Keddről szerdára virradóan közel 3 órán keresztül csodálhatjuk a Holdat, amint a Föld árnyékába kerül. A Hold nyugatról kelet felé (az égen jobbról balra) halad majd földárnyékon. A középső, vörös-fekete kép (lent) mutatja, hogy mekkora terület lesz elfedve a Holdból. A Hold a földárnyék közepe alatt fog elhaladni, és nem a teljes Hold merül bele a földárnyékba – ezért látunk majd csak részleges fogyatkozást. A Hold úgy lép be a földárnyékba, hogy delelés idején a szabad szemmel látható felső része lesz árnyékban. / Részleges holdfogyatkozás lesz kedden ~ holdfogyatkozás, csillagászat, űrkutatás, fényörvény, hold,

Részleges holdfogyatkozás - 3 órán keresztül csodálhatjuk a Holdat
Keddről szerdára virradóan (2019.júl.16-17.) közel 3 órán keresztül csodálhatjuk a Holdat, amint a Föld árnyékába kerül.
A Hold nyugatról kelet felé (az égen jobbról balra) halad majd földárnyékon. A középső, vörös-fekete kép (lent) mutatja, hogy mekkora terület lesz elfedve a Holdból. A Hold a földárnyék közepe alatt fog elhaladni, és nem a teljes Hold merül bele a földárnyékba – ezért látunk majd csak részleges fogyatkozást. A Hold úgy lép be a földárnyékba, hogy delelés idején a szabad szemmel látható felső része lesz árnyékban - írja a VCSE.hu.

Élőben: ITT

Részleges holdfogyatkozás - 3 órán keresztül csodálhatjuk a Holdat
A fogyatkozás lefolyása


Részleges holdfogyatkozás - 3 órán keresztül csodálhatjuk a Holdat
A fogyatkozás láthatósága a Földről 
(No eclipse visible: a fogyatkozás nem látható, Eclipse at Moonrise: fogyatkozásban lévő Hold kel fel, all Eclipse Visible: a teljes fogyatkozás látható, Eclipse at Moonset: fogyatkozásban lévő Hold nyugszik le) / VCSE.hu

Telehold 2019. július 16-án este 23:38-kor lesz. A fogyatkozás nagysága 66%-os lesz, vagyis a Hold kétharmad része merül bele a földárnyékba.  A jelenség Magyarországról tiszta idő esetén jól megfigyelhető, főbb időadatai a következők:

A Hold felkel Budapesten: júl. 16. 20:27 (az ország nyugati részein kb. 10-12 perccel később, keleti részein kb. negyedórával korábban)

Félárnyékos fogyatkozás kezdete: 20:42
Részleges fogyatkozás kezdete: 22:01
Fogyatkozás közepe: 23:31
Részleges fogyatkozás vége: júl. 17. 01:00
Félárnyékos fogyatkozás vége: júl. 17. 2:20

A Hold lenyugszik Budapesten: júl. 17. 4:25
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


idokep.hu
Share To:

Post A Comment: