Az emberek tudatában vannak a szeretet létezésének, de természetének nem. Tudnak létezéséről ennek a szónak a közbeszédben való használatából, mint pl. amikor azt mondják, hogy egy ilyen és ilyen ember szeret engem, a király szereti az alattvalóit és az alattvalók szeretik királyukat, a férj szereti a feleségét és az anya a gyermekeit és viszont. / Az ember élete: A szeretet ~ szeretet, hírek, fényörvény,

Az emberek tudatában vannak a szeretet létezésének, de természetének nem. Tudnak létezéséről ennek a szónak a közbeszédben való használatából, mint pl. amikor azt mondják, hogy egy ilyen és ilyen ember szeret engem, a király szereti az alattvalóit és az alattvalók szeretik királyukat, a férj szereti a feleségét és az anya a gyermekeit és viszont. Akkor is tudatában vannak, amikor azt mondják, hogy ez vagy az az illető szereti hazáját, polgártársait vagy felebarátait, és hasonlóképpen, amikor személytől elvonatkoztatott dolgokról mondják, hogy szeretik ezt vagy azt. Mégis - bár a szeretet szót minden ember használja - nagyon kevesen tudják, hogy mi a szeretet: elmélkednek ugyan felőle, mégsem tudnak semmiféle gondolati elképzelést alkotni róla. Vagy azt mondja, hogy semmi valóságos, vagy azt, hogy olyasmi, ami a látáson, halláson, érzésen és beszélgetésen keresztül folyik az emberbe és ezek által hat rá. Az ilyen ember mindenestől tudatlan azzal kapcsolatban, hogy a szeretet az ő életének leglényege; nemcsak egész testének és minden gondolatának általános élete, hanem az ezekből származó minden részlet élete is. Egy bölcs ember felfoghatja ezt a következő kérdésekből: Ha eltávolítjuk a szeretet indíttatását, tudunk bármit is gondolni? És tudunk bármit is tenni? Amikor a szeretet indíttatása meghidegül, nem hidegül-e meg ugyanolyan mértékben a gondolat, a beszéd és a cselekedet is? És amilyen arányban ez az indíttatás felforrósodik, nem forrósodnak fel ezek is? De egy bölcs ember ezt nem abból az ismeretből fogja fel, hogy az ember élete a szeretet, ha.nem ennek a ténynek a megtapasztalásából.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Emanuel Swedenborg
Share To:

Post A Comment: