Egy, a European Journal of Psychology oldalán megjelent tanulmány szerint az öntudatosság jóval többet jelent az általános jólétnél és a mentális...

Gyermekként az öröm kiapadhatatlan kútnak tűnik, ám ahogy felnővünk, egyre könnyebben veszítjük el a lelkesedésünket. Sokan elveszítjük a világ varázslatosságába vetett hitünket – főleg ami a hétköznapi pillanatokat illeti. Túlvállaljuk magunkat, elvonja a figyelmünket a technológia és idővel már magunkra sem ismerünk.

Egy, a European Journal of Psychology oldalán megjelent tanulmány szerint az öntudatosság jóval többet jelent az általános jólétnél és a mentális egészségnél; a hétköznapi élet boldogságáért tett apró változtatásokban rejlik. Nemcsak a teljesítmény javulását, hanem akár a kiégés elkerülését is eredményezheti. Magabiztosságot ad, boldoggá és egészségessé tesz. Ha pedig az érzelmeink kiegyensúlyozottak, az elménknek lesz ereje a kreatív és pozitív gondolkodásra és könnyebben fogunk alkalmazkodni a változásokhoz.
Az önmegismerés folyamata rendkívül szórakoztató tud lenni. Íme, pár tipp, ha az elfoglaltság és a káosz átvette az irányítást az életed felett: 

Egy pillanatig ne csinálj semmit, csak légy csendben!

A legelső, ám meglehet, hogy a legnehezebb lépése az öntudatosság folyamatának. Gyakran annyira elfoglalt életet élünk, hogy fogalmunk sincs, hogyan tudnánk eléggé lelassítani ahhoz, hogy felvegyük a kapcsolatot a belső énünkkel. Naponta legalább 5 percet tölts egyedül a gondolataiddal, figyelj a légzésedre és válj tudatosabbá a testeddel! Ha nehezen ülsz egymagadban, nézz utána a mozgásos meditációnak! Ne hallgass hangoskönyvet, podcastokat, zenét – csak te és a természet legyetek jelen. A naplóírás hasonlóan hatékony módja az önreflexiónak.

Tölts ki egy személyiségtesztet!

Akár a Myers-Briggs, akár az Enneagram vagy egy introverziós-extroverziós tesztre esik a választásod, mindenképpen szórakoztató és hasznos kitöltened egyet. Segítségükkel kiderítheted, ki vagy és hogyan viszonyulsz másokhoz, mik az erősségeid vagy a gyengeségeid. Fontos viszont megjegyezni, hogy a személyiségteszt eredményét fenntartással kell kezelni, ugyanis káros sztereotipizáláshoz is vezethetnek, ami pedig rettenetes következményekkel járhat.

Ismerd meg a szeretetnyelved!

Az öt szeretetnyelvet (megerősítés, minőségi együtt töltött idő, ajándékozás, segítségnyújtás és fizikai érintés) Gary Chapman dolgozta ki. Lehet, hogy úgy érezzük, mindegyik szeretetnyelv közel áll hozzánk, de valójában minden ember esetében csak egy van, ami igazán működik. A szeretetnyelv megismerése által ápolhatod az intim kapcsolataidat, ugyanis segíthet a párodnak jobban megismerni az igényeidet.

Gondolkozz el a terápián!

A nem akart, negatív és befolyásoló gondolatok megállítása fontos szerepet játszik saját magunk szeretetében. A belső hangunk leggyakrabban a legerősebb kritikusunk is. Azoknak, akik problémákkal küszködnek a mentális egészség terén, különösen nehéz ez a folyamat. Egy szakember segíthet öntudatosabbá válni és megtörni ezeket a negatív mintázatokat. Időt és erőfeszítést igénylő feladat az öntudatosság, de mindenki számára lehetséges.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


noiportal
Share To:

Post A Comment: