Miután elkezdünk természetes szappant készíteni, egy bizonyos idő elteltével szinte mindannyian szembesülünk a szappan pH-értékével kapcsolatos, bizonyos források által kreált kétségekkel, miszerint a szappannak 5,5-ös pH-értékkel kellene rendelkeznie, vagyis “bőrsemlegesnek” kellene lennie. Csakhogy ezen állítás alapján a (kézműves és ipari) szappanoknak, amelyek pH 8,5-12 kémhatással rendelkeznek, irritálóaknak kellene bizonyulniuk. De a kételyek kiindulópontja talán nem is a pH-ban keresendő…

Miután elkezdünk természetes szappant készíteni, egy bizonyos idő elteltével szinte mindannyian szembesülünk a szappan pH-értékével kapcsolatos, bizonyos források által kreált kétségekkel, miszerint a szappannak 5,5-ös pH-értékkel kellene rendelkeznie, vagyis “bőrsemlegesnek” kellene lennie. Csakhogy ezen állítás alapján a (kézműves és ipari) szappanoknak, amelyek pH 8,5-12 kémhatással rendelkeznek, irritálóaknak kellene bizonyulniuk. De a kételyek kiindulópontja talán nem is a pH-ban keresendő…
Sok mindent olvasunk interneten, sok “hasznos” tanácsot kapunk a bőrgyógyászunktól vagy a helyi gyógyszerésztől, de sajnos igen kevés a hiteles forrás. Én személy szerint eddig még nem találkoztam egyetlen bőrgyógyásszal vagy gyógyszerésszel sem aki természetes, házilag készített szappannal mosakodott volna. Ez természetesen nem jelenti hogy ilyen márpedig nem létezik, hiszen lehetséges. De arról sem hallottam eddig, hogy valaki természetes szappan felhasználó csalódott volna a szappanban és visszatért volna a bolti-gyógyszertári mosakodószerek használatára. 

Mi is az a pH?

A pH megmutatja egy kémiai kompozíció hidrogénion-koncentrációját, tehát megméri az anyag kémhatását, savas-lúgos jellegét. A pH-érték szerint megkülönböztetünk savas, semleges vagy lúgos kémhatású anyagokat. A pH-skála 0-tól indul, amely érték a maximálisan savas kémhatást jelöli, és 14-ig tart, amely pedig a maximálisan lúgos anyag pH-ja. A pH 7 az abszolút semleges. A tiszta (desztillált) víz pH-értéke pH 7, tehát semleges kémhatású. 

A bőrünk és a pH

A mi bőrünk enyhén savas kémhatású, a pH-értéke kb. 5,5-ös (az intim területeken savasabb). A bőr savasságának különféle feladatai vannak: megtartja a keratinpajzs szilárdságát, gátolja a gombák és patogén baktériumok elszaporodását, ellensúlyozza az oxidációs folyamatokat. 

Reklámok és “bőrsemleges pH”

A szintetikus mosakodószerek megjelenésével egyidejűleg jelentek meg a különféle teóriák a “bőrbarát pH-jú” (“semleges”, “neutro”) mosakodószerekről. Folyamatosan egyre több reklám akar meggyőzni bennünket, hogy a bőrünknek ideális “szappannak” 5,5-es pH-val kell rendelkeznie. Kár hogy ez az igen széles körben terjesztett információ teljességgel helytelen.

A kozmetikai és gyógyszeripar által készített és a bőrgyógyászok által is ajánlott bőrbarát pH-jú készítmények (folyékony szappanok, samponok, tusfürdők, arclemosók, stb) teljesen egészükben szintetikus kompozíciók, amelyek erősen irritáló és szárító hatású tenzioaktív (kosz- és zsíroldó) anyagok felhasználásával készülnek. Ezekben a termékekben magától értetődően alapvető szükség van a savakkal való pH-korrekcióra, ellensúlyozandó az erős irritáló és szárító hatást. De sajnos ez –mint tudjuk– nem mindig sikerül.

Az ideális természetesen az lenne, ha nem kellene beavatkoznunk bőrünk érzékeny életébe. Csakhogy ez szinte lehetetlen, hiszen a bőrünk folyamatosan piszkolódik a környezetben minket körülvevő káros anyagoktól, mint például a levegőszennyezés. Annak érdekében, hogy bőrünk kiegyensúlyozott tudjon maradni, igen fontos lenne minél kevesebb toxikus anyagot alkalmazni, s azokat inkább a természetes szintézisből nyert anyagokkal helyettesíteni. A kereskedelmi forgalomban léteznek ugyan szappanok, melyek pH-ja 5,5, de ezt a savas pH-t csak a teljesen szintetikus összetétellel érhetik el, így lesznek “semlegesek” –de távolról sem ártalmatlanok– a bőrünkre nézve. 

A szappan pH-ja

A természetes szappan –pontosan mert nincsenek kémiai szintézisből nyert összetevői– 8,5-10,5 közötti pH-értékkel rendelkezik, tehát lúgos. A szappan minősége

szükségszerűen kapcsolódik a magas pH-hoz. A szappan egyfajta alkáli só, tehát természeténél fogva lúgos, és ellentétben mindazzal amit egyes ipari szappanokkal kapcsolatban el akarnak velünk hitetni, természetes úton pH-semleges szappant kreálni egyszerűen lehetetlen. Az a szappan, amelynek a pH-értéke alacsonyabb mint 8-8,5, az nem igazi szappan, hanem szintetikus anyagokból, pH-korrekcióval készült mosakodószer.

Az emberi bőr által elfogadható pH értékek 10,5-11-ig emelkednek – és ez a kereskedelmi forgalomban kapható szappanok közepes pH-értéke. Ha a szappanmasszához pH-szabályozókat (savakat) adnánk, hogy semlegesre csökkentsék a szappan lúgosságát, a szappan-só reakció egyszerűen nem jönne létre!

A szappan pontosan ezzel a lúgos természetével tisztítja és fertőtleníti a bőrt. Valójában az a tény, hogy a szappan pH-ja ennyire lúgos biztosítja annak eltarthatóságát és megőrzi a baktériumok és gombák elszaporodásától. Ezzel szemben az 5,5-ös pH-jú mosdószerek elősegítik a baktériumok szaporodását, ezért a folyékonyaknak minden esetben tartalmazniuk kell antibakteriális illetve gombaellenes anyagokat.


A szappan lúgos – akkor hogy hogy nem árt a bőrünknek?!

A mosakodáskor a vizen kívül (amely csak a vízben oldódó szennyeződéseket képes eltávolítani, mint pl. az izzadság) elengedhetetlen a szappan használata, amely a vízzel formált habba “befogja” a koszrészecskéket, amelyeket az öblítéssel aztán lemosunk magunkról. A szappan lúgossága csak részben oldja a bőr zsírrétegét, pontosan azt a felületi réteget, amely a piszkot magában tartja. Tehát nyugodtan használhatjuk a szappanunkat.

A természetes szappanok azok, amelyek legmesszebbmenőkig tiszteletben tartják a bőr lipid-rétegét, sőt azok a szappanok amelyekben zsírfelesleget hagyunk, a bőrünknek még nagyobb lipidvédelmet biztosítanak. Egy jól elszappanosított természetes szappan esetében lúgos pH-probléma nem létezik, mert a felhámon maradt lipid (szabad olaj) miatt az öblítés után azonnal helyreáll a bőr fiziológiai pH-ja.

Sokkal kényesebb a kérdés a bőrre kent, bőrbe beszívódó kozmetikumok (pl. a krémek) pH-értéke, amelyeknél fontos hogy ne befolyásolhassák a bőr természetes egyensúlyát.

A természetes szappanban a kémiai reakció során az olajok zsírsavaiból a lúg hatására alkáli só és glicerin jön létre. Amikor személyi higiénia céljából a szappanban bizonyos olajmennyiséget elszappanosítva hagyunk (zsírfelesleg, superfat), a létrejövő alkáli sók még inkább savas forma alatt maradnak.


Mi befolyásolja egy szappan pH-ját?

A szappan pH-ját befolyásolja a használt zsírok kompozíciója, kifejezetten az ún. “el nem szappanosodó” anyagok koncentrációja az egyes zsírokban. Tehát egyrészt akkor lesz alacsonyabb a szappanunk pH-ja ha bizonyos alkalmazott zsírokban az “el nem szappanosodó” anyagok koncentrációja magasabb.

Aztán a zsírfelesleg/superfat enyhe megemelése (nem több mint 6-7%) általában véve segít a szappan pH-ját 8-9 alá szorítani, de ez alá természetes módon nem lehetséges, hacsak nem savas anyagokkal, amelyek viszont erőteljesen befolyásolják, illetve gátolják a szappanosodást.

Ezen kívül a szappan pH-ja változhat az érlelés során is, különösen ha a szappan átment az ún. “zselé”-fázison (hideg eljárás). A legalapvetőbb izolálni a szappant miután a formába öntöttük. Csak azok a szappanok, amelyek átmennek az úgynevezett “zselé”-fázison alakulnak át optimális módon, és ezeknek a pH-ja valamivel kevesebb lesz mint azoknak a szappanoknak amelyek nem zselésednek.


Hogyan ellenőrizzük hogy a szappanunk megfelelő a bőrünkre való használatra?

A természetes szappan próbája a használat. Próbáljátok ki a szappant egy kézmosásra. Ha a szappan amit készítettetek szárítja a bőrt vagy nehéz leöblíteni a kezetekről, akkor valószínű hogy nem mértétek pontosan a mennyiségeket, vagy egyszerűen nem voltatok elég türelmesek a használatbavétellel.

Az a szappan amelynek a pH-értéke 10-10,5 vagy ennél magasabb, száríthatja a bőrt. Ezért:
-kalkuláljatok a szappanotokba mindig minimum 3% zsírfelesleget,
-hagyjátok a szappanotokat érni minimum 1 hónapig, de inkább tovább, hogy a szappanosodás biztosan kiteljesedjék.

Természetesen ne használjuk a szappant a kisbabák (6-12 hónapos korig) bőrére (én nem használnám a gyógyszertári, kifejezetten nekik ajánlott mosakodószereket sem, teljesen elegendő a tiszta víz, esetleg egy kis rizskeményítő vagy zabliszt). Egy éves kor után viszont nyugodtan el lehet kezdeni egy nagyon enyhe szappan használatát, egyszerűen olívaolajból, mondjuk körömvirággal vagy kamillával, zabbal, mézzel, mindenképpen kókuszolaj vagy kakaóvaj nélkül (hiszen ezek száríthatnak), kb. 8%-os zsírtöbblettel, és érlelni minél tovább mielőtt használnánk. 

Hogyan mérjük a szappanunk pH-ját?

Ha otthon készítünk szappant, és ellenőrizni szeretnénk a saját receptünk sikerét, használhatunk színes mérő skálával ellátott ún. pH indikátor papírt (lakmuszpapír).

Akkor is ha a házi pH-méréshez a pH indikátor papír teljesen elegendő, sajnos ki kell hangsúlyoznunk hogy az általunk hozzáférhető pH indikátor papírok csak behatárolnak egy bizonyos pH-tartományt, de nem precízen pontosak, hiszen tizedesjegyre pontos értéket nem mutatnak. Tehát az indikátor papírok használatakor nem kapunk olyan pontos értékeket mint pH 9,5 vagy 9,8,  hanem mindkét esetben ugyanazt a színt kapjuk (természetesen ez típustól függően változik, meg kell nézni az indikátorhoz mellékelt leírást). 

Vannak szappankészítők akik azt mondják hogy minden probléma nélkül képesek 8-8,5-ös pH-jú szappant csinálni, míg más szappankészítők számára ez a pH nagyon alacsony, az ő szappanjaik pH-ja általában 9,5-10,00.

Míg a gyakorlott vegyész a szappan pH-jának méréséhez kivesz a szappanból 1gr-nyit és 10ml desztillált vízben feloldja, mások a színezett csíkokat úgy használják, hogy a szappant felületileg bevizezik egy kis csapvízzel, és az azzal képzett hab kémhatását mérik. Ebben a második esetben a mért pH-érték téves. Miért? A válasz elég egyszerű: a szappan pH-ját valóban hitelesen csak vízben való oldással tudjuk megmérni, és az sem mindegy hogy mennyi szappant mennyi vízben oldunk!

Egy bizonyos anyag pH értéke függ az adott anyag oldószerben jelenlévő ionkoncentrációjától. A szappanok –mivel nátriumsókból és zsírsavakból épülnek fel– nehezen oldódnak és ionizálódnak, és nem minden szappan –amit fel akartunk oldani– tud ionizálódni, azonkívül az ionok koncentrációja az oldatban jelentős mértékben függ a higítástól amit végzünk.

Éppen ezért ahhoz hogy megmérjük a szappanunk pH-ját, vennünk kell egy kis darab szappant, nagy türelemmel fel kell oldanunk egy bizonyos mennyiségű desztillált vízben, és minden alkalommal amikor pH-t mérünk, ugyanazzal a koncentrációval kell dolgoznunk (a legegyszerűbb és legbiztosabb a fent említett 1gr szappan 10ml desztillált vízben). A szappan vízben való hígításának művelete igen bonyolult dolog, mert a szappan igen lassan oldódik, és amikor egyszer végre feloldódott, kialakul egy dinamikus egyensúly a teljesen feloldódott és így ionizálódott rész és az oldatnak opálos fény adó nem ionizálódott rész között, s ekkor lehet nyugodtan benedvesíteni a csíkunkat és mérni.

A papírcsíkkal való pH méréssel azokhoz a laboratóriumokéhoz hasonló biztonsággal tudunk mérni, ahol a szappanok pH-ját ellenőrzik. Az eredmények pH 9-9,5, ez a norma azoknak, akik figyelemmel kísérik a zselé-fázist.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


ilmiosapone.it
lucreciakencei.hu
Share To:

Post A Comment: