Az energiatakarékos kompakt fénycsövek (CFL-ek) használatától óvnak brit orvosprofesszorok. Az EU szerint a "normális használat" nem okoz kockázatot. Miként ítélné meg Ön azt az embert, aki egy életre elegendő régi villanykörtét halmoz fel otthon, mert úgy gondolja, hogy az energiatakarékos változatok vakságot okozhatnak? A kérdést a brit lap, a Daily Mail tette fel. És meg is válaszolja: sokan eszelősnek tartanák az ilyen alakokat.

Az energiatakarékos kompakt fénycsövek (CFL-ek) használatától óvnak brit orvosprofesszorok. Az EU szerint a "normális használat" nem okoz kockázatot.
Miként ítélné meg Ön azt az embert, aki egy életre elegendő régi villanykörtét halmoz fel otthon, mert úgy gondolja, hogy az energiatakarékos változatok vakságot okozhatnak? A kérdést a brit lap, a Daily Mail tette fel. És meg is válaszolja: sokan eszelősnek tartanák az ilyen alakokat.

De a szóban forgó férfiak egyike a lap szerint nem más, mint John Marshall, Nagy-Britannia egyik legkiválóbb szemspecialistája, a University College London szemészeti intézetének professzora. A szakértő még azelőtt vásárolta fel a régi égőket, hogy a kormány megtiltotta volna az importjukat. A professzor nem tudta megmondani, hány égőt vásárolt, de annyit elárult: eleget. 

A szakértő nincs egyedül aggodalmaival, a másik jeles férfiú, aki szintén tart a modern égőktől, szintén brit professzor. John Hawk a bőrbetegségek szakértője. Ő is figyelmeztet arra: az újabb kompakt fénycsövek a napsütés következményeihez hasonló, leégésszerű károsodásokat okozhatnak, a bőr elöregedéséhez, sőt akár bőrrákhoz is vezethetnek. Hawk is arról számolt be, hogy otthonában nincs energiatakarékos égő. "Csomó régi villanykörtém van, még akkor vettem őket, amikor kaphatók voltak az üzletekben" - magyarázta.

Az izzószálas villanykörték egy évszázadon át használatban voltak. Ám egy EU-direktíva nyomán a brit kormány is fokozatosan betiltotta az ilyen termékek importját. Az EU-direktíva célja az volt, hogy csökkentse a karbonkibocsátást. Az energiatakarékos égők - helyesebben: kompakt fénycsövek; illetve integrált CFL-ek - állítólag 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak és tovább tartanak.

Az új típusú fényforrásokban argongáz és higanygőz van. Ez egy spirális csőben található, s ha a gázt melegítik, ultraibolya sugarakat termel. Ez gerjeszti a fluoreszcens festéket, illetve "fényport", amelyet a cső belsejére visznek fel. Ahogy ez a festék energiát kap, fényt bocsát ki. 

Az aggodalom ebből fakad a Daily Mail szerint. E sugárzás egy része - az újabb tudományos kutatások szerint - különösen ártalmas az emberi szemnek és a bőrnek. E kutatásokról Marshall számolt be a lapnak. A fény különböző hullámhosszú sugarakból áll. Spektrumában ezért vannak különböző színek. Minél kisebb a hullámhossz, annál nagyobb a sugárzás energiája. A fény spektrumának a legkárosabb összetevői a viola, azaz ibolya színnél (illetve azon túl) fordulnak elő, a "kék szín végén" - Marshall szerint.

A hagyományos izzók nem okoznak gondot, de ezek az új fénycsövek a kék és az ultraibolya (UV) tartományban bocsátanak ki nagy erővel sugarakat. Ahogy a napsugárzás ibolyántúli összetevői elöregítik a bőrt, hasonló történik a szemben is Marshall professzor szerint. Ám míg a bőr ötnaponta megújul, a szem retináját egy életre kapjuk. A retina nagyon fontos a látás szempontjából, a szem hátsó részében található, és fényérzékeny sejteket tartalmaz. Ezek váltják ki azokat az idegi impulzusokat, amelyek a látóidegen keresztül az agyba érkeznek, ahol vizuális képet alkotunk.

Évtizedekkel ezelőtt Japánban kimutatták, hogy azokon a munkahelyeken ahol csak fénycső világítás volt,öt év alatt 35-40%-al nőtt a rákos megbetegedés a nők körében!

A CFL-ek által kibocsátott UV-sugaraknak tartósan kitett szem károsan változhat el az új kutatások szerint. Ilyen a makuladegeneráció és a katarakta, vagyis a szürke hályog - a professzor szerint. A makuladegeneráció a retina központi részének károsodása. Ez általában az öregedéssel jár együtt. Ez és a szürke hályog a vakság legfőbb okai közé tartozik Nagy-Britanniában. 

A nagy ultraibolya-sugárzásnak kitett országokban gyorsabban öregedik a szem. Ezért az Egyenlítőhöz közeledve növekszik a katarakta előfordulása. Ez nem meglepő, hiszen itt a legerősebb a napsugárzás, és így persze a spektrum összes tartományában erősebb a radiáció. A CFL-eknek hasonló hatásuk lehet. A CFL-kitettség növelheti a makula-degeneráció bekövetkezésének valószínűségét is. A legnagyobb rizikótényező itt a kor: a baj 60-80 éves kor között kezdődik. Minderről Marshall professzor az elmúlt hónapban tartott előadást kollégáinak az Optrafair nevű, optikusoknak tartott oktatási fórumon. 

Ám a Daily Mail szerint nemcsak a szemünk lehet veszélyben. John Hawk professzor szerint, aki a londoni King's College-ban dolgozott nyugdíjazása előtt, és az ottani bőrgyógyászati intézet fotobiológiai egységét vezette, szintén figyelmeztet a kockázatokra. Ha tartósan túl közel vagyunk egy CFL-hez, akkor olyan mennyiségű sugárzást kaphatunk, ami káros a bőrre. 

A veszély különösen nagy, ha az újfajta fénycső egy méternél közelebb van hozzánk. Márpedig ez az olvasólámpák esetében megszokott dolog. Nemcsak a bőrt károsítja az ilyen CFL, hanem kisebb és átmeneti elváltozásokat is okozhat. Ám a sugárzásnak tartósan kitett bőrben a hatások kumulálódnak, összeadódnak az évek során. A kumulatív hatás lehet égés, bőrkárosodás, elöregedő bőr, sőt akár bőrrák. 

Az EU elismerte - a Daily Mail szerint -, hogy az energiatakarékos égők okozhatnak bőrkárosodást, de az Unió 2008-ban nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint kockázat csak 20 centiméternél közelebbi, "tartós kitettségnél" van. Ilyen esetekben a munkahelyi CFL-ek UV-sugárzásától óvni kell a dolgozókat a bőr- és retinakárosodásoktól. 

Korábban arról is felvetődtek hírek, hogy a lámpák higanyt tartalmaznak, tehát ha összetörnek, akkor mérgező anyag kerülhet a levegőbe. A Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal szerint ha az energiatakarékos fénycsövek összetörnek, az egészségügyi határérték hússzorosát teheti ki a higanygőz mértéke - zárt térben. 

Ugyanakkor léteznek ma már kettős burkolatú fénycsövek, amelyek igyekeznek blokkolni a káros UV-sugárzást. Hawk professzor is elismeri, hogy a gyártók tesznek erőfeszítéseket a termékek javítására. Ugyanakkor abban nem volt bizonyos, mennyire sikerültek ezek a javítások. Hawk igyekezett lobbizni az EU-nál, hogy oldják fel a hagyományos égők behozatali tilalmát. Ám szerinte Brüsszel nem érdeklődött az ügy iránt.

Anne Vick, a Lighting Europe kommunikációs igazgatója (e szervezet fogja össze a fényforrásgyártó ipar cégeit) szerint nincs kockázata a CFL-eknek, mivel mind az UVA-, mind pedig az UVB-sugárzásuk a határértékeken belül van. Ez pedig garantálja szerinte a fogyasztók védelmét. Vick hozzátette: európai tudományos szakértők nem mutatták ki az UV-sugarak egészségre káros hatását, amikor az energiatakarékos égőket "normális feltételek között" használták. Azoknak a dolgozóknak, akik sok fénynek vannak kitéve, kettős burkolatú lámpák használatát ajánlják a szakértők. Az EU szóvivője a Daily Mailnek szintén úgy nyilatkozott, hogy a CFL-ek normális használata nem jelent kockázatot.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!dailymail/hazipatika.com
Share To:

Post A Comment: