Két szakterület elméleti asztrofizikusainak közös számításai szerint a korábban elképzeltekkel ellentétben bolygók nem csak csillagok körül keletkezhetnek. A modellek szerint egy szupernagy tömegű fekete lyuknak akár több ezer bolygója is lehet./ Bizarr bolygórendszerek fekete lyukak körül ~ fényörvény, csillagászat, űrkutatás, bolygórendszerek, asztrofizika, exobolygók, extragalaktikus csillagászat, aktív galaxismagok, központi fekete lyukak, fekete lyukak, világ,

Két szakterület elméleti asztrofizikusainak közös számításai szerint a korábban elképzeltekkel ellentétben bolygók nem csak csillagok körül keletkezhetnek. A modellek szerint egy szupernagy tömegű fekete lyuknak akár több ezer bolygója is lehet.

„Ha megfelelőek a körülmények, bolygók akár a legzordabb körülmények között, például fekete lyukak közelében is kialakulhatnak” – kezdi Keiichi Wada, a Japánban működő Kagoshima Egyetem professzora, az aktív galaxismagok szakértője. A legfrissebb elméletek szerint a bolygók bolyhos porcsomókból állnak össze a fiatal csillagok körüli protoplanetáris korongokban. De nem csak a születőben lévő csillagoknak van porkorongjuk. Egy újszerű megközelítéssel a kutatók most a galaxisok középpontjában megtalálható szupernagy tömegű fekete lyukak körüli masszív porkorongokat vették célba vizsgálataikkal.

Bizarr bolygórendszerek fekete lyukak körül
Fantáziarajz egy szupernagy tömegű fekete lyuk körül keringő bolygókról. Forrás: Kagoshima Egyetem.

„Számításaink szerint több tízezer, a Földnél tízszer nagyobb tömegű bolygó is létrejöhet egy ilyen fekete lyuk 10 fényéves környezetében” – fejti ki Eiichiro Kokubo, a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium (National Astronomical Observatory Japan – NAOJ) kutatója, akinek fő szakterülete a bolygókeletkezés tanulmányozása. – „A fekete lyukaknak lenyűgöző méretű bolygórendszereik lehetnek.”

Néhány szupernagy tömegű fekete lyuk körül rengeteg anyag található hatalmas, sűrű korongba rendeződve. Egy ilyen korongban akár 100 ezer naptömegnyi anyag is koncentrálódhat. Ez egy tipikus protoplanetáris korong anyagmennyiségének egymilliárdszorosa. A korong hűvösebb régióiban a vékony jégkéreggel bevont porszemcsék egymáshoz tapadhatnak, és bonyolult formájú porcsomókat építhetnek fel. A fekete lyukak körüli korongok olyan nagy sűrűségűek lehetnek, hogy képesek elnyelni a központból érkező rendkívül erős sugárzást is, így egészen alacsony hőmérsékletű régióik is lehetnek. A bolygókeletkezés modelljeit egy ilyen fekete lyuk körüli korongra alkalmazva a csillagászok arra az eredményre jutottak, hogy ezekben néhányszor százmillió év alatt létrejöhetnek bolygók.

Az elméleti számítások eredményeit ma még nem tudjuk ellenőrizni, mert a jelenlegi technikánkkal nem tudunk ilyen bolygókat megfigyelni. Ennek ellenére a japán csillagászok abban bíznak, hogy munkájuk új szakterületet nyit meg az asztrofizikán belül.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!NAOJ
csillagaszat.hu
Share To:

Post A Comment: