1. Az egyesítési hőmérséklet Az első fontos lépés a szappankészítésben a lúgoldatnak a zsírokban való elkeverése. Azt már tudjuk, hogy a lúgoldatot és a zsírokat ugyanazon a hőmérsékleten kell egyesítenünk, tehát mindkettő el kell jusson (a lúgoldat le kell hűljön, az zsír pedig fel kell melegedjen) kb. 45°C-ra. Bizonyos anyagok jelenléte viszont megváltoztathatja a kémiai reakció hőmérsékletét, ezért ezen anyagok jelenlétekor az egyesítéskor vagy egy kicsit magasabb vagy egy kicsit alacsonyabb hőfok szükséges.

1. Az egyesítési hőmérséklet

Az első fontos lépés a szappankészítésben a lúgoldatnak a zsírokban való elkeverése.

Azt már tudjuk, hogy a lúgoldatot és a zsírokat ugyanazon a hőmérsékleten kell egyesítenünk, tehát mindkettő el kell jusson (a lúgoldat le kell hűljön, az zsír pedig fel kell melegedjen) kb. 45°C-ra.

Bizonyos anyagok jelenléte viszont megváltoztathatja a kémiai reakció hőmérsékletét, ezért ezen anyagok jelenlétekor az egyesítéskor vagy egy kicsit magasabb vagy egy kicsit alacsonyabb hőfok szükséges.

Az egyesítés hőmérsékletét érdemes 38-40°C-ra csökkenteni minden alkalommal, amikor szeretnénk elkerülni a kémiai reakció hőmérsékletének túlzott emelkedését: Amikor például bármilyen cukor- vagy alkoholtartalmú anyagot használunk (tej, cukor, méz, bor, sör, stb.), mert később a formában a kémiai reakció hőmérséklete annyira megemelkedhet hogy “megéghetnek” az annyira értékes hozzávalók, így veszítve jótékony hatásaikból.

A lúgoldatot érdemes 40-45°C-on a zsírokba keverni minden alkalommal amikor a szappan sok telítetlen zsírsavakban gazdag olajat tartalmaz; amikor szeretnénk hogy a szappanunk homogénebb legyen vagy hogy könnyebben a formába tudjuk tölteni; illetve elkerülendő hogy a szappanmassza túl hamar sűrűsödjön olyan összetevők esetében amelyek esetleg “összekapnák” a masszát.

Amikor viszont magas olvadáspontú anyagokat alkalmazunk a szappanban, mint pl. a méhviasz, akkor érdemes a lúgoldatot és a zsírokat 45-50°C-on egyesíteni.

2. A szalag-fázis

…és nem “pudingosodás”!

Az angol ezt a fázist “trace”-nek, azaz nyomnak, rajzolatnak mondja.

Ez nem “pudingosodás”, mert ha a szappanmassza pudingosodik akkor már régen rossz! Nagyon sokan a pudingosodásig mixelik a szappant, s nem értik miért olyan nehezen kezelhető a masszájuk hogy már nem lehet a formába se tölteni.

A szalag-fázis nem egy folyamat, hanem az az állapot amikor a mixelés során a mixer a masszában egyszer csak elkezd (ismétlem ELKEZD!) szalagot húzni, amely 1-2 percig megmarad a massza felületén. Ez az a pont amikor a szappanmassza kész és a formába önthető.

Nagyon fontos hogy a szappant ne mixeljük tovább ennél a pontnál, különösen ha ki szeretnénk egészíteni egyéb összetevőkkel (lisztel, illóolajokkal, színezékkel, stb.)

3. A zselé-fázis

Amint a szappanmasszát a formába öntöttük, melegre van szüksége hogy a kémiai reakció kiteljesedhessen, s hogy az zsírok teljesen elszappanosodjanak.

Ez a fázis, az első kb. 24 óra a kulcsa a jó szappannak. Amennyiben a formát jól leszigeteltük, a szappan azelőtt hogy megszilárdulna átmegy egy zselé-állapoton: a melegben valóban fényessé és zselészerűvé válik. Ekkor a kémiai reakció melege felemelkedik, a szappanmassza belsejéből kifelé áramlik, s ez egészen addig tart, míg a szappan meg nem keményedik.

A jó szigetelés biztosítja hogy a meleg ne vesszen el s hogy a kémiai reakció a szappan minden részében egyformán kiteljesedjen. A zselé-fázis lezajlása után a szappan lassan elkezd szilárdulni. 48 óra elteltével amikor a takarót eltávolítjuk látni fogjuk, hogy a szappan megszilárdult, könnyedén eltávolítható a formából.

Ha jó szappant szeretnénk készíteni, legyünk figyelmesek a szigeteléssel is, a különféle környezeti hatásoknak megfelelően szabályozzuk: melegben kevesebb réteggel, könnyebb takaróval, hidegben több réteggel, vastagabb takaróval.

4. Az érlelés

Miután a szappant eltávolítottuk a formából és felvágtuk, tegyük egy száraz és hűvös helyre, minimum 4 hétre. Tegyük a szappanokat egy fehér papírra és néha-néha forgassuk meg.

Ezalatt a sok türelmet igénylő időszak alatt a szappanosodás kiteljesedik, a szappanban még jelenlévő szabad víz elpárolog, a szappan megkeményedik és egyre tömörebb és simább lesz.

Minél tovább érik a szappan, annál szilárdabb lesz, annál tovább fog tartani a használatban, és annál több és jobb habot fog képezni.

Az érlelés során megtörténhet hogy a szappan felületén fehér por jelenik meg, amit szappanpornak is neveznek. Ez a por a szappannak a levegővel való érintkezésének következménye. Nem mindig alakul ki, de ha megjelenik, akkor sem jelenti hogy a szappanunk rossz lenne. Ha zavaró, egy késsel eltávolíthatjuk.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!ilmiosapone.it
lucreciakencei.hu
Share To:

Post A Comment: