A skóciai Rosslyn-kápolna Dan Brown A Da Vinci kód című könyvének megjelenése óta példátlan népszerűségnek örvend a látogatók körében, újabb és újabb zarándokok próbálják kifürkészni a szent hely ősi titkait. De mi az igazság? Milyen tudás pihen a kápolna hallgatag árkádjai alatt? / A Rosslyn-kápolna titkai ~ érdekes helyek, érdekességek, fényörvény, hírek, misztikus helyek, világ, titkok, rejtélyek,

A Rosslyn-kápolna titkai

A skóciai Rosslyn-kápolna Dan Brown A Da Vinci kód című könyvének megjelenése óta példátlan népszerűségnek örvend a látogatók körében, újabb és újabb zarándokok próbálják kifürkészni a szent hely ősi titkait. De mi az igazság? Milyen tudás pihen a kápolna hallgatag árkádjai alatt?

A 15. században épült kápolna neve egy különös szóösszetételből ered. A ,,ros” szócska az ősi tudást jelöli, míg a ,,lin” a generációt, így tehát értelmezhető a generációkra hagyományozott ősi tudásként, melyet maga a kápolna képvisel.

A Rosslyn-kápolna titkai
Története során, sok hányattatáson ment keresztül. A Sir William St. Clairnek épült kápolna egy nagyobb templom együttes részét képezte volna, ám a további épületek sohasem valósultak meg: Sir William halálával abbahagyták az építését. A reformáció hatására a katolikus kápolnát több ízben is megrongálták, és csak a 18. században indult meg a helyreállítása.

Sokféle elmélet, találgatás övezi ma is ezt a különös helyet: sokan kelta és germán faszimbólumokat, mások kukoricaszerű faragványokat ismernek fel a kápolna belsejében, mely korábban épült, mint, ahogy felfedezték Amerikát, ahonnan a zöldség származik.

Ha bizonyítható lenne a faragások készítésének pontos ideje, azzal megdőlhetne az Újvilág felfedezéséről alkotott mai képünk. Sokak szerint magyarázat lehet a faragások jelenlétére a templomosok működése, akik 1307-es bukásukat követően Amerikába menekültek. A kápolnában továbbá maja szimbólumokat is fel vélnek fedezni, amik újabb kérdéseket vetnek fel, esetleges kapcsolatra enged következtetni a két kultúra között.

A Rosslyn-kápolna titkai

A Sinclair család temetkezési helyéül is szolgált a kápolna, és sok történész úgy véli, az eredeti kripta egy földalatti termet jelöl, ahol véleményektől függően, különböző dolgokat rejtettek el. Van, aki a Szent Grált sejti az épület kövei alatt, megint más az eredeti skót koronaékszereket.

Talán mégis a legismertebb feltételezés az, hogy a templomosok itt rejtették el legendás kincseiket, amiket a Szentföldről hoztak magukkal. A szabadkőművesekkel való feltételezett kapcsolatnak is számos támogatója és követője akad, amit részben az a tény táplál, hogy a Sinclair család számos tagja magas pozíciót töltött be a szabadkőműves páholyokban.

Semelyik elmélet nem igazolható és nem zárható ki: ami bizonyos, hogy Rosslynt rejtély övezi a mai napig, amit a fölötte átvonuló évszázadok viharai szőttek köré. Történészek és kutatók próbálják megfejteni a szent hely titkait, hiába. Vajon a Szent Grált, esetleg a templomosok kincsét rejtették-e el a megszentelt falak között?
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
Kátya / noiportal.hu
Share To:

Post A Comment: