A csakra szó szanszkrit eredetű, kereket, korongot jelent. A csakra olyan, mint egy mozgó kerék. Az óramutató járásával megegyező irányba forog, ha a környezetből energiát vesz fel és ellenkező irányba, ha energiát ad le. A csakrák a testhez a különböző mirigyeken és idegdúcokon keresztül kapcsolódnak. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával, információval a szerveket, végtagokat és a sejteket.

A csakra szó szanszkrit eredetű, kereket, korongot jelent. 
A csakra olyan, mint egy mozgó kerék. Az óramutató járásával megegyező irányba forog, ha a környezetből energiát vesz fel és ellenkező irányba, ha energiát ad le. A csakrák a testhez a különböző mirigyeken és idegdúcokon keresztül kapcsolódnak. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával, információval a szerveket, végtagokat és a sejteket. Már az ókori orvostudomány feltérképezte, hogy 7 fő energiaközpont található az emberi testben, melyek a gerinc mentén helyezkednek el, és szoros kapcsolatban állnak lelki folyamatainkkal. Az egyetemleges élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra az ővele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a működő egészet. Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány vagy többlet miatt –, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat. 

Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát. A csakrákkal való foglalkozás segít, hogy a mindennapi stresszt és zaklatottságot nyugalommá és higgadtsággá alakítsuk át. Tisztítja a tudatot, mély ellazulást, de ugyanakkor éberséget biztosít a meditációk során. A csakrákkal való rendszeres munka érzékenyebbé tesz bennünket az élelmiszerekre. Ez azt jelenti, hogy tudatosabban próbálunk meg táplálkozni. 
Testünk 7 fő energiaközpontja alulról felfelé haladva

1. Gyökércsakra (Muladhara)

Elhelyezkedése: gerincoszlop alsó vége: farkcsont, keresztcsont.

Hozzá tartozó szerv és testrész: mellékvese, csontok, csontváz, gerincoszlop, fogak, körmök, prosztata, nemi szervek, végbélnyílás, végbél, vastagbél, vér és sejtfelépítés, talp, láb.

Színe: vörös.

Ez a csakra örvénylik a leglassabban. Elsődleges feladata a földelés, a biztonság megteremtése. A fizikai biztonságérzettel, bizalommal áll kapcsolatban. Ez a test erőműve. Ahhoz, hogy a gyökércsakra energiáját egészséges áramlásba tartsuk, egészségesen kell táplálkoznunk, friss levegőn kell mozogni és rendszeresen meg kell tisztítani az egész életünket. A leggyakrabban fellépő érzelmi működési zavarok a gyökércsakrával kapcsolatban a félelmek, a depresszió, az alvászavarok. És a leggyakrabban fellépő fizikai működési zavarok az aranyér, isiász, vesekő, magas- és alacsony vérnyomás, fogínygyulladás, hasmenés, székrekedés, izomgörcs, hideg végtagok, influenza, gerincproblémák, vizelési problémák.

2. Hasi csakra / Szex csakra (Szvadhiszthana)

Elhelyezkedése: köldök és a farkcsont között félúton helyezkedik el.

Hozzá tartozó szerv és testrész: ivarmirigyek, petefészek, petevezeték, méh, hüvely, herék, herevezeték, hímvessző, vese, testfolyadékok.

Színe: ragyogó narancssárga.

Kicsit gyorsabban forog, mint az előző. A szexcsakra a párkapcsolattal, a szexualitással, a kreativitással, a táplálkozással és a fizikai erőnléttel van kapcsolatban. Érzelmi működési zavarok: orgazmusproblémák, kreativitás hiánya, étkezési problémák, párkapcsolati gondok.

Fizikai működési zavarok: gombás fertőzés, bélgörcsök, hajprobléma, menstruációs probléma, petefészek és here problémák, elhízás, impotencia. A gyökércsakra szintjén az „én” állt a középpontban, míg a második csakra szintjén az ember a másik felé fordul. Itt már a szociális kapcsolatok is fontosak.

A szexcsakra tipikus témái: a féltékenység, az ingázás a szabadság és a kötöttség között, a szenvedély kezelése. Ha ez a csakra jól működik, akkor elősegíti azt, hogy szexuális és testi örömöt kapjunk, illetve adjunk át. Ha nem vagyunk elégedettek a testünkkel vagy stresszesek vagyunk, akkor ez a csakra zsugorodni kezd, és szennyezetté válik. Emiatt fáradtságot és csüggedtséget érezhetünk. Viszont ha túl sokat foglalkozunk a testünkkel, akkor túlméreteződik a csakra és szintén szennyezetté válik.

Blokk a szexcsakrában: feszült viszony a másik nemmel, szexuális vágyak kényszerű kielégítése vagy elfojtása, visszafogott érzelmek, ridegség, önbizalomhiány, a hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok.

3. Köldökcsakra (Manipura)

Jelentése: ragyogó ékkő.

Elhelyezkedése: köldök és a szegycsont alja között.

Hozzá tartozó szerv és testrész: hasnyálmirigy, máj, lép, epehólyag, gyomor, nyelőcső, vékonybél, vastagbél, patkóbél, vakbél, féregnyúlvány, rekeszizom.

Színe: sárga.

Gyorsabban forog, mint az előző kettő. Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz belső erőnket is szimbolizálja, amitől nagyon sokan félnek. Sok félelem legfőbb oka a saját erőnktől való félelem. Megfelelő működés esetén boldognak, szabadnak érezzük magunkat, úgy érezzük, helyesen cselekszünk, optimisták vagyunk, rendben van a munkánk, jó helyen vagyunk.

Blokk a csakrában: hisztéria, szadizmus, mazochizmus, dühkitörés, szégyenlősség, kisebbségi érzés, túlzott racionalizmus, hatalmi vágy, elégedetlenség, ingerültség, önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, bizonyításvágy, idegesség, sikertelenségérzet, irigység, maximalizmus.

A hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok: gyomorfekély, epepanaszok emésztési problémák, cukorbetegség, májbetegség, szemprobléma.

4. Szívcsakra (Anahata)
  
Jelentése: érintetlen, határtalan.

Elhelyezkedése: mellkas közepén, szívtájékon.

Hozzá tartozó szerv és testrész: csecsemőmirigy, szív, mellkas, mellüreg, tüdő.

Színe: zöld.

A 7 csakra középső tagja, mely az anyagi és a szellemi világ közötti híd. Hozzá kapcsolódik az együttérző és a feltétel nélküli szeretet, melynek jegyében elfogadunk másokat és feltételezzük róluk, hogy igyekeznek a tőlük telhető legjobbat adni. De önmagunk teljes elfogadása is a szívcsakrával kezdődik. A szívcsakra az a központ, amelyen keresztül szerethetünk. Minél nyitottabbá válik ez a központ, annál nagyobb lesz a képességünk, hogy önzetlenül szeressünk, ez az élet folytonosan táguló köre.

A hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok: szívbetegségek, magas vérnyomás, rák, immunrendszerrel kapcsolatos betegségek Érzelmi működési zavarok: asztma, ekcéma, rák, AIDS, szénanátha, szívpanaszok, autoimmun betegségek.

5. Torokcsakra (Vissudha)

Jelentése: megtisztulás.

Elhelyezkedése: toroknál, gégefőnél.

Hozzá tartozó szerv és testrész: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, gége, nyak, állkapocs, garat, légcső, hörgők, tüdő, nyelőcső, száj, hangszálak.

Színe: kék

A torokcsakra a kommunikációval, a kreativitással, az önfegyelemmel és az önkifejezéssel áll kapcsolatban. Egyben a hallás központja is.

A hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok: fülproblémák, asztma, köhögés, megfázás, mandulagyulladás, nyelvprobléma, pajzsmirigy-probléma, szklerózis multiplex, szájszag, torokfájás, tüdőproblémák.

Érzelmi működési zavarok: önkifejezési problémák, fecsegés, dadogás.

6. Homlokcsakra / harmadik szem (Adzsna)

Jelentése: érteni, tudni.

Elhelyezkedése: két szemöldök között.

Színe: ibolya, liláskék.

Hozzá tartozó szerv és testrész: agyalapi mirigy, központi idegrendszer, agy, szem, orr, fül, kisagy.

Az intuíció és a hatodik érzék szerve. Ez vezérli a koncentrációt és a meditatív képességeket. A harmadik szemünket érezzük, amikor hirtelen nagyszerű ötletünk támad, és védve érezzük magunkat. Ilyenkor a belső látásunk és érzékelésünk működik, amely itt indul be és a koronacsakrában teljesedik ki. A harmadik szem irányítja a nevetést is, ezért a homlokcsakra egyik legnagyobb feladata, hogy tudjunk nevetni magunkon.

A hozzá tartozó testrészekkel kapcsolatos zavarok: fejfájás, migrén, rövid- és távollátás, zöld hályog Érzelmi működési zavarok: tanulási nehézségek, rémálmok.

7. Koronacsakra (Szahaszrara)

Jelentése: ezerszeres.

Elhelyezkedése: fejtetőn.

Hozzá tartozó szerv és testrész: tobozmirigy, agy, koponya, szem.

Színe: fehér.

A koronacsakra szintjén elérjük a teljes szabadságot, felelősséget vállalunk életünkért és bízunk a megérzéseinkben és a belső vezetésben.

Hozzá tartozó szerv és testrész: Parkinson-kór, epilepszia, öngyilkossági kísérlet, skizofrénia.

Érzelmi működési zavarok: Alzheimer-kór.

Ezen kívül testünkben számos mellékcsakra található, melyek közül a legjelentősebbek a két tenyér és a két talp közepén találhatók.

Gyógynövények csakrára gyakorolt hatása

A gyógynövények magas rezgéssel ott hasznosulnak szervezetünkben, ahol szükség van rájuk.

Aranyvesszőfű

Az Aranyvessző akkor nő nagyra, ha a „lába vízben ázik”, ami jelzés arra, hogy a szervezetben lévő vizekkel van kapcsolatban. S mint hogy a víz az érzelem, így az érzelmekkel foglalkozik. A sárga színe jelzi, hogy leginkább a 3. csakra energiáját táplálja, és a hozzá tartozó szerveket. Összeköti a három alsó csakrát.
Érzelmi megrázkódtatásban, lelki traumában lévők erősítőként használhatják, megelőzésképpen is. A vese és a húgyutak tisztítására, prosztata bántalmak megelőzésére ajánljuk. Nagyon jól használható ülő fürdőben, és a has alatti és vese részek masszírozására.

Mire alkalmazhatod?

- vese-megbetegedések, vesezsugor, vesemedence- gennyesedés, művese,
- húgyutak tisztítása, gyulladása,
- bélmegbetegedések, bélvérzések,
- érzelmi megrázkódtatások után, lelki megterhelések,
- erős és hosszadalmas menstruáció,
- gennyes sebek esetén,
- vízhajtó hatású,
- kiegyenlítő-közömbösítő hatású.

Ánizs 

Az Ánizs a levegővel, légiességgel, könnyedséggel köt össze, ezáltal a szabadság és táplálás témájával. A tüdő, a hörgők működését szabályozza. Valamint a belső elválasztású mirigyeket egyenlíti ki. A tejtermelésben nagy segítség a szoptatós kismamáknak.

Mire alkalmazhatod?

- légzőszervi és szájüregi megbetegedések,
- asztma, bronchitis, fulladás, torokgyulladás, száraz köhögés kezelésére,
- köptető, köhögéscsillapító hatású
- emésztőszervi panaszok esetén,
- székrekedés, kólika, puffadás, fokozott bélgáz képződés esetén,
- kisbabák hasgörcsének oldására,
- menstruációs görcsök enyhítésére,
- petefészek működésének helyreállítására,
- tejelválasztó mirigyek működésének serkentésére,
- fájdalomcsillapító hatású,
- epe- és vesekő képződés lassítására,
- vizelethajtó tulajdonságú,
- fertőtlenítő és gombaölő hatású.

Cickafarkfű 

A Cickafarkfű a vérrel kapcsolatos növény. Hatását az alsó csakrában fejti ki leginkább. Használjuk mindenhol, ahol a vér okoz problémát, legyen az a vesében, a tüdőben, vagy az agyban. Görcsoldó, vértisztító, vérképző hatású. Utal a családban lévő vér-problémákra, a vérszerintiségre, vérfertőzésre, melyeknek lehet, hogy ma nyoma sincs, csupán a betegségek jelzik. Sok esetben a nőiség elfogadásával is összeköttetésben áll, az ősi, családunkban lévő anya-érzések, méhben történt traumák, erőszak, szülés közbeni veszteségeket jeleníti meg. Keserűanyaga az epével kapcsolatos, melyben lakik a női harag, düh, agresszió.

Mire alkalmazhatod?

- migrén,
- csontvelő-bántalmak, menstruációs zavarok, változókor,
- tüdővérzés, gyomorvérzés, vérző aranyér, vérzéscsillapítás,
- szédülés, hányinger, orrvérzés, szúró szemfájdalom, meghűlés,
- hát- és reumatikus fájás,
- étvágytalanság, gyomorgörcsök, puffadás, bél- és gyomorgyulladás,
- keringési zavarok, érgörcs, angina pektorális,
- vese és hólyaggyulladás esetén.

Citromfű 

Fehér virágai, finom illata tündérek kedvenc játszóhelye. A felszabadultság energiáját hozza az embereknek, akik görcsben álló, kimerült idegekkel hajszoltak és kimerültek. Oldást hoz a szívnek, gyomornak, az agynak. Megnyugvást ad alvás előtt. Az egész idegrendszer regenerálására használjuk. Fehér színe lágyan simogatja ás átjárja az összes csakrát.

Mire alkalmazhatod?

- szívidegesség, szívtájéki fájdalom, szívritmuszavarok,
- migrén, álmatlanság, fáradtság, melankólia,
- magas vérnyomás,
- étvágytalanság,
- a bél- és emésztőrendszeri zavarok, szélhajtás, epe kiválasztási gondok,
- szédülés, légszomj, hányinger,
- fájdalmas menstruáció,
- bőrkiütések,
- reumatikus kisugárzás,
- a torok, a mandula- és az íny gyulladása esetén,
- a látás javítására.

Csalán 

A Csalán az egyik legigénytelenebb és legszívósabb gyógynövény. Gyökerei a földben átvészelnek mindent, a talaj a csalános rész körül pár év alatt porhanyóssá, termékennyé válik. Zöld színe ellenére én pirosnak látom, és a gyökér csakra legfőbb erősítője. Összedolgozik a vörös jáspissal. Az anyafölddel kapcsol össze, táplál mindent, amihez a földi energia áramlása és felhasználása tartozik. Tisztít, kiegyensúlyoz. Különösen hasznos azok számára, akik „nem a földön járnak”.

Mire alkalmazhatod?

- fejfájással járó vese rendellenesség, vese- és hólyaghomok,
- máj- és epebántalmak,
- hasnyálmirigy gyulladás, hólyaggyulladás,
- gyomor- és bélfájdalmak, hurutos gyomor és bélfekélyek, gyomorrák,
- lépmegbetegedések,
- vízkór, vérzéscsillapítás,
- leukémia,
- vérszegénység, vashiány, kimerültség, fáradékonyság,
- isiász, lumbágó,
- gennyező tyúkszem, körömgomba, ekcéma,
- hosszadalmas és erős menstruáció, klimax,
- arterioszklerózis,
- sárgaság, bőrkiütések, pubertáskori pattanások esetén,
- az emésztőrendszer működését segíti, az érrendszert javítja.

Csipkebogyó 

A szívcsakrára és a hozzá tartozó érrendszerre ható, védelmet adó erősítő növény.
C-, és A-vitaminforrás, immunrendszer-erősítő.

Mire alkalmazhatod?

- a koleszterinszint csökkentésére,
- vérzéscsillapításra, véralvadás csökkentésére,
- a kapillárisok törékenységének csökkentésére,
- vitaminhiány, általános gyengeség és fáradtság esetén,
- ha homok és kő van a húgyutakban, epekő- bántalmakra,
- vérszegénységre,
- méhvérzések, bő menstruáció,
- arterioszklerózis esetén,
- nehezen gyógyuló sebek, eltört csontok jó összeforrásához,
- a csontvelő működésének javítására,
- anyagcsere-folyamatok zavaraira,
- cukorbetegségre,
- vízhajtó hatású,
- méregtelenítő, immunrendszer-erősítő.

Dió

A dió az ősi idők óta a varázslatok fája volt, alatta történtek azok a beszélgetések, melyek a lelket a változás útjára terelték. Tisztítja, erősíti és védi az aurát. A pajzsmirigy erősítője, szabályozza az energia-felhasználást. A torokban bent rekedt félelmeket, feszültséget összeköti az epében tárolt dühhel, hogy mérséklődjön, kiegyenlítődjön az igazságérzet és a kommunikáció. A dió támogatja a szervezet védelmi rendszerét, segíti a kiválasztást, tisztítja a vért, erősíti a csontokat. Szabályozza a 3. és az 5. csakrákat, harmonizálja a férfi energiákat.

Mire alkalmazhatod?

- a szervezet általános erősítésére,
- idegesség, álmatlanság esetén,
- csontok, köröm, haj erősítésére, növesztésére, ápolására,
- bőrbetegségek (pattanások, ekcéma) kezelésére,
- aranyér, fehérfolyás esetén, vértisztító,
- hasmenés, valamint gyomor, epe és máj bántalmak esetén,
- étvágygerjesztő,
- fájdalomcsillapító,
- féregűző hatású.

Eperfa 

A Napfonatcsakrára hat, az önelfogadás, a cselekvés és az elmúlás energiáit köti össze. A hasnyálmirigy működését segíti.

Mire alkalmazhatod?

- étvágygerjesztő, emésztést serkentő,
- hasnyálmirigy működését stabilizáló,
- vérnyomáscsökkentő,
- izzasztó,
- hajnövesztő.

Fekete áfonya

Mindazzal foglalkozik, ami savanyú, fanyar bennünk. Megédesít energiájával. Megfinomítja, simogatva gyógyít. Alacsony, földközeli termete az alázat erejét sugározza, a manók kedvenc bújóhelye.

Mire alkalmazhatod?

- gyomor- és bélműködés karbantartására (hasmenés, rothadás),epe, vese és hólyagproblémák csökkentésére (gyulladások, kövek),
- étvágyserkentő hatású,
- rossz szájszag ellen,
- torokgyulladás, krónikus bronchitis kezelésére,
- bőrbetegségek kezelésére,
- aranyér, fehérfolyás kezelésére.

Fekete ribizli 

A Szív, a Torok és a Harmadikszem csakrákat köti össze a Gyökércsakrával. Erősítő, roboráló. Rákellenes hatású, antioxidáns. Az egyetlen olyan növény, melyben nem bomlik fel a C-vitamin magas hőre.

Mire alkalmazhatod?

- magas C-vitamin, A vitamin és magas vas tartalmú,
- szív és érrendszeri megbetegedésekre,
- vérnyomás szabályozó,
- lázas betegek felépülését segíti,
- megfázás, köhögés, rekedtség,
- vizelethajtó, vese- és hólyagbántalmak, vesehomok,
- reuma, köszvény,
- bőrbetegségekre,
- krónikus hasmenés,
- gamma-linólén sav tartalmú, enzim hiánypótló.

Galagonya 

A Szívcsakra legerőteljesebb hatású növénye. Gyökerei nagyon mélyre hatolnak, szívós, tüskés, szárazságtűrő mágikus növény. Ahol sok nő belőle, érezhető a hatása a szívre, szeretetre, ott mindig csodák történnek. Utak indulnak az emberek között.
A csecsemőmirigy szabályozásával az immunrendszert segíti. A szív és érrendszer működését, a véráramlást szabályozza. Össze van kötve a tűz erejével.

Mire alkalmazhatod?

- szív vérellátásának javítására,
- szív-ritmuszavar esetén,
- szív-koszorúér tágítására,
- agyi és más erek tágítására,
- szív- és érrendszer működésének szabályozására,
- szív-erősítésre,
- szív-izomgyengeség javítására,
- időskori érelmeszesedés esetén,
- pajzsmirigytúltengés esetén,
- idegrendszeri megbetegedések esetén,
- álmatlanság, fejfájás, fulladás esetén.

Izsóp 

Ősidők óta a Harmadikszem csakra legerősebb segítője. A régi korokban a szemek és fülek betegségeit gyógyították vele. Az intuíció erejét hozza és áramoltatja szét a szervezetben, feloldva a görcsös, megakadt blokádokat.

Mire alkalmazhatod?

- görcsoldó tulajdonsága alapján köhögéscsillapító,
- köptető hatású,
- légcsőhurut, asztma esetén,
- vérnyomás növelésére,
- gyomorerősítő, emésztést elősegítő,
- idegnyugtató,
- rossz szájszag esetén,
- szemgyulladás esetén,
- ekcéma, fülfájdalmak, fekélyek kezelésére.

Kakukkfű 

A kakukkfű a vándorok és pásztorok szőnyege, melyen megpihenve teljes felfrissülést kapnak. A finom női energiákat szabályozza. A szívenergiával és a szabadsággal foglalkozik. Segít kiköpni azt, ami elnyom.

Mire alkalmazhatod?

- idegrendszeri panaszok esetén, mert frissítő hatású,
- felsőlégúti megbetegedések esetén, mert köptető, köhögéscsillapító hatású,
- étvágygerjesztő hatású,
- anyagcsere folyamatokat szabályozza,
- gombás fertőzések esetén (Candida, körömgomba),
- sebek fertőtlenítésére.

Kökény 

Energiája összeköti a 4., 5., és a 6. Csakrákat, ami rendkívül ritka adomány.
Segíti a védelmi rendszert, és a túlérzékenység gyógyulását. Minden mirigyre kihat.

Mire alkalmazhatod?

- immunrendszer erősítésére,
- szív- és érrendszeri megbetegedésekre,
- mirigyek működésének szabályozására,
- emésztés serkentésére.

Levendula

A. Koronacsakra működését erősíti, vele együtt az egész gerinc és belőle kiinduló idegrendszert. Harmonizálja a női és férfi energiákat, elérhetővé teszi az égi csatornákat. A túlhajszoltságban pihenést, felfrissülést hoz.

Mire alkalmazhatod?

- idegerősítő, idegnyugtató,
- idegi fáradtság, ideggyengeség, túlterheltség,
- migrén, szívideg, szédülés, álmatlanság, remegés, hisztéria esetén,
- az agy tevékenységét serkenti,
- vérnyomást csökkentő hatású,
- a felső légutak gyulladásainak kezelésére,
- gyulladáscsökkentő,
- fájdalomcsillapító,
- fertőtlenítő hatású,
- reuma, köszvény, paralízis esetén,
- gennyes sebek, égési és más sérülések kezelésére,
- klimax, menstruációs fájdalmak enyhítésére,
- élősködők ellen.

Menta

A légutak gyógyítására szokás használni, de ennél fontosabb szerepe van az agy és a gyomor erősítésében, az emésztőrendszer karbantartásában. Alkotóeleme az alvást segítő és nyugtató teáknak, tinktúráknak.

Mire alkalmazhatod?

- étvágyjavító,
- az emésztő- és a bélrendszer működését javítja, szélhajtó,
- serkenti a máj, az epe és a hasnyálmirigy működését, epekő hajtó,
- hányinger és hasmenés ellen,
- értágító hatású,
- a légutak tisztítására,
- bronchitisz,
- álmatlanság, fejfájás, melankólia,
- epilepszia,
- fog- és ínygyulladás,
- bőrbetegségek esetén.

Orbáncfű 

A fény és életerő növénye, ősidők óta használt mágikus erejű gyógyír. Az alacsony energiák távoltartása, a csakrák összekötése a legfőbb feladata. Az egyetlen olyan növény, mely képes a Nap energiáját a szervezetben hasznosítani, beépíteni. Átmossa a csatornákat, a vér utakat, a nyirok utakat, földel és összeköt az éggel. A fájdalmak és szenvedések enyhítője. Az új influenzajárvánnyal szemben természetes védelem.

Mire alkalmazhatod?

- az idegrendszer erősítésére, ingerlékenység, depresszióhajlam ellen,
- alvászavarnál, fáradságnál, kimerültségnél, koncentráció hiányánál,
- erősítő, immunerősítő szer,
- minden vérrel kapcsolatos betegségnél,
- sebek, égések, ekcémák, herpesz kezelésénél,
- bőrbetegségeknél, pattanások, gyulladások tisztítására,
- gyomorbetegségeknél, májtisztításnál,
- vese és húgyhólyag gyulladásnál, ágybavizelésnél,
- menstruációs zavaroknál, átmeneti korban.

Papsajtmályva 

A Torokcsakra növénye. A kommunikációval foglalkozik. Igen gyakran jelenik meg olyan családokban, ahol történt öngyilkosság, vagy ahol szokás ki nem mondani az érzéseket. Mindent gyógyít, ami a torokban van, a gége, a hang, a pajzsmirigy. Összeköti a szívet és a torkot. Erős köptető hatása miatt mindarra lehet használni, ami gyulladásban van, illetve oldja a nyálkát a toroktól kezdve a gyomron, beleken át a veséig. Gyomorsav esetén jó hatású. Gyerekek megfázásakor csodálatos köptető szer, még kívülről bekenve, fürdőbe cseppentve, vagy borogatva is. Dohányosoknak különösen ajánljuk.

Mire alkalmazhatod?

- gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor- és a bél utak segítésére, gyomor- és bélfekélyre,
- gyulladt nyálkahártyák, szájüreggyulladás,
- heveny gége- és mandulagyulladás,
- rosszindulatú gégebetegségek,
- szájszárazság, az orr és a torok szárazsága,
- rekedtség, hörghurut és bronchitisz esetén,
- köhögés gyógyítására,
- a könnyelválasztás zavaraira.

Pitypang 

A tavasz egyik első virágaként beragyogja az udvart, zsenge leveleit használhatjuk salátának, lecsípett virágzatával pedig nem egy klinika a máj-epe bántalmakat, valamint a hasnyálmirigy betegségeket gyógyítja. A Napfonat csakrára hat, annak szétsugárzó energiát ad. A nyirok rendszerre és a többi belső elválasztású mirigyre erősítő és tisztító hatással van.

Mire alkalmazhatod?

- májgyulladás, krónikus májgyulladás,
- epebántalom,
- levertség, fáradtság, elesettség,
- cukorbetegség esetén,
- izzasztó, vizelethajtó, élénkítő hatású,
- elősegíti az anyagcsere-folyamatokat,
- jó pattanásos bőrre, bőrbetegségekre belsőleg és külsőleg,
- étvágyjavító,
- a gyomor és a belek jó működését segíti,
- a lép megbetegedéseire,
- vértisztító, vérszegénységre,
- a zsírok lebontását és felszívódását segíti elő, arteroszklerózira,
- koleszterinszint-csökkentő,
- immunrendszer-erősítő.

Tönkölybúzafű

A földelést, a csakrák összekötését szolgálja a Tönkölybúzafű. Megújulást, megtisztulást hoz, szinte átmossa a szervezetet és az aurát. Az új élettel, az egyensúllyal, a rezgésemelkedéssel kapcsolható össze. Erős méregtelenítő, lugisító. Előkészíti az új befogadását.

Mire alkalmazhatod?

- erős méregtelenítő, tisztító hatású,
- savasodás elleni hatású,
- regeneráló, roboráló hatású, sejtmegújító,
- aktivizálja szervezetünk energiaforrásait, ezért növeli a szervezet energiaszintjét, lassítja az öregedést.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
egeszsegter.hu

Share To:

Post A Comment: