Azt, hogy szervezetünk tevékenységét beindítsuk, hogy testünk egyensúlyba kerüljön, nagyon egyszerű, mindennapi gyakorlatokkal biztosítani tudjuk.

Azt, hogy szervezetünk tevékenységét beindítsuk, hogy testünk egyensúlyba kerüljön, nagyon egyszerű, mindennapi gyakorlatokkal biztosítani tudjuk. Ezek a gyakorlatok mintegy "bemelegítés"-ként szolgálnak a napi tevékenységek megindításához, testünk egyensúlyba  hozásához.
A test egyensúlyának három alapvető összetevője van. Egyensúlyba kell hoznunk testünk aló és felső részét, egyensúlyt kell kialakítanunk az első és a hátsó test-fél között, valamint ki kell egyensúlyoznunk a jobb és bal oldal energiáit. Ehhez mutatok néhány nagyon egyszerű és mindennap elvégezhető gyakorlatot. A gyakorlatokat elvégezhetjük reggel, de elvégezhetjük bármikor, ha érezzük, hogy egyensúlyunk megbomlott vagy támogatásra szorul.

Földgombok – a lent és a fent kiegyensúlyozása

Az un. földgombok tartása stabilizál, a Föld energiáival köt össze bennünket. Ha úgy érezzük, hogy elvesztettük a lábunk alól a talajt, a földgombok tartása segít abban, hogy újra a földön érezhessük magunkat. A földgombok segítik a tanulást is azzal, hogy miközben lefele irányul a tekintetünk, szemenergiánk akkor sem kapcsol ki.

A gyakorlat: Egyik kezünk ujjaival megérintjük a szeméremcsont felső szélét, míg a másik kezünk ujjaival az alsó ajkunk és az állunk közötti mélyedésen tartjuk. Lehet az érintés könnyed, de ha úgy jobban esik, dörzsölhetjük is a pontokat. A pontokat alapesetben 30 másodperc és két perc közötti időtartamig kell tartani, majd ugyanennyi ideig felcserélve a két kezet.

Hatásmechanizmus: A kínai tanítások energia-meridiánjainak ismeretét és alapelvét alkalmazza a gyakorlat. A központi fekvésű befogadó (vagy központi) meridián a gáttól az alsó ajak és az áll közötti bemélyedésig húzódik elől, a test középvonalában. E meridián végpontjainak tartásával gyakorlatilag a meridián működését kapcsolja be a gyakorlat.

Űrgombok – az elöl és a hátul kiegyensúlyozása

Az első és a hátsó test-fél kiegyensúlyozásán túl az űrgombok a jobb koncentrációt is segítik. Kiegyenlítik a szem energiáját, segítik és központosítják szem térbeli észlelését (átmenet a közel és a távol észlelése között). Javítják a gerincfolyadék áramlását a gerinccsatornában.

A gyakorlat: Egyik kezünk ujjaival megérintjük hátul a farokcsontot, míg a másik kezünk ujjaival a felső ajkunk és az orrunk között lévő területet. A pontokat alapesetben 30 másodperc és két perc közötti időtartamig kell tartani, majd ugyanennyi ideig felcserélve a két kezet. Amennyiben egyensúlyunk nagyon labilisnak érezzük, minimálisan a 2 perc időtartamot kell tartani. Amennyiben jól koncentrálunk a gyakorlatra, a kiegyensúlyozott állapot elérésekor enyhe lüktetést érzünk az ujjainkban, ami jelzi, hogy elengedhetjük az adott gombok tartását.

Hatásmechanizmus: A kínai tanítások energia-meridiánjainak ismeretét és alapelvét alkalmazza a gyakorlat. A központi fekvésű kormányzó (vagy irányító) meridián a gáttól a fejtetőn és az arc felső felén áthúzódva az orr és a felső ajak közötti bemélyedésig tart, hátul, a test középvonalában. E meridián végpontjainak tartásával gyakorlatilag a meridián működését kapcsolja be a gyakorlat.

Agygombok - a jobb és baloldal kiegyensúlyozása

Az agygombok oly módon állítják helyre egyensúlyunkat, hogy energetikailag mindkét agyféltekét bekapcsolják és javítják a középvonal észlelési képességeinket, kitágítják látóterünket, mind jobb, mind bal irányba. Jobban észleljük környezetünket. A koncentrációt a kezek és a szemek munkájának összehangolásával segítik. Reggel e pontokat dörzsölve segíthetjük a felkelést, a lustaság, enerváltság leküzdését.

A gyakorlat: Egyik kezünk két ujjával a köldökünket dörzsöljük, míg a másik kezünk ujjai a kulcscsont alatt, a mellcsont két oldalán található akupresszúrás pontok területét dörzsölik. Hüvelykujjunkkal a szegycsont egyik oldalán, míg mutató és középső ujjunkkal a szegycsont másik oldalán, közvetlenül a kulcscsont alatt lévő területeket masszírozzuk. A pontokat alapesetben 1-2 percig kell masszírozni, de reggel a felkelés elősegítésére akár 4-6 percig is kell dörzsölni, mire felpattan a szemünk és frissen fel tudunk kelni.

Hatásmechanizmus: A kínai tanítások energia-meridiánjainak ismeretét és alapelvét alkalmazza a gyakorlat. Az egyik kiemelt jelentőségű energiacsatorna, a vese-meridián végpontjai a jelzett helyen a kulcscsont alatti mélyedésben, a mellcsont két oldalán helyezkednek el. E meridián felelős – többek között - a vesékben elraktározott eredeti energia megőrzéséért és felhasználásáért, félelmeink leküzdéséért, átalakításáért. Végpontjainak dörzsölésével és a legnagyobb testi energiatároló (a köldök alatti és mögötti terület a test középpontjában) való összekötésével gyakorlatilag a testünk teljes energiarendszerének aktivizálását végzi el a gyakorlat.

Egyensúlygombok - az összpontosítás javítása, kiegyensúlyozás

Az egyensúlygombok használatával minden olyan esetben helyre tudjuk állítani egyensúlyunkat, amikor túlterheltnek érezzük magunkat, nem tudunk összpontosítani vagy az időjárás stb. hatására nyomást érzünk a fejünkben.

A gyakorlat: Egyik kezünk két ujjával megérintjük a fülünk mögött lévőbemélyedést, míg a másik kezünk két ujjával a köldökünket. (Ha ne találjuk a bemélyedést, akkor minden ujjunkat tegyük a fül mögé és biztosan megérintjük a szükséges pontot is.) A gyakorlat következő lépéseként cserélünk és a másik fülünket és a köldökünket tartjuk együtt. A pontokat legalább 30-60 másodpercig kell tartani, vagy addig, amíg enyhe lüktetést (energiainpulzust) nem érzünk az ujjainkban. (Maximum három percig tartsuk és utána mindenképpen cseréljünk.) 

Hatásmechanizmus: Szintén a kínai energiavezetékek alapelveinek gyakorlati alkalmazásával állunk szemben. A fül mögött húzódik a hármas melegítő meridiánja, amely feladata a három testüreg (mellkas, has, medence) tevékenységének koordinációja. Szabályozza a különféle chi-fajták (energiák) termelését, elosztását és egyensúlyát a testben.  A test központi energiatárolójával összekötve az üregek feltöltését, energetizálását és harmonizálását végzi el a gyakorlat.

Gondolkodó sapka - az észlelés és figyelem bekapcsolása

Amennyiben hallunk, de nem halljuk meg amit mondanak, akkor itt az ideje a gondolkodó sapka "feltételének". A gyakorlat kiegyensúlyozza a két agyféltekét, segíti a koncentrációt a szellemi munkánál (tanulás, számítógépes munka). Elősegíti, hogy fülünkkel minden irányba érzékeljünk, javítja a koncentrációt. Ráhangol a "meghallásra".

A gyakorlat: A fülünk külső peremét (karimáját) fentről lefelé haladva finoman simogatjuk kifelé. Miközben enyhén húzogatjuk kifelé és hátrafelé a fülkagylókat, a fülkagyló külső peremét kifelé pödörgetjük. A gyakorlatot 5-15 alkalommal csináljuk meg egymás után.

Hatásmechanizmus: A gyakorlat a fül - mint reflexzóna - működésén alapul. A fülünk - a talpunkhoz hasonlóan a teljes testünk lenyomatát tartalmazza. A fül energetizálásával, maszírozásával az egész test energetizálható, illetve a reflexpályákon keresztül a test öngyógyító mechanizmusai beindíthatók. Emellett a fül stimulációja közvetlenül is hat a fülben lévő szervek (hallás és egyensúly) energetikai állapotára, működőképességére.

Belső hozzáállást segítő gyakorlatok

Az itt bemutatott gyakorlatok célja az érzelmi feszültségek feloldása, egyensúlyunk és higgadtságunk megőrzése a számunkra érzelmi feszültségeket hordozó helyzetekben vagy azok megelőzésére.

Pozitív pontok - az érzelmi stressz oldására

A mindennapos stresszhelyzetek oldására alkalmas hatékony, de nagyon egyszerű gyakorlatot mutatok be. E gyakorlat elvégzése a stressz minden formája esetén alkalmas a test központosításához és a megnyugtatáshoz. Alkalmazható a stresszhelyzetben, de alkalmazható előzetesen a stressz megelőzésére is. Találkozások, értekezletek, vizsgák, dolgozatok, megbeszélések, versenyek  stb. okozta stresszhelyzetekben kiválóan használható. A gyakorlat eredményeként az adott szituációban nyugodtan, tiszta fejjel tudjuk megítélni a helyzetet és ne fogunk izgulni vagy meggondolatlanul reagálni.

A gyakorlat: A pozitív pontok a homlokon a szemöldökök és a hajvonal között középen helyezkednek el a szem függőleges tengelyében. Kezünket rátéve itt egy enyhe dudort érezhetünk a homlokcsonton. A gyakorlat során jobb kezünk mutató és középső ujját a jobboldali pozitív pontra, míg bal kezünk azonos ujjait a baloldali pozitív pontra helyezzük. A pontokat nem kell erősen nyomni, csak szinte érintve ráhelyezni ujjainkat. A pontokat mindaddig tartjuk, amíg a stresszt érezzük, illetve amíg az ujjaink alatt nem érzünk egy enyhe energialüktetést. A pontok tartása agyunkban és testünkben feloldja a feszültséget. A gyakorlatot a stresszhelyzet megelőzésére úgy használjuk, hogy miközben tartjuk a pontokat élénken és a helyzetet minél jobban átélve az előttünk álló stresszhelyzetre gondolunk. Addig tartjuk a pontokat, amíg nem érezzük, hogy a helyzetre gondolva többé már nem érezzük a korábbi feszültséget és nyugodtan, feszültségmentesen tudjuk a korábban stresszt okozó gondolatot átélni. 

Hatásmechanizmus: A pontok a kineziológia gyakorlatában a gyomormeridiánhoz tartozó un. neurolimphatikus pontok. A kínai energiatanban a gyomor és a gyomormeridián felelős fizikai szinten a táplálék, lelki szinten az érzelmek feldolgozásáért és megemésztéséért. A mindennapi gyakorlatban is a stresszhelyzeteket a gyomrunkban érezzük (összeszorul a gyomrunk). A feszültség feloldásával a zavaró gondolathoz kapcsolódó stresszes fizikai reakciót oldjuk fel.

 Középvonal keresztező gyakorlatok

A középvonal keresztező gyakorlatok alapvető feladata a kereszt irányú beidegzés - jobb agyfélteke a bal oldalt, a bal agyfélteke a jobb oldalt idegzi be - helyreállítása és ezzel a szabályos irányú energiaáramlás visszaállítása. (Stresszes helyzetek esetén sokszor az energiák visszafelé kezdenek áramlani az energiavezetékekben és ennek a negatív áramlásnak a megszüntetése és a szabályos energiaáramlás visszaállítása a gyakorlatok legfontosabb célja.)

Keresztirányú lendítés

A keresztirányú lendítés azon alapul, hogy a bal agyféltekédnek kell információt küldenie tested jobb oldalához, a jobb agyféltekédnek pedig a bal oldalához. Ha valamelyik agyféltekéből az energia nem megfelelően áramlik át a test másik oldalara, nem tudod kihasználni agyad teljes kapacitását vagy tested intelligenciájának egészet. Ha az energia nem tud átjutni, akkor drámai mértekben lelassul. Egy homolaterálisnak (azonos oldalinak) nevezett minta szerint kezd mozogni – egyenesen felfele és lefele a testen belül –, és így a test gyógyulásra való képessége drasztikusan csökken.

A gyakorlat: Mielőtt elkezdened a keresztirányú lendítést, ütögesd meg a V-27 pontokat (a vesemeridián végpontjai a kulcscsont alatt a szegycsonttól kifelé kb két ujjnyira helyezkednek el), ezzel biztosítva, hogy energiáid a természetes irányban haladjanak. A gyakorlat egy egyszerű helyben járás, nagyon hasonlít az un. indián szökdeléshez  (időtartam: körülbelül 1 perc):

Álló helyzetben egyszerre emeld fel a jobb karodat és a bal lábadat.
Amikor ezeket leengeded, emeld fel a bal karodat és a jobb lábadat. Ha ezt nem tudod megcsinálni, például, mert kerekesszékhez vagy kötve, egyszerűen emeld a térdedet az ellentétes oldali könyöködhöz, vagy csavard el a törzsed felső részét úgy, hogy karod keresztezze tested középvonalát.
Ismételd meg a mozdulatot, ez alkalommal eltúlozva lábad emelését vagy karod keresztbe lendítését.
Folytasd ezt az eltúlzott menetelést legalább egy percen keresztül, most is az orrodon keresztül véve mélyen a levegőt, és a szádon át kifújva.
Hatás: A Keresztirányú lendítés elősegíti az energia átjutását az agy jobb es bal féltekéje között. Segíteni fog, hogy:

Kiegyensúlyozottabbnak érezd magad;
tisztábban gondolkozz;
fejleszd a koordinációdat;
összehangold az energiáidat;
gyorsan helyreállítsd a keresztirányú mintát.

Kiemelten akkor alkalmazd, ha 
látszólag minden ok nélkül kimerültnek érzed magad fizikailag vagy érzelmileg;

testedzés után rosszabbul vagy, nem pedig jobban;
fásulttá és céltalanná válsz; vagy csak hirtelen elveszted egyensúlyodat.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


gyogyitoharcos.hu
Share To:

Post A Comment: