Holland tudósok megalkották a világ legnagyobb ember alkotta hullám generátorát. A Delta csatorna (Delta Flume) névre keresztelt gép 5 méter magas hullámokat generál, ami egy 300 méter hosszú, 9,5 méter mély csatornába "omlik össze". A gép célja a biztonság fokozása az árvizek ellen Hollandiában, ugyanis az ország lakosságának a fele él a tengerszint alatti területeken.

Holland tudósok megalkották a világ legnagyobb ember alkotta hullám generátorát. A Delta csatorna (Delta Flume) névre keresztelt gép 5 méter magas hullámokat generál, ami egy 300 méter hosszú, 9,5 méter mély csatornába "omlik össze".
A gép célja a biztonság fokozása az árvizek ellen Hollandiában, ugyanis az ország lakosságának a fele él tengerszint alatti területeken.
Az ország területének többségét kitevő Holland-alföldön a mai felszínt pleisztocén és holocén képződmények borítják. A süllyedés mindmáig tart.
"Itt letudjuk tesztelni, hogy mi történik, ha hatalmas hullámok sújtanák a gátakat," - mondta a holland infrastruktúra miniszter Melanie Schultz van Haegen a hullám generátor felavatásánál Delftben.
A holland mérnökök három évig építették a Delta csatornát.
Így működik: Négy erős dugattyú egy hét méter magas fém pajzs mögött nyomja a 9.000.000 liter édesvizet le a csatornán 1000 liter/másodperc sebességgel. A kihívás az, hogy szimulálja az óceánok hatalmát. Lehetséges, hogy ne csak magas hullámokat szimuláljon, hanem vihar által okozott hullám és árapály vízszint változásait is. 

Fordította és közzétette: Bárány Tünde N. (Sandal) / www.fenyorveny.hu 
(Az írást csak linkkel, forrásmegjelöléssel lehet megosztani, változtatás nélkül!)
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
rt.com/deltaresfilm/wikipedia
Share To:

Post A Comment: