszer olyan forró, 2,5-szer nagyobb, és 50-szer gyorsabban forog a tengelye körül, mint a mi Napunk. Ez utóbbi miatt laposabb a sarkoknál és szélesebb az egyenlítőjénél.
Scott Gaudi, a Ohio-i Állami Egyetem professzora szerint ez az egyik legforróbb exobolygó, amit eddig találtak. 
Emiatt a forróság miatt ilyen különleges a KELT-9b is. Csillaga olyan sok ibolyántúli sugárzást bocsát ki, hogy ezzel teljesen erodálja a bolygó légkörét. A sugárzás miatt a bolygó ismeretlen sebességgel párolog, ami lufiszerű hidrogén és hélium felhőt alkot körülötte.
A bolygó ráadásul mindig ugyanazt az oldalát mutatja a csillag felé, pont mint a Hold a Föld felé.
A csillag felőli oldala ezért narancssárga színű és annyira forró, hogy összetettebb molekulák nem is maradnak meg rajta. Ha vizet dobnánk a felszínre, azonnal atomjaira, oxigénre és hidrogénre hullana szét.
A KELT-9b nem most keletkezett, csillaga több száz millió éves már és még legalább 300 millió évig nem fogy ki a hidrogénből. Csak ezek után fog majd háromszorosára nőni, majd lassan kihűlni. 
Gaudi csapatának számításai szerint jelenleg 10 milliárd vagy 10 billió gramm/másodperc sebességgel erodálódik. Ha a bolygó sziklás maggal rendelkezne, az végül a felszínre kerülne, de sokkal elképzelhetőbb vég a kutatók szerint az, hogy a bolygót elnyeli a csillaga.
"A KELT-9b-t 2014-ben találtuk, és ilyen sokáig tartott, amíg meggyőződhettünk arról, hogy ez az igazán bizarr és szokatlan világ valójában egy csillag körül keringő bolygó" - mondta Scott Gaudi kutató a BBC Newsnak. 
A csillag egy úgynevezett A-típusú égitest, amelyek rövid életűek. Csak évmilliókig léteznek ellentétben például a Nappal, mely még várhatóan további évmilliárdokon át létezik.
A bolygót az arizonai Winer Observatory Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT) nevű teleszkópjával fedezték fel. A KELT egyike annak a két műszernek, amelyek kifejezetten a fényes csillag körül keringő bolygók azonosítására fejlesztettek ki.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
edition.cnn.com
Share To:

Post A Comment: