Az amerikai fiúnak még 13 évesen jutott eszébe, hogy segítsen Alzheimer-kórban szenvedő nagyapján. Két év alatt megalkotott találmánya világszerte...

Az amerikai fiúnak még 13 évesen jutott eszébe, hogy segítsen Alzheimer-kórban szenvedő nagyapján. Két év alatt megalkotott találmánya világszerte tízmilliók számára biztosíthat biztonságosabb életet, csak Magyarországon közel 200 ezren alzheimeresek.
A családjával együtt New Yorkban élő Kenneth Shinozuka két éve, 13 évesen kezdett el gondolkozni valamiféle eszköz kifejlesztésén, ami megakadályozza, hogy Alzheimer-kórban szenvedő nagyapja éjszaka váratlanul kikeljen az ágyból, és felügyelet nélkül, zavarodottan közlekedjen. A betegségben szenvedőknél ez egy gyakori tevékenység, és sokszor komoly sérülésekkel járhat, illetve akár halállal is végződhet, ha a családtagok/gondozók későn veszik észre.
15 éves fiú találmánya: beteg nagyapjának találta ki, milliókon segíthetAz IFL Science beszámolója szerint Kenneth megoldásként kitalált és elkészített egy olyan
nyomásérzékelőt, melyet nagyapja lábára tett. A szenzor érzékelte, amikor az idős ember az ágyból kikelve a padlóra lépett, és Bluetooth-kapcsolaton keresztül jelezte ezt a fiú szintén a házban alvó nagynénje mobiljára.
A hat hónapon át tartó tesztidőszak során az eszköz az idős férfi minden egyes ágyból kikelési próbálkozását jelezte, téves riasztást pedig egyetlenegyszer sem produkált.
Az idén 15 éves fiú projektje – melyben a viselhető technológiát állítja az elöregedő társadalom szolgálatába – a 2014-es Google Science Fair innovációs versenyen egy 50 ezer dollárral (kb. 12,5 millió forinttal) és az eszköz továbbfejlesztéséhez szakmai segítséggel is járó különdíjat kapott. Ez utóbbinak köszönhetően jövőre valószínűleg a piacon is megjelenik a SafeWander névre hallgató egészségügyi felügyeleti eszköz.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!hvg
Share To:

Post A Comment: