Felfedezni a nagyvilágot, csodálatos dolog, de még a nagy világjárók számára is lehetetlen. Vannak ugyanis Földünknek olyan helyei, ahova soha nem teheti be a lábát közönséges földi halandó – egyrészt azért, mert annyira veszélyes, másrészt azért, mert annyira védett. Képeken azonban érdemes megcsodálni őket, ha már személyesen nem lehet részünk bennük./ 10 tiltott hely a nagyvilágban ~ fényörvény, világ, világunk csodái, érdekességek, utazás, világjáró,

10 tiltott hely a nagyvilágban
Felfedezni a nagyvilágot, csodálatos dolog, de még a nagy világjárók számára is lehetetlen. Vannak ugyanis Földünknek olyan helyei, ahova soha nem teheti be a lábát közönséges földi halandó – egyrészt azért, mert annyira veszélyes, másrészt azért, mert annyira védett. Képeken azonban érdemes megcsodálni őket, ha már személyesen nem lehet részünk bennük.

Kígyó-sziget, Brazília

Kígyó-sziget, Brazília


Az Ilha da Queimada Grande, avagy a Kígyó-sziget egy aprócska sziget Brazília partjainál, és az amerikai kontinens legtöbb halálesetet okozó mérges kígyó fajának, az arany lándzsakígyónak ad otthont. Ám ez a kígyó csak az egyik a szigeten élő kígyófajok közül, amikből csupán egy-két fajta az, ami nem mérgező. Négyzetméterenként körülbelül 1-5 kígyó található a szigeten, amit az emberek védelmében elzárva tartanak a nyilvánosságtól.

Lascaux-i barlangok, Franciaország

Lascaux-i barlangok, Franciaország

A lascaux-i barlangok Franciaországban több, mint 600 paleolit korszakban keletkezett falfestményt rejtenek, amiknek becsült életkora akár a 20,000 évet is meghaladhatja. A falakat és a plafont befedő festmények nagy testű állatokat (bikák, szarvasmarhák, bölények) és a helyi faunát ábrázolják. Sajnálatos módon az egykor napi 1,200 látogatót vonzó barlangokat mára elzárták a nyilvánosság elől, mert a falfestmények állapota a gombák és mikrobakteriális elemek miatt vészesen megromlott.

51-es körzet, Egyesült Államok

51-es körzet, Egyesült Államok

Az 51-es körzet egy szigorúan védett katonai bázis a Nevada-sivatagban, amit a nyilvánosság elől teljes elzártságban tartanak. Egyes teóriák szerint a bázison vizsgálják a Földbe csapódott idegenek űrhajóit, és eddig soha nem látott lényeket tenyésztenek háborús célokra. A körzet létezésének oka a mai napig rejtély, és úgy tűnik, hosszú ideig még az is marad. Behatolni oda lehetetlenség a hipermodern védelmi rendszernek köszönhetően, ami akár halálos erővel is lecsaphat a szerencsétlen sorsú betolakodóra.

Északi Szentinel-sziget, India

Északi Szentinel-sziget, India

Az Északi-Szentinel-sziget egy aprócska sziget Mianmar partjainál. A több, mint 60.000 éve itt élő szentinelézeknek ad otthont, akik rendkívüli ellenállást tanúsítanak a külső behatások ellen, és semmiféle módon nem kapcsolódnak a modern világhoz. Éppen ezért nagyon keveset tudunk a szigetükről. Az indiai kormány tiszteletben tartja a teljes elzártsághoz való jogukat, és mindenféle belépést tilt a szigetre, valamint fel vannak mentve a törvények alól, azaz végezhetnek az esetleges betolakodókkal.

Iszei nagyszentély, Japán

Iszei nagyszentély, Japán

Japán a szentélyek hazája: országszerte több, mint 80.000 található belőlük, és a kultúra szerves részét képezik. Egyetlen szentély van, ami a többi fölé emelkedik, mégpedig az Iszei nagyszentély, ami azon kívül, hogy templom, önmagában nézve egy építészeti remekmű. Érdekessége, hogy minden 20 évben több millió dollárból újjáépítik, így jelképezve a halált és az újjászületést a sinto hitvilágban. Kívülről bárkinek lehetősége van megcsodálni, viszont a világon egyedül a japán királyi családnak van engedélye rá, hogy be is lépjen a területére.

Heard-sziget, Ausztrália

Heard-sziget, Ausztrália

Ez a Madagaszkár és Antarktisz között található sziget közigazgatásilag Ausztráliához tartozik, bár az ausztrálok minden bizonnyal inkább a saját tengerpartjaikat preferálják, minthogy ellátogassanak ide a semmi közepére. A sziget egyik vulkánja ugyanis 2000-ben egy két kilométer hosszú lávafolyamot öntött ki magából, de az időjárás sem túl mesés, gyakoriak a heves esőzések és a viharos szelek.
Ha meg akarnád látogatni, minimum két hetet kellene hajón eltöltened, míg a legközelebbi szárazföldről elérnél idáig. Csak a pingvinek, fókák és tengeri madarak elég bátrak ahhoz, hogy otthonuknak nevezzék a helyet. De ha még meg is birkóznál az elemekkel, a sziget „tudományos okok miatt” el van zárva a látogatók elől.

Vatikáni Titkos Levéltár, Vatikánváros

Vatikáni Titkos Levéltár, Vatikánváros

A hivatalos álláspont szerint a Vatikáni Titkos Levéltár (Archívum) egészen a XII. századig visszamenően rejt történelmi dokumentumokat, Michelangelo írásaitól kezdve Stuart Mária levelein át V. Szixtusz pápa elmélkedéseiig. Ezt tekintik a világ legnagyobb történelmi gyűjteményének, mégis csak kevés ember bír ide belépési joggal. Egyes teóriák szerint a komor falak olyan dokumentumokat is rejtenek, amik bizonyítékul szolgálnak a mágia, a démonok, a természetfeletti lények létezésére, valamint megjósolható belőlük az apokalipszis pontos időpontja.

Csin Si Huang Ti sírkamrája, Kína

Csin Si Huang Ti sírkamrája, Kína

Az egykori kínai uralkodó agyaghadseregének látványa biztosan nem ismeretlen számodra, hiszen minden idők egyik legnagyobb régészeti felfedezésének számít. Bár minden évben több ezer turista tekinti meg őket, csak kevesen tudják, hogy a katonák alatt egy császár pihen mérgező higannyal védett mauzóleumában, és már több, mint 2000 éve nem zavarja senki örök álmát. Senki sem lépett még be az uralkodó testét és titkait őrző szent falak közé, és úgy tűnik, hogy a jövőben ez nem is fog változni. Így csak feltételezéseink lehetnek arról, miféle kincsek rejtőzhetnek odalent.

Surtsey-sziget, Izland

Surtsey-sziget, Izland

Shurtsey egy Izland partjai mellett található, apró, vulkanikus sziget, aminek változatos állat- és növényvilága minden évben számos kutatót vonz a világ minden tájáról. Manapság rendkívül korlátozott a szigetre való belépés, mégpedig egy paradicsom miatt. Egy oda látogató tudóst egyszer szólított a természet, és egy kővé szilárdult lávadarabon könnyített magán. Hetekkel később ugyanazon a helyen egy paradicsompalánta kezdett növekedni, ami teljesen elképesztette a kutatókat. Amint rájöttek, miként fejlődött ki, rögtön elpusztították, hiszen elterjedésével tönkretette volna a munkájukat. Vajon a vétkes kutatót visszaengedték dolgozni?

North Brother-sziget, Egyesült Államok

North Brother-sziget, Egyesült Államok

Manhattan forgatagától alig másfél kilométernyire fekszik egy titokzatos sziget, ami már majdnem 60 éve elhagyatottan áll. A North Brother-sziget adott otthont a Riverside Kórháznak, aminek falai jócskán láthatták a halál és a szenvedés minden formáját működésének évei alatt. Egy időben a tuberkulózisos, sárgalázas és himlős betegek karanténjaként szolgált, majd a II. világháborúban veteránokat rehabilitáltak itt, végül drogelvonóvá avanzsált. Ma már csak egy merő rom az egész, amit teljesen benőttek a növények, és csak a madarak lelnek benne búvóhelyet. Csakis különleges engedéllyel lehet a szigetre lépni, aminek látogatása egyébként szigorúan tilos.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


noiportal.hu
Share To:

Post A Comment: