A közösségi médiában még mindig hódítanak a kamufigyelmeztetések - leginkább messengeren. De továbbra sem érdemes továbbítani őket! Sőt! Mielőtt bármit is tovább küldenél chatben bárkinek, előbb tájékozódj! Egy kisebb összefoglaló a legnagyobb kamu üzenetekről, amik évek óta terjednek. / Kamu figyelmeztető üzenetek és körlevelek a Messengeren – NE küldd tovább őket! ~ hírek, hoax, kamu, átverések, fényörvény, messenger üzenetek, facebook, közösség, világ,

Kamu figyelmeztető üzenetek és körlevelek a Messengeren – NE küldd tovább őket!
A közösségi médiában még mindig hódítanak a kamufigyelmeztetések - leginkább messengeren. De továbbra sem érdemes továbbítani őket! Sőt! Mielőtt bármit is tovább küldenél chatben bárkinek, előbb tájékozódj! Egy kisebb összefoglaló a legnagyobb kamu üzenetekről, amik évek óta terjednek:

1. üzenettípus: Küld tovább X embernek (vagy összes ismerősödnek) mert különben törölnek a messengerről, vagy nem tudsz majd beszélgetni, ha nem vagy elég aktív

2019.márc.13-án egy újabb körüzenet látott napvilágot, aminek a fenti üzenettípus volt a lényege. A körüzenet akkor kapott szárnyra, mikor a Facebook (és a hozzá tartozó más platformok, mint az Instagram és Whatsapp) egy időre karbantartás alatt voltak. Így a felhasználók nem tudtak megosztani, lájkolni, képet feltölteni, posztolni, de volt, hogy belépni se tudtak egyes felhasználók, mert a rendszer kiírta, hogy "Karbantartás alatt". Ilyenkor mindig vannak olyan kedves ismeretlen felhasználók, akik kamu üzeneteket gyártanak a helyzetet kihasználva. Az üzenetnek pedig semmi valóságalapja nincs:

"Ez az üzenet tájékoztatja felhasználóinkat arról, hogy a szerverek a közelmúltban nagyon elfoglaltak voltak, ezért kérjük, hogy segítsen megoldani ezt a problémát. Felkérjük az aktív felhasználókat, hogy küldje el ezt az üzenetet a névjegyzékben szereplő összes személynek, hogy erősítse meg az aktív Facebook-felhasználókat, ha nem küldi el ezt az üzenetet a Facebookon lévő összes partnere számára, és fiókja inaktív marad, ami az összes kapcsolat elvesztéséhez vezet. Mozgassa ezt az üzenetet. Az okostelefonod a következő 24 órán belül frissül, és új designt és új csevegőszínt fog kapni. Kedves Facebook-felhasználók, 23 órától frissítjük a Facebook-ot. 5:00 óráig ezen a napon. Ha nem küldi el ezt az összes névjegynek, a frissítés törlődik, és nem lesz képes kommunikálni a Facebook üzeneteivel"A Facebook (és egyéb közösségi oldal sem) sosem kér semmit a felhasználóitól! Sem messengeren, sem emailben keresztül. Ne légy naív és ne hidd el, ha azt kérik tőled, hogy X ismerősnek küldjél el egy üzenetet, mert különben törölnek téged vagy ismerőseidet. Aktivitásodat sem nézi sosem a facebook, ezért nem is törölnek még akkor sem, ha évekig nem lépsz be a rendszerbe!
A Facebook rendszeresen végez karbantartást (és frissítéseket) az oldalon, ezért sokszor előfordulhatnak fennakadások, de ez idővel megoldódik.


Egy másik üzenet 2006-ból:

“Helló! Ez az üzenet a messenger-től van. Az utóbbi időben sok panasz volt a messengerre, hogy egyre lassabban működik. A követkzők az okok: messenger-re egyre többen jelentkeznek be,és sokan vannak akik nem használják már. Ezzel az üzenettel kiakarjuk találni,hogy te tényleg rendszeresen használod a messenger-t.Ezért következő a kérésünk: küld el ezt ez üzenetet minimum 16 embernek. Aki ezt az üzenetet a következő 2 héten belül nem küldi el,megmutatja nekünk,hogy a messenger-ét nem használja, és lelesz törölve a messenger-ről,hogy több hely legyen. Tehát küld el ezt tovább a barátaidnak és kérd meg őket is,hogy küldjék tovább,hogy a messengeren tudjanak maradni. Bocsi de ez tényleg nem vicc, már 8871 embert töröltek.”

Ez az üzenet már évek óta kering. Illetve több verziója is létezik. 2006-ban Simó György vezérigazgatóra hivatkozva terjedt hasonló üzenet. Nem érdemes tovább küldeni, mert a küldője csak saját magát járatja le vele.
A messenger és a facebook SOHA nem küld üzenetet senkinek (messengeren keresztül)!


2. üzenettípus: Ne fogadj el meghívást XY-tól, ő egy hekker (van egy fényképe egy kutyával)... vírust kapsz, perverzek, letörlik a dokumentumaidat, letörli a merevlemezed...


“Mondd meg minden ismerőseidnek akik a messenger-eden vannak, hogy NE FOGADJÁK EL A MEGHÍVÁST ETTŐL: ballaqi 4 hoTmail.fr Ez valaki, aki feltöri a szàmito géped és a facebook oldaladat! Add tovább, kérlek!”

“Kérlek mondd meg minden kapcsolatodnak a messenger listádon, hogy ne fogadjanak el semmit Fabrizio Brambilla-tól. Van egy fényképe egy kutyával. Ő egy hekker és a rendszere kapcsolódik a messenger számládhoz. Ha egy kapcsolatod (ismerősöd) elfogadja, te is hekkelve leszel…”

“Kérlek mondd meg minden kapcsolatodnak a messenger listádon, hogy ne fogadjanak el semmit Árvai Csilla-tól Ő egy hekker és a rendszere kapcsolódik a Facebook számládhoz.Ha egy kapcsolatod (ismerősöd) elfogadja, te is hekkelve leszel (…)”

"Ha a hekkereken kívül kapcsolatba akarna veled vagy ismerőseiddel lépni egy Fatima áll-néven jelentkező,saját haláláról  és a szegények anyagi segítségéről prédikáló nő. Azonnal tiltani kell,mert ez is Hekker.Így kiírhatod ismerőseidnek is! Meg az is ,hogy van egy vásárlás közben pénz kicsaló férfi Hekker is-neve Gábor Zsolt Bencsik.Szintén tiltani kell!Add tovább őket,légy oly kedves.Szia"

Ennek az kamuszövegnek rengeteg változata létezik, és meglepő, de ezek már a messenger, illetve a chatprogramok megjelenése előtt is elterjedtek az interneten. Körülbelül a 2000-es évek óta. Általában csakis a név változik a szövegben (ballaqi 4 hoTmail.fr, Fabrizio Brambilla, Árvai Csilla, Fatima, Gábor Zsolt Bencsik, Raquel Critelli, Kelly Hargrove, JASON ALLEN, LINDA SMITH, JASON LEE, AMY ALLEN, Jason Michael White, Jason White, James Ryan Whit Phil Gibson, Shelley White, Daniel White, Michael White, Hayley Omalley, bm_tnoo7@hotmail.com, dont_ask@hotmail.com, aflino62, SandMan...).
A fent említett nevekkel megtalálhatók olyan üzenetek, amikben arra "figyelmeztetnek", hogy ne vedd fel őket a listádra/ismerősnek, ne beszélj velük, mert "ez egy vírus", "akkor vírust kapsz", "másolják a gyerekek képeit és eladják", "letörli(k) a dokumentumaidat a gépről", "törli a merevlemezed".

Ennek az átverésnek a célja, hogy minél több hiszékeny ember megossza, rámutatva, hogy milyen messzire terjed egy ilyen üzenet, és hogy meddig kering. 
A másik célja természetesen a személyes bosszú, az üzenetben megjelölt illetővel, illetőkkel kapcsolatban. 
Mikor ilyet látsz, akkor gondolj először bele, hogy - jó eséllyel (!) - ártatlan emberek valós emailcímeit és profiljait teszik ezzel tönkre. Ha pedig megosztod, akkor te magad is részese vagy ennek! 


Még egy pár email ezek közül (angolul):
"[2012 március]
W A R N I N G :::: DO NOT ADD *RAQUEL CRITELLI*, KELLY HARGROVE, ALSO IF
SOMEBODY CALLED *KELLY HARGROVE* ADDS YOU, DON’T ACCEPT! IT IS A VIRUS.
TELL EVERYBODY, BECAUSE IF SOMEBODY ON YOUR LIST ADDS THEM, YOU GET THE
VIRUS TOO. **COPY AND PASTE AND PLEASE RE POST* THIS HAS BEEN CONFIRMED BY
FACEBOOK AND SNOPES Raquel Critelli is in fact Kelly Hargrove’s account ..
it was just confirm…

[2011 november]

DO NOT ADD *JASON ALLEN*, LINDA SMITH, OR JASON LEE, ALSO IF SOMEBODY CALLED *AMY ALLEN* ADDS YOU, DON’T ACCEPT – IT IS A VIRUS. TELL EVERYBODY, BECAUSE IF SOMEBODY ON YOUR LIST ADDS THEM, YOU GET THE VIRUS TOO. **COPY AND PASTE AND PLEASE RE POST* THIS HAS BEEN CONFIRMED BY FACEBOOK AND SNOPES.

[2009 július]

If anyone called:Jason Michael White, Jason White, James Ryan Whit Phil Gibson, Shelley White, Daniel White, Michael White, Hayley omalley tries to add you DO NOT ACCEPT! They are fakes and copy your kids pics & sell them on to perverts. Pls copy that and send it to all of your friends. We need to put a stop on them. The police is informed. PLEASE TAKE THIS SERIOUSLY !!!

[2007 szeptember]

If somebody called bm_tnoo7@hotmail.com adds you to their facebook account DONT accept it because its a hacker. Tell everyone on your list because if somebody on your list adds them you get them on your list he’ll figure out your ID computer address. So copy and paste this message to everyone even if you hate them and fast because if he hacks their mail he hacks yours.

[2004 január]

If somebody named dont_ask@hotmail.com adds you on msn, dont accept. Its an advanced virus that begins to slowly remove your documents then goes out to all your hard drives. Send this to all people online in your msn

[2004 január]

TREAT AS IMPORTANT: If somebody named aflino62 wants to chat with you, dont accept. IT IS AN ADVANCED VIRUS that begins to slowly remove your documents and then goes on to all your hard drives. Pls send this to all people on your buddy listlestat65000: Tell everyone on ur list not to open anything from angell11, r00mrb3ak3r14, sassybitch. It is a hard drive killer (pass it on it is a virus)

[2000 február]

Beware! If someone named SandMan asks you to check out his page – DO NOT! It is at www.geocities.com/vienna/6318. This page hacks into your >C:\drive. DO NOT GO THERE. FORWARD THIS MAIL TO EVERYONE YOU KNOW."3. üzenettípus: A Facebook (vagy más közösségi oldal/program) fizetőssé tétele 


“A FACEBOOK TÖRÖLVE!!!" "Szia Mark vagyok, a Facebook igazgatója. Hello mindenkinek, úgy tűnik, hogy minden figyelmeztetés valóságos. A Facebook használata pénzt fog fizetni. Ha ezt a karakterláncot 18-ból továbbítja a listájából, az ikon kék lesz, és ingyenes lesz az Ön számára. Ha nem hiszel nekem, holnap 18:00 -ig a Facebook zárva lesz, és meg fogod nyitni, hogy meg kell fizetnie. Ez az egész törvény. Ez az üzenet arra szolgál, hogy tájékoztassuk az összes felhasználót arról, hogy szervereink a közelmúltban túlságosan túlterheltek. Kérjük segítséget a probléma megoldásában. Arra van szükségünk, hogy aktív felhasználók továbbítsák ezt az üzenetet a kapcsolattartó listáján szereplő összes felhasználónak, hogy megerősítsék az aktív Facebook-felhasználókat. Ha nem küldi el ezt az üzenetet az összes Facebook-névjegyhez, fiókja inaktív marad, ami az összes kapcsolatod elvesztését eredményezi az üzenet továbbítása nélkül. Az Ön SmartPhone-jét a következő 24 óra alatt frissítik, új megjelenést és új színt kap a chathez. Kedves Facebook felhasználók, frissítjük a Facebook-t 23:00 órától a mai napig. Ha ezt nem küldi el az összes névjegyhez, a frissítés törlődik. Nem fog tudni beszélni a facebook hírekkel. Meg kell fizetnie egy kurzust, ha nem gyakori felhasználó. Ha legalább 10 névjegye van, küldje el ezt az SMS-t, és a logó pirosra változik, ami azt jelenti, hogy megerősítette a felhasználót … Ingyen fogjuk befejezni. Holnap kezdődnek a hírek gyűjtése a Facebook-on 0,37 centre. Küldje el ezt az üzenetet több, mint a 9 kapcsolattartó, és ez ingyenes lesz az Ön számára. Nézd és a labda zöldre vált. Tedd meg, és látni fogod, hogy a Facebook most ingyenes. Töltsön 10 embert a szolgáltatás újraaktiválásához.”

"Hello! Ez az üzenet a viber-tol van. Az utobbi idoben sok panasz volt a viber,hogy egyre lassabban muködik. A követkzok az okok: viber-re egyre többen jelentkeznek be,és sokan vannak akik nem hasznaljak mar. Ezzel az üzenettel kiakarjuk talalni,hogy te tényleg rendszeresen hasznalod a viber-t.Ezért következo a kérésünk: küld el ezt ez üzenetet minimum 16 embernek. Aki ezt az üzenetet a következo 2 héten belül nem küldi el,megmutatja nekünk,hogy a viber-ét nem hasznalja, és lelesz törölve a viber-rol,hogy több hely legyen. Tehat küld el ezt tovabb a barataidnak és kérd meg oket is,hogy küldjék tovabb,hogy a viberen tudjanak maradni. Bocsi de ez tényleg nem vicc, mar 8871 embert töröltek."

"A FACEBOOK TÖRÖLVE!!! Szia vagyok Mark Zuckerberg A facebook igazgatója. Hello mindenkinek, úgy tűnik, hogy minden figyelmeztetés valódi volt, a facebook használata pénzt fog fizetni Ha ezt a karakterláncot 18-ból továbbítja a listájából, az ikon kék lesz, és ingyenes lesz számodra. Ha nem hisz nekem holnap este 18-kor, hogy a facebook lezárul és nyitni fogsz, akkor fizetni kell, ez minden a törvény szerint. Ez az üzenet arról tájékoztatja az összes felhasználót, hogy szervereink a közelmúltban nagyon zsúfoltak voltak, ezért segítséget kérünk a probléma megoldásához. Arra van szükségünk, hogy aktív felhasználók továbbítsák ezt az üzenetet a kapcsolattartó listáján szereplő valamennyi személyre annak érdekében, hogy megerősítsék az aktív Facebook-felhasználókat, ha nem küldi el ezt az üzenetet az összes Facebook-névjegyhez, akkor a fiókod inaktív marad a Lose all az üzeneted továbbítása. Az Ön SmartPhone-ját az elkövetkező 24 órában frissítik, új megjelenést és új színt kap a chathez. Kedves Facebook felhasználók, frissíteni fogjuk a Facebook-ot a 23:00 órától 05:00 óráig ezen a napon. Ha ezt nem küldi el az összes névjegyhez, akkor a frissítés törlődik, és nem lesz lehetősége csevegni a facebook üzenetekkel."

Ebből semmi sem igaz természetesen! A Facebook továbbra sem tervezi a szolgáltatás fizetőssé tételét. A Facebook a legtöbb bevételét az oldalak által feladott fizetős hirdetésekből szerzi!
Ha facebookos vagy, akkor jegyezd meg: Mark Zuckerberg nem kommunikál személyes üzenetekben és nem osztogatja szét a vagyonát! És természetesen a Facebook sosem fog fizetni senkinek azért, hogy használja a felületeit. 
Ha viberes vagy, vagy más közösségi oldal/program kapcsán kapsz hasonló üzenetet, akkor se küld tovább, mert átverés!


4. üzenettípus: A Facebook értesítést küld nyereményről e-mail címre és személyes adatokat kér"Kedves Facebook felhasználó,
A Facebook csapata kívánja tájékoztatni Önt, és gratulálok a feltörekvő, mint a mi 2016 Facebook Rewards győztes.
A Facebook Rewards program kétévenként. Ön már véletlenszerűen kiválasztott a Facebook internetes sorsoláson rendszergazda. A sorsolás adminisztrátor egy automatikus program, amely kiválasztja a Facebook felhasználók véletlenszerűen.
Ön már jóváhagyták a követelés teljes készpénz-díjat $ 1.000.000 (Egymillió dollár) Lent a nyerő részleteket:
Nyeremény összege: 1.000.000 $ USD (Egymillió dollár) Batch szám: TFB 12329317735197437-Jan / 2016 Ref szám: TFB 29501840205289 / ES 877
A Facebook Rewards program büszkén támogatta a Facebook menedzsment. Az Ön pénznyeremény, át kell abban az országban, ahol a Facebook fiókjába került bejegyzésre.
Annak érdekében, hogy azt állítják, a pénzdíjat, kérjük vegye fel a Facebook Rewards program igazgatója a következő e-mail: 
todd_jackson1@hotmail.com
Meg kell tölteniük az alábbi űrlapot:
A neved:
Nemzetiséged:
Ön jelenlegi lakóhelye szerinti ország:
Az Ön életkora:
Az Ön Telefonszám:
Foglalkozásod:
Mióta használt Facebook ?:
Kedves töltse ki a fenti űrlapot, és küldje el a program igazgatója, az alábbiakban részleteket
E-mail: todd_jackson1@hotmail.com
Nevét Facebook jutalmazza program igazgatója: Todd Jackson
Osztály: Készpénz Release Minisztérium.
Pozíció: igazgató, Facebook jutalom program.
Miután a részleteket kapott e-mailben szereplő feljebb a program igazgatója felvesszük Önnel a kapcsolatot, arról, hogyan lehet igényelni a pénznyeremény bárhol van. A teljes összeg egymillió dollárt kell kifizetni akkor minden kötelezettség nélkül, vagy a kihallgatások.
Az Ön biztonsága erősen ajánlom, hogy tartsa a győztes információ bizalmas, amíg meg nem kapta a győztes pénzt. Ne adja a nyerő információkat egy harmadik félnek. Ez egy biztonsági intézkedés, hogy megvédjen téged, és hogy elkerüljék indokolatlan visszaélés Facebook jutalmak programot.
Ismét mondom gratulálok minden tagjaira és személyzetére Facebook Csapat. Győződjön meg arról, hogy küldje el véleményét, vagy vizsgálatok Mr. Todd Jackson, az ő e-mail: todd_jackson1@hotmail.com
Köszönjük, hogy a Facebook, Boldog Új Évet neked és a családodnak.
Üdvözlettel,
Peter Andrew,
Program koordinátora,
Facebook jutalmazási program,
2016 Minden jog fenntartva."


Egy újabb átverés. A facebook SOHA nem oszt pénzt, soha nem oszt szét nyereményeket! Ha ilyennel találkozol, akár emailben, akár messengeren keresztül, SOHA ne add meg az adataidat és a telefonszámodat! 
A facebook sosem kér adatokat tőled sem messengeren, sem pedig emailen keresztül!
Egyedül akkor kér ID-t, személyi okmányokat (személyi igazolvány, útlevél, levél... bármilyen, a saját nevedet és képedet tartalmazó iratatot) a facebook ha letiltja az oldal a profilodat, ha úgy gondolja hamis, álnéven vagy beregisztrálva.5. üzenettípus / vagy körlevél - Zuckerberg vagyonából részesülhetsz:


"A Facebook tulajai figyelik ezt a bejegyzést, és ha megosztod üzenőfaladon, akkor te is részesedhetsz Mark Zuckerberg (a Facebook részvények többségi tulajdonosa) vagyonából.
Szinte hihetetlen. Én kiraktam és másnap jött a póstás, hogy valami Mark Zuckerberg küldött nekem valamit. És mint kiderült Hetven ezer dollárt küldött.
Nem hiszitek? Itt a bizonyíték!"


Ez az átverés már 2011 óta terjed, és azóta is persze sokan várják Zuckerbergtől a pénzesőt.
A második verzió szerint már „csak” 75 ezer forint kereste a gazdáját.
Ugyanilyen üzenetetet, levelet csináltak anno Bill Gates nevéhez fűződve is.
A facebook - és Zuckerberg - SOHA nem oszt pénzt, soha nem oszt szét nyereményeket - főleg nem megosztások miatt!


6.üzenettípus - Lemásolták a profilodat“Hi…I actually got another friend request from you yesterday… which I ignored so you may want to check your account. Hold your finger on the message until the forward button appears… then hit forward and all the people you want to forward too…. I had to do the people individually. Good Luck!”

Magyarul: 

„Szia! Tegnap kaptam tőled már egy ismerősnek jelölést, amit én ignoráltam, úgyhogy szerintem csekkold a fiókodat! Tartsd az ujjadat ezen az üzeneten addig, míg ki nem jön, hogy ’továbbítás’, és küldd el az ismerőseidnek is! Nekem egyesével kellett kijelölnöm őket. Sok szerencsét!”

Az üzenet küldője úgy csinál, mintha figyelmeztetne, hogy lemásolták a profilodat, de ez az infó is kamu!
Ha esetleg tényleg rátalálsz egy olyan profilra, ami a te nevedet, adataidat és fotóidat használja, feltétlenül jelentsd azt a Facebooknak (a "Visszajelzés vagy jelentés küldése erről a profilról" menüpont alatt).


7.üzenettípus - Beteg kisbaba kér segítséget / XY kér segítséget"Kérlek olvasd el , mert szívszorító! Beteg kisbaba kér segítséget , NEM PÉNZT ! ! ! Drága Barátaim! Elnézést mindenkitől , ha levelemmel zavarok , de úgy gondoltam ezt kötelességünk megtenni , ha már másként nem segíthetünk... 
“Beteg kisbaba kéri a segítséget ! ! ! Kérlek benneteket , hogy küldjétek tovább ! Ha kitörlöd neked nincs szíved. ” 
"Én egy 29 éves apuka vagyok. Nekem és a feleségemnek gyönyörű életünk volt. Hála Istennek van egy gyermekünk is! Nemrég az orvosok daganatot fedeztek fel a kicsi agyában és testében. Az egyetlen út, hogy megmentsük: a műtét. Sajnos nincs elég pénzünk rá. Az AOL és a ZDNET beleegyezett , hogy segít nekünk. Az egyetlen út , hogy segítsenek az , hogy elküldöm NEKED ezt az e-mailt és TE tovább küldöd. Az AOL nyomon követi EZT a levelet és számolja , hogy hány ember kapta meg . Minden ember , aki megnyitja ezt az e-mailt és tovább küldi emberenként 32,-ft-ot szerez nekünk ! Kérlek segítsetek!!! Köszönjük !!! Maroti Szabolcs 8200 Veszprém Móricz Zs.u.3.  Kérlek , tedd meg – tegyük meg mi is !!! Küldd el az összes ismerősödnek, én a tőlem telhetőt megtettem , tedd meg TE is, hogy tovább küldöd !!!"

Ez a körlevél már egészen 1997-ig nyúlik vissza. Régebbn az egyik Phillips alkalmazottjának valós adataival próbálta a hiszékeny és jó lelkű embereket rávenni, hogy emailek továbbításával gyűjtsenek pénzt egy rákos beteg gyereknek. A sztori már akkor is kamu volt, ahogy ez a mostani is, ami egy püspöki titkár és egy veszprémi nagypapa nevén és címén állítja, email-továbbításonként 32 forintot kap egy rákos gyerek.

A tények: 

1997 óta különböző változatokban terjed ez a körlevél, illetve most már messengeren is terjed sajnos a hiszékeny emberek között.
Továbbra sem létezik olyan technológiai megoldás, ami a létező összes levelezőprogramban képes lenne ellenőrizni és számlálni a továbbított emaileket, illetve azt, hogy ki, kinek és hányszor továbbított levelet. Ezért pénzt sem lehet gyűjteni vele.
Valaki viszont vette a fáradtságot, és utána nézett, a megadott néven és telefonszámon vajon tényleg pénzt gyűjtenek-e?

Az igazi történet - nincs szó beteg kisbabáról

"E történet álságosságát ma, 2009. január 13-án este derítettem ki. Beszéltem a nagypapával, Maróti Rezsővel, tőle tudom, hogy 3 éve kering ez a levél. Nem tudnak mit tenni. A fia, akinek nevét felhasználták illetéktelenül ma már 33 éves, a kislány pedig, aki sosem volt beteg hál' Istennek, 10 éves, és Lilinek hívják. A lakástelefonjuk: 06-88-telefonszam a nagypapa mobilja, ezen beszéltem vele: 06-30-telefonszám. Sajnos mindenki továbbítja, mert ezzel letudja a jószándékú segítséget, de addig már nem mennek utána, hogy fel is hívják a számot. Szóval segítenék, ha igaz lenne. De most legfeljebb azzal, hogy valamelyik lapnak megírom. Csalás, és a jóindulatú emberek kihasználása + valamely netes szolgáltató forgalmának, tehát pénzének növelése. Arra kérlek Benneteket, ne dőljetek be minden ilyen „megható” kérésnek. Vegyétek a fáradtságot, és nézzetek utána."


Jegyezd meg: NEM lehet pénzt gyűjteni egy email, és egy messenger üzenet továbbításával sem!
Mielőtt bármit is továbbítasz, előtte győződj meg a hitelességéről, főleg, ha név, cégnév, számlaszám, vagy cím is szerepel az üzenetben/körlevélben! 

Remélem segített ez a kis összefoglaló mindenkinek. (Esetleges újabb hasonló levelek itt lesznek frissítve.)
Írta és Közzétette: Sandal / www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!

Share To:

Post A Comment: