Kedvező időjárási feltételek mellett több mint egy órán keresztül csodálhatjuk a vöröslő holdat hétfő hajnalban a nyugati égbolton. Pályájának Földhöz legközelebbi pontján halad el vasárnap a Hold, így a hétfőre virradó éjjel teljes holdfogyatkozása rendkívül látványosnak ígérkezik. A két esemény együttesen úgynevezett vérholdat eredményez... / Szuper-, vér- és farkashold lesz egyszerre látható hétfő hajnalban ~ fényörvény, vérhold, Hold jelenségek, holdfogyatkozás, farkashold, világ, érdekességek, csillagászat,

Szuper-, vér- és farkashold és teljes holdfogyatkozás lesz egyszerre látható hétfő hajnalban

Kedvező időjárási feltételek mellett több mint egy órán keresztül csodálhatjuk a vöröslő holdat hétfő hajnalban a nyugati égbolton.

Szuperhold: A Hold épp Földközelben lesz, relatív nagyobbnak látható.
Vérhold: A Hold színe vörös színűre változik a teljes takaráskor, a Föld légkörén átszűrődő Napfény miatt. /Eredetileg a 2014-15-ös Hold tetrádra - azaz négy 6 hónaponként történő teljes Holdfogyatkozás - találta ki Mark Blitz és John Hagee a "Vérhold" elnevezést a könyvükben, de annyira "megtetszett" a világnak, hogy azután is megmaradt./
Farkas hold: Az indiánok nevezték el így január Teliholdját.


Ha többet szeretnél tudni az egyes hold jelenség típusokról, akkor olvasd el ezt is: 
Hold jelenség típusok - kisokos (összefoglaló)

Pályájának Földhöz legközelebbi pontján halad el vasárnap a Hold, így a hétfőre virradó éjjel teljes holdfogyatkozása rendkívül látványosnak ígérkezik. A két esemény együttesen úgynevezett vérholdat eredményez, ami annyit tesz, hogy a hold a megszokottnál kevésbé sötétül el, élénk vöröses narancsos színárnyalatokban pompázik majd.

Szuper-, vér- és farkashold és teljes holdfogyatkozás lesz egyszerre látható hétfő hajnalban
Budapestre vonatkozó időpontok (január 21.):

3:36 - A Föld külső árnyéka elkezd rávetülni a Holdra
4:33 - A Hold belép a Föld árnyékának belső részébe
5:41 - A teljes holdfogyatkozás kezdete. Azaz a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor nem sötétedik el teljesen a holdkorong, fénye vörösre változik a földi légkörön szóródó fény jóvoltából.
6:43 - A teljes holdfogyatkozás vége
7:32 - A Hold lebukik a horizont alá. A folyamat ettől kezdve a fővárosból nem látható.

Szuper-, vér- és farkashold és teljes holdfogyatkozás lesz egyszerre látható hétfő hajnalbanHétfő hajnali 3 órától a Galileowebcast.hu oldal is élőben közvetíti a teljes holdfogyatkozást.

(Az ország legkeletibb pontjára ennél 16 perccel korábbi, legnyugatabbra pedig 12 perccel későbbi időpontok vonatkoznak.)

A jelenség teljes folyamata itthonról tehát közel 4 órát tesz ki. Ha az időjárás is engedi, káprázatos hajnallal indul majd a jövő hét. Friss modellfutások szerint az említett időpontban az ország keleti, északkeleti felén lehet tisztább az ég.
Hol és mikor lesz látható a holdfogyatkozás: 

Szuper-, vér- és farkashold és teljes holdfogyatkozás lesz egyszerre látható hétfő hajnalban
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
severe weather europe
idokep.hu
Nap (fb)
Share To:

Post A Comment: