Előző cikkünkben (Hatalmas, zölden fénylő üstökös érkezik: április végén bárki megcsodálhatja) az Atlas (C/2019 Y4 Atlas) gyönyörű április végi megcsodálását vártuk. Sajnos a Hubble űrteleszkóp az elmúlt napokban rögzítette az üstökös darabokra esését. Körülbelül 30 darabot azonosítottak április 20-án, de három nappal később, április 23-án a távcső mindössze 25 darabot észlelt./ 25 darabra esett szét az április végi Atlas üstökös ~ fényörvény, csillagászat, űrkutatás, üstökösfigyelő, Atlas, érdekességek, égboltfigyelő

Előző cikkünkben (Hatalmas, zölden fénylő üstökös érkezik: április végén bárki megcsodálhatja) az Atlas (C/2019 Y4 Atlas) gyönyörű április végi megcsodálását vártuk. Sajnos a Hubble űrteleszkóp az elmúlt napokban rögzítette az üstökös darabokra esését. Körülbelül 30 darabot azonosítottak április 20-án, de három nappal később, április 23-án a távcső mindössze 25 darabot észlelt.

25 darabra esett szét az április végi Atlas üstökös
Képek: NASA, ESA, STScI, és D. Jewitt (UCLA)
Quanzhi Ye, a Maryland-i Egyetem csapat vezetője izgalommal fejezte ki a megfigyeléseket, mondván:
"Az ilyen eseményeket rendkívül jó nézni, mivel nem fordulnak elő nagyon gyakran. A legtöbb üstökös, töredéke túl homályos ahhoz, hogy láthassuk. Ilyen méretű események csak egy-két évtizedben fordulnak elő."
Az eredmények azt bizonyítják, hogy az üstökösök széttöredezettsége valóban gyakori - mondták a kutatók. Mivel ez gyorsan és példátlanul történik, a csillagászok továbbra sem biztosak a töredezettség okában - és a Hubble éles fényképei új nyomokat adhatnak a széteséshez. A Hubble egyébként ház méretű leszakadó darabokat azonosított.

25 darabra esett szét az április végi Atlas üstökös
Az Atlas üstökös (C/2019 Y4 Atlas) 2020.ápr.26-án /Lionel Majzik/

Az üstököst először 2019 decemberében fedezte fel az Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (földközeli kisbolygókat kutató automata égboltfelmérő rendszer - ATLAS) Hawaii-on. Az üstökös március közepéig nagyon fényesen ragyogott, néhány csillagász ezért azt hitte, hogy április végén, május elején szabad szemmel is láthatóvá válhat a Földről. Az üstökös fénye aztán tompulni kezdett, majd szétesett.

A fragmentáló üstökös jelenleg a Mars pályáján belül található, körülbelül 145 millió km-re (90 millió mérföld) a Földtől. Az ATLAS legközelebb május 23-án közelíti meg bolygónkat, kb. 115 millió km (71 millió mérföld) távolságra.
Közzétette és fordította: Sandal / www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


watchers.news
archive.stsci.edu/proposal_search.php?id=16089&mission=hst
Share To:

Post A Comment: