Túlzás nélkül is meghökkentő felfedezésről szóló dokumentációt tett közzé a múlt hét végén a NASA: egy olyan jéghegyre bukkantak az Antarktiszon, amely nem csak hogy tökéletesen lapos, többszöri ránézésre is olyan érzése támad az embernek, mintha csak emberi kezek faragták volna ki! / Olyat láttak az Antarktiszon, hogy még a szakemberek is meglepődtek (fotók, videó) ~ érdekességek, klímaváltozás, jéghegy, rejtélyek, titkok, fényörvény, világ,

Olyat láttak az Antarktiszon, hogy még a szakemberek is meglepődtek (fotók, videó)
© NASA/Jeremy Harbeck
Repülőszőnyeghez hasonló, tökéletesen négyszögletes jéghegyre bukkant a NASA antarktiszi kutatócsoportja. A felfedezés a még sokat látott szakembereket is meglepte. Nagyban is mutatjuk.

Túlzás nélkül is meghökkentő felfedezésről szóló dokumentációt tett közzé a múlt hét végén a NASA: egy olyan jéghegyre bukkantak az Antarktiszon, amely nem csak hogy tökéletesen lapos, többszöri ránézésre is olyan érzése támad az embernek, mintha csak emberi kezek faragták volna ki!

Az Operation IceBridge misszió keretében talált jéghegyre Kelly Brunt, a Marylandi Egyetem kutatója adott magyarázatot a Live Science-nek. Eszerint kétféle jéghegytípus létezik: egyik a mindenki által ismert fajta, amikor a jéghegy szót hallja, és van az úgynevezett tabular, vagyis táblás jéghegy, mint a most felfedezett darab is, mely az óriási Larsen-C selfjégről szakadt le. (És nem kevésbé meghökkentőbb, mint a furcsa zaj, amit szintén az antarktiszi jég vizsgálatakor fedeztek fel.)

Olyat láttak az Antarktiszon, hogy még a szakemberek is meglepődtek (fotók, videó)
© NASA/Jeremy Harbeck

A leolvadás/leszakadás mondhatni természetes folyamat, amelyet Brunt a nagyra nőtt emberi körömhöz hasonlított: idővel az is egyszerűen letörhet, és ugyanez történt a NASA emberei által megtalált, hatalmas repülőszőnyeghez hasonlítható jégheggyel is. Hogy pontosan mekkora, nehéz megmondani, becslések szerint ugyanis csak mindössze 10 százaléka tűnik ki a vízből, a többi pedig a felszín alatt van. Vagyis, ami a képen látható, valójában szó szerint csak a jéghegy csúcsa.

A tökéletes lapossága ellenére Brunt senkinek nem tanácsolja, hogy csúszkálni próbáljon rajta, vagy hogy egyáltalán rámerészkedjen. A tábla felborulni biztosan nem fog, ugyanakkor bármelyik pillanatban darabjaira törhet.
 Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!hvg.hu
Share To:

Post A Comment: