Új eredményeket közöltek szerdán a Rosetta űrszonda által vett minták vizsgálata után – számolt be az Abc News.

Új eredményeket közöltek szerdán a Rosetta űrszonda által vett minták vizsgálata után – számolt be az Abc News. Az eredmények kétségbe vonják az eddigi elméletet, miszerint a Földre a víz üstökösökkel érkezett.
A Európai Űrügynökség honlapján közzétett adatok szerint a 67P üstökösön talált vízgőz jelentősen más összetételű vízből származik, mint ami a Föld bolygón található. Ezt már augusztusban felfedezték, még mielőtt a Rosetta leszállóegysége, a Philae landolt volna rajta. A Rosetta műszerei elemezték a 67P-n talált víz kémiai összetételét, és megállapították, hogy nem egyezik a földi H2O-val. A különbség a kétfajta víz között a deutériumtartalom (a deutérium atommagja egy protont és egy neutront tartalmaz, míg a normál hidrogén csupán egy protont). A hidrogén-deutérium arány a vízgőzben kizárja, hogy a most megvizsgált üstököshöz hasonló lehetett volna a Földre a vizet hozó objektum. A rejtély annál is mélyebb, mert más üstökösökön (például a Hartley 2-n) már kimutattak a földivel megegyező deutériumtartalmú vízgőzt.
Az egyik elmélet szerint a Földre körülbelül 4,6 milliárd évvel ezelőtti megszületése és kihűlése után úgy került víz, hogy aszteroidákkal, üstökösökkel ütközött, amik vizet hordoztak. De ezek az eredmények kétségbe vonják ezt az elméletet. 
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


index.hu
Share To:

Post A Comment: