Modern életünk rohanó mindennapjaiban a testi-lelki egyensúly igen fontos tényező egészségünk szempontjából. Bizonyos pszichés problémák gyengíthetik immunrendszeredet, így nehezebben szabadulsz meg a “téli fertőzésektől”.

Modern életünk rohanó mindennapjaiban a testi-lelki egyensúly igen fontos tényező egészségünk szempontjából. Bizonyos pszichés problémák gyengíthetik immunrendszeredet, így nehezebben szabadulsz meg a “téli fertőzésektől”.

A nátha lelki háttere

A fertőző betegségekkel kapcsolatban hajlamosak vagyunk kijelenteni azt az elhamarkodott véleményt, miszerint ezeket a betegségeket különböző vírusok, baktériumok, bacilusok és okozzák, mi csak tehetetlen elszenvedői vagyunk.
Nem vitatom, a vírusok nélkül nehezen jöhetne létre a betegség, majd a fertőzés, de figyelembe kell vennünk: kettőn áll a vásár!
A fertőzést okozón kívül lenni kell egy olyan környezetnek is, ami befogadja és szállást, kellemes lakhelyet biztosít a betolakodónak!

Meghűlés esetében a figyelem középpontjában marad a belső érték, addig az influenza esetében az ember a „hiányzó” belső értékeket igyekszik pótolni valamilyen külső „értékkel”.

Idéző jeleztem a hiányzó szót, hiszen valójában ott vannak ezek, csak nem képes őket felfedezni!
Azt hiszi, ha nem látja, nem veszi észre, akkor nincsenek is!
Nyilvánvaló, hogy a kialakított eszméje ellen fel fog lázadni.
Nem egy természetes dolog azt hinni, hogy nincsenek értékeink, és nem is igaz!
Érték és értéktelenség mindig egyenlő arányban töltik ki életünket.
Igaz, sokszor egészen más lelki állapotban vagyunk és nem vagyunk hajlandóak ezt tudomásul venni.
A beteg tisztában van azzal, mire van szüksége, de inkább keres valamit, amivel helyettesíteni tudja.
Ez a helyettesítés pedig lehet akár az is, hogy magáénak tekinti a kialakult közhangulatot! Magáévá teszi, s közben tisztában van annak hiábavalóságával!

Könnyen lehet, hogy egy olyan élethelyzet áll az állandó nátha háttérben, amikor azt sem tudod, hová kapd a fejed, gondolataid összezavarodtak. Ilyenkor a megfázás elvonulási lehetőséget teremt számodra. Egy ideig védve vagy az emberektől, meg tudod tartani a távolságot velük szemben. Lehetőséged nyílik rá, hogy összeszedd a gondolataidat.
Mivel a nátha bizonyos váladékok felszabadulásával jár együtt, előfordulhat, hogy valamilyen negatív élethelyzetet élsz meg, mely, bár mélyen érint, nem tudsz reagálni rá. Az elfojtott érzelmek így egy másik, fizikai síkon kerülnek felszínre. Érdemes elgondolkoznod azon, hogy van-e olyan dolog az életedben, amin legszívesebben sírnál, nem tudod elfogadni, illetve megfelelően kommunikálni a külvilág felé.
Az orrdugulás oldaláról is megközelíthető a nátha lelki oldala. Gondold végig, hogy van-e olyan szituáció vagy ember a mindennapjaidban, amelyről úgy érzed, bűzlik, amivel vagy akivel nem akarsz, nem mersz foglalkozni.
Mivel a nátha a mellkast, a fejet érinti, a test más részét nem, így a betegség kapcsán fizikai szinten is érezheted az egyensúly nélkülözését. Töprengj el rajta, hogy pszichés vonalon mi okozza életedben a harmónia hiányát. Lehet, hogy életed csak egy bizonyos aspektusára koncentrálsz, miközben elhanyagolsz egy másikat. Állj meg egy kicsit, gondold végig mindezeket, gyűjts erőt, ha pedig szükséges, próbálj elsajátítani új hozzáállást, viselkedési formákat. Ha sikerül lelki nagytakarítást végezned, könnyebben uralod majd az életed, újra harmónia költözhet a mindennapjaidba.
Gyakran előfordul, hogy olyankor fázol meg, kapod el a náthát, amikor elméd merevvé válik. Ilyenkor úgy érezheted, valami fenyeget, és a betegség épp jó indok arra, hogy kicsit egyedül lehess, tudatosítsd magadban, hogy életed mely eseményeivel kapcsolatban kezdesz merevvé válni.

Ahogy megtaláltuk mi az ami elrontotta jókedvünket…és megtaláljuk mi az ami örömet okoz…már nincs is értelme a betegégnek és elmúlik, mintha soha se lett volna…

Enyhítő megoldások:

Kakukkfüves fürdő – ha még az elején vagy

Ha még csak érzed, hogy kerülget a kórság, sokat segíthet egy kakükkfüves fürdő lefekvés előtt.
Így készítsd:
80 gramm kakukkfüvet forázz le egy liter vízzel. Hagyd állni 20 percig, majd fürdéskor keverd a 35-37 fokos fürdővízbe!
10-15 percet tölts el a kádban, lehetőleg úgy, hogy a szívtájék már ne érjen bele a vízbe.
Utána irány az ágy, mindenképpen feküdj le 20-30 pecre!
A fürdő ritka esetben szívdobogást okozhat, ha ezt tapasztalod, óvatosan de minél hamarabb szállj ki a kádból!


Gyömbértea – a titkos csodafegyver

Ez a főzet télidőben mindig sokat segíthet. Tuti jollyjoker, ha csak egy kicsit meghűltél vagy ha már teljesen ledöntött a lábadról nátha.
Körülbelül 2 centit vágj le egy friss gyömbérgyökérből és forrázd le 3 deci vízzel.
Hagyd állni 20 percet. Utána ízesítsd mézzel és citrommal, mintha sima tea lenne.
Melegen kortyold! Ha kicsit csíp, az teljesen normális, nagyon jó tisztitó, fertőtlenítő hatású, valamint belülről “fűti” a szervezetet.
Ha csak átfáztál, míg vártála buszra, akkor is remek lélekmelegítő.


Mézes fokhagyma – bizarr, de hatékony

Nagyon meredek párosításnak hangzik, de amilyen rosszul hangzik, pont annyira hatákony is.
Préselj ki egy gerezd fokhagymát és keverd el két teáskanál mézzel.
Aztán oda se nézz és nyeld le!
Mindkét hozzávaló antibakteriális, fertőtlenítő hatású, erősítik az immunrendszert.


Hagymatea – a nehéztüzérség

Ez a főzet sem kimondott kéjhömpöly, de megéri legyűrni.
Két fej vöröshagymát héjastúl forralj fel 1-1,5 liter vízben.
Hagyd állni 10-15 percig, szűrd le, majd kortyolgasd el az egész napra elosztva.
Több variánsa ismert, lehet karamellizált cukorra önteni, vannak akik mézet és citromot tesznek bele, a jobb ízhatás kedvéért normál teafüvet is főzhetünk hozzá. Sokat ugyan nem javul tőle a végeredmény, de hátha segít az illúzió. Ezért cserébe viszont igazi megváltás! Remekül fertőtlenít, köhögéses állapotoknál is kitűnő segítséget nyújthat.


Méz feketeretken átcsorgatva – nagymama titkos receptje

Szintén köhögésre ajánlott csodaszer. Főleg a váladék felszakításában tud sokat segíteni.
Alaposan moss meg és vágj félbe egy feketeretket. Vájd ki a belsejét majd az üreg aljára szúrj egy lyukat, amin át tud majd csorogni a méz.
A félbevágott retket tedd belegy pohárba, hogy megtarsta a retket a pohár pereme így tud majd a lyukon keresztül a pohárba csorogni a retek kivájt részébe tett 2 evőkanálnyi méz.
A lyuk ne legyen túl nagy, hogy lassan érjen át az aranyló nedű, az a legjobb, ha egy egész éjszakán át csorog a retekbe metszett kis lyukon.
Másnap reggel már fogyasztható.


Citromlé mézzel elkeverve – a vitaminbomba

A citrom természetse C vitamin tartalama és a méz antibakteriális hatása így együtt bombatámadás a baciknak!
Facsarj ki egy fél citromot és keverd el 2-3 teáskanál mézzel, majd idd ki egy hörpintésre!
Egy kicsit összehúzza majd a szádat, de nem vészes, remek nyálképző így megelőzi a száj kiszáradását eldugult orrok esetén.


Hasznos tanácsok:
Ha jól megizzasztottad magad este, akkor érdemes reggel alaposan lefürödni. A kórokozók a bőrön keresztül is távoznak, szabadulj meg tőlük!
Szellőztess gyakran! Ne hagyd, hogy a bacilusok sokáig egy légtérben maradjanak veled. A friss levegőtől a közérzeted is jobb lesz.
Ha van erőd, dobd be a párnahuzatokat a mosógépbe egy főzőmosásra. Hálóruhát is cserélj ha lehet minden nap.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!issuu.com
Share To:

Post A Comment: