A Hawaii Nagy Szigetén - a 6.9-es földrengést követően - kitört Kilauea vulkán helyi idő szerint vasárnap estig mintegy 30 házat pusztított el lávafolyamainak köszönhetően, és csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására. A CBS televízió tudósítása szerint a kitelepített embereknek számolniuk kell azzal a ténnyel, hogy talán soha nem térhetnek vissza otthonaikba. A láva és a mérgező füstök feltörése folytatódik. És a 100 méter magasságig is feltörhetnek a láva szökőkutak Összesen 11 törés keletkezett eddig. A láva áramlása pedig 2018. május 6-án, vasárnap fokozódott. / Kilauea vulkán kitörés: Megnyílt a 11.hasadék ~ vulkánfigyelő, vulkánok, Gaia ereje, természet ereje, fényörvény, Kilauea vulkán


Kilauea vulkán kitörés: Megnyílt a 11.hasadék

A Hawaii Nagy Szigetén - a 6.9-es földrengést követően - kitört Kilauea vulkán helyi idő szerint vasárnap estig mintegy 30 házat pusztított el lávafolyamainak köszönhetően, és csaknem 2000 embert kényszerített otthona elhagyására. A CBS televízió tudósítása szerint a kitelepített embereknek számolniuk kell azzal a ténnyel, hogy talán soha nem térhetnek vissza otthonaikba.
A láva és a mérgező füstök feltörése folytatódik.  És a 100 méter magasságig is feltörhetnek a láva szökőkutak
Összesen 11 törés keletkezett eddig. A láva áramlása pedig 2018. május 6-án, vasárnap fokozódott.

A tisztviselők sürgősségi riasztást adtak ki helyi idő szerint este 19:00-kor vasárnap, miután megnyílt a 11.hasadék is. Lelani körzet lakóit a Kupono és  Mohala utcák között kiköltöztették. 
A hatóságok figyelmeztetnek a területen jelen lévő veszélyesen nagy mennyiségű kén-dioxidra is.

"Leilani területe továbbra is a legnagyobb kockázatnak van kitéve."- mondta az USGS. "Mindazonáltal, ahogy a kitörés előrehalad, az alacsonyabb keleti repedési zóna más területei is veszélybe kerülhetnek."
"Ez egy nagyon gyors mozgású helyzet"- mondta polgármester Harry Kim. - "Ez sajnos nem a vége."A USGS vulkán tudósa, Wendy Stovall azt mondta, hogy mérgező kén-dioxid gázokat "fújnak" a repedések és ezeknek a közelében halálos koncentrációjú. Hozzátette, hogy a láva az erdőn keresztül áramlik, és így megereszkedtek az elektromos vezetékek is. 
"Kevés robbanás hallatszott, valószínűleg propántartályokból vagy metán robbanásokból." - mondta.
Mivel a láva elárasztja az erősen erdős területet, a szerves anyagot égnek el és metán szabadul fel. 
A földrengés aktivitása magas szinten maradt. Az elmúlt 24 órában kb. 31 db 2-es erősségű földrengés fordult elő a terület alatt - 5 km mélyen. 
A Kilauea 35 éve folyamatosan aktív tűzhányó. Harminc évvel ezelőtt majdnem egy éven keresztül egy egész várost, Kalapanát borította el a láva.
Közzétette/Fordítás: Sandal / www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!watchers.news.com
Share To:

Post A Comment: