Rendkívül jó állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyköt találtak Oroszországban. A felfedezés egyesek szerint közelebb vihet a régen kihalt ősragadozó klónozásához.A tetemet a Tirekhtykh-folyó partján találták meg az örökké fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt börtönébe zárva. / Feltámasztanák az egyik legrettegettebb ősállatot ~ fényörvény, múlt-kor, természet, klónozás, érdekességek, tudomány, világ, kihalt ősállatok

Feltámasztanák az egyik legrettegettebb ősállatot
Rendkívül jó állapotban mumifikálódott barlangi oroszlánkölyköt találtak Oroszországban. A felfedezés egyesek szerint közelebb vihet a régen kihalt ősragadozó klónozásához.

A tetemet a Tirekhtykh-folyó partján találták meg az örökké fagyott talaj, az úgynevezett permafroszt börtönébe zárva. A barlangi oroszlánkölyök nagyjából 20 000 – 50 000 éve pusztulhatott el, a pontos kormeghatározást a kutatók egyelőre még nem végezték el.

A 45 centi hosszú, 4 kilós állatnak mind a négy végtagja megmaradt, és külső sérülései sincsenek, így egy tökéletes leletről beszélhetnek a paleontológusok. Bundája szürke volt, feje a mancsán nyugszik. A nagymacska körülbelül 6-8 hetes lehetett, amikor elpusztult.

Feltámasztanák az egyik legrettegettebb ősállatot

A maradvány annyira jó állapotban van, hogy egyesek már eljátszottak a klónozás gondolatával is, ezt azonban egy több tízezer éve kihalt állat esetében nem egyszerű megvalósítani, ráadásul az etikai aggályok is keresztbe tehetnek egy ilyen nagyszabású projektnek. A kutatók egyelőre azon dolgoznak, hogy megállapíthassák az állat pontos korát, nemét és halálának okát.

Az egyik legrettegettebb ősragadozó

A barlangi oroszlán a pleisztocén alatt élt. E földtörténeti kor mintegy két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött, és nagyjából 12 ezer éve ért véget.

Az ősi ragadozó elterjedtnek számított Ázsiában, valamint Európában, és több szempontból is különbözött a ma élő oroszlánoktól – például nagyobb termetű volt, nem rendelkezett sörénnyel, testét pedig vastagabb és hosszabb szőrzet fedte.

Kihalásának oka is vitatott, egyes feltételezések szerint a túlzott emberi vadászat miatt veszett oda, de újabb kutatások alapján a felmelegedés is szerepet játszhatott eltűnésében.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


origo.hu
Share To:

Post A Comment: