A láthatatlan égitest kísérőcsillagai szabad szemmel is láthatók a déli féltekéről. A Távcső (Telescopium) csillagképben felfedezett fekete lyukat az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO) chilei La Silla obszervatóriumában működő.../ Megvan a legközelebbi fekete lyuk ~ hírek, csillagászat, fényörvény, fekete lyukak, űrkutatás, világ, világűr,

A láthatatlan égitest kísérőcsillagai szabad szemmel is láthatók a déli féltekéről. A Távcső (Telescopium) csillagképben felfedezett fekete lyukat az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory – ESO) chilei La Silla obszervatóriumában működő távcsővel figyelték meg. Ez az első olyan szabadszemes csillagrendszer, amiben fekete lyuk található.

A Távcső (Telescopium) csillagkép csillagai egy tiszta és sötét éjszakán segédeszköz nélkül is láthatók a déli égbolton. Aggodalomra azonban semmi ok, "mindössze" ezer fényévre van tőlünk az újonnan felfedezett égitest.

A kutatók eredetileg a HR 6819-es kettős csillagrendszeren végeztek megfigyeléseket, majd az eredmények kiértékelése közben fedezték fel a harmadik égitestet. Kimutatták, hogy az egyik látható csillag 40 naponta kerüli meg a láthatatlan társát, míg a másik csillag a belső páros körüli tágabb pályán mozog.

A megfigyelésekkel a tömegét is ki tudták számítani, a Napnál legalább négyszer nehezebb a láthatatlan égitest

Mivel egy fekete lyuk a legtöbb esetben heves kölcsönhatásban áll környezetével, a nagyenergiájú röntgensugárzás kimutatja jelenlétüket. A legújabb felfedezettnél viszont ez elmarad, így valóban teljesen fekete és "csendes". Az új felfedezés új lehetőséget nyitott a további kutatásokban, így a kutatók jobb eséllyel találhatnak még több "csendes társat" és ez még csak a jéghegy csúcsa ahogy fogalmaztak.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


csillagaszat.hu, ESO
Share To:

Kayamiel

Post A Comment: