Hogyan lehet a racionális értelmet és tudatalatti vágyainkat, félelmeinket rávenni, hogy együttműködjenek céljaink elérése érdekében? Sokszor mi magunk állunk céljaink megvalósulásának útjában. A tanácsadók ilyenkor azt szokták javasolni, hogy ösztönös énünket kell rászedni, hogy megkerülésével elérhessük vágyainkat. Az agy- és motivációkutatók szerint azonban nem igazán működhet ez a módszer, mert az agy nem osztható fel rendszerekre, melyek egymást be tudják csapni./ Hogyan válnak kívánságaink valósággá? ~ fényörvény, hírek, spiritualitás, tudatalatti, teremtés, vizualizáció, érdekességek,

Hogyan válnak kívánságaink valósággá?
Hogyan lehet a racionális értelmet és tudatalatti vágyainkat, félelmeinket rávenni, hogy együttműködjenek céljaink elérése érdekében?
Sokszor mi magunk állunk céljaink megvalósulásának útjában. A tanácsadók ilyenkor azt szokták javasolni, hogy ösztönös énünket kell rászedni, hogy megkerülésével elérhessük vágyainkat.
Az agy- és motivációkutatók szerint azonban nem igazán működhet ez a módszer, mert az agy nem osztható fel rendszerekre, melyek egymást be tudják csapni. A tudósok szerint az agy egy olyan szerv, melynek célja arról gondoskodni, hogy az adott környezetben boldogulni tudjunk. Ennek megfelelően az én csak egy csapatjátékos a tudatos és tudattalan folyamatokban.

Az agy legfontosabb munkaeszközei a tapasztalatok. Minden átélt esemény nyomot hagy agyunkban: idegsejtek kapcsolódnak össze és hálózatot képeznek, melyek az élménymintát alkotják.
Ez a mintázat lehívható. Ha valami újjal találkozunk, vagy elképzeljük magunknak a jövőben, agyunk először leellenőrzi, hogy melyik élménymintázat alapján értékelje.
Agyunk minden tapasztalatot egy érzéssel osztályoz és ezzel együtt tárolja. Ehhez elég egyszerű kategóriákat alkalmaz: vagy "Jó volt - megismétlendő" vagy "Rossz volt - kerülendő" osztályzatokat használ.

Minden átélt vagy elképzelt szituáció egy kicsi érzelmi impulzust vált ki, ami jelzi nekünk, hogy milyen tapasztalataink voltak ilyen vagy hasonló helyzetekben. A legtöbben ezt melegségnek vagy gyomorszorító érzésnek írják le. Antonio Damasio idegkutató ezeket a testi jeleket "szomatikus jelző"-nek nevezte el. A szomatikus jelzők kiértékelése 200-300 milliszekundum alatt történik.

Hogy mennyire fontosak ezek a szomatikus jelzők döntéseinkben, az azoknál a legfeltűnőbb, akiknek agyában sérült az a terület, ami a szomatikus jeleket feldolgozza. Ezek az emberek nem képesek dönteni, hanem leragadnak az előnyök és hátrányok mérlegelésénél.

A gyakorlatba átültetve ez azt jelenti, hogy aki képes olyan célokat kitűzni, melyek a szomatikus jelzőkből pozitív reakciót váltanak ki, azok egy extra lökést kapnak a változáshoz. Aki azonban olyan célokat tűz ki, melyekhez negatív szomatikus jelek tapadnak, az folyamatosan ellenállásba fog ütközni.
A megoldás az, hogy az értelmet és a szomatikus jeleket szinkronba kell hozni.
Az első lépésben fel kell ismerni a szomatikus jeleket. Milyen érzésem van, ha a célomra gondolok? Kellemes? Vagy szorongatja valami a gyomromat?
A második lépésben ki kell találni, hogy milyen konkrét tapasztalathoz kapcsolódnak a szomatikus jelek. Érvényes ma is ez a tapasztalat? Segítségemre van a mai életben? Vagy kellemes lenne esetleg új dolgokat megtapasztalni? A régi tapasztalatok sokszor idejét múltak a mai világban, mégis akadályoznak céljaink elérésében.
Ha el tudjuk érni, hogy céljaink és testünk jelzései együttműködjenek, akkor az jó pszichikai közérzetet okoz, és elkerülhetetlenül és erőfeszítés nélkül fogunk célunk felé haladni.

Néha elég egy kis módosítás, ami "gyomrunkat" is megelégedéssel tölti el.
Szeretnénk például vidékre költözni, de kiderül, hogy színház és mozi nélkül nem tudunk létezni. Ilyenkor az lehet egy megoldás, ha egy barátnővel megbeszéljük, hogy havonta egyszer egy kultúra-hétvégét tartunk.

Más esetekben az segíthet, ha célunkat olyan kép formájában idézzük fel, ami tudatalattinkat is jó érzéssel tölti el.
Pl. ha egészségesebben akarunk élni, de nincs hozzá kitartásunk, képzeljük el, amint elértük célunkat és lássuk magunk előtt ezt a képet olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudjuk!

Olyan eset is előfordulhat, amikor tudatalattink egy régi szituáció alapján orientálódik.
Szeretnénk mondjuk diplomát szerezni, de mindig halogatjuk, mert attól tartunk, hogy hétvégeken nem lehetünk együtt a családunkkal.

Ilyenkor segíthet, ha kisebb lépésekben vesszük rá tudatalattinkat a változtatásra. Kezdetben elég egy hétvégi tanfolyam. Ha a tudatalatti pozitív élményeket gyűjt össze az új helyzettel kapcsolatban, akkor nagyobb energiát tud adni a következő lépések megtételéhez.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


inspiráló üzenetek blog
Share To:

Post A Comment: