Az autogén tréning egy relaxációs technika, amely az önbefolyásoláson (autoszuggesztió) alapszik. Ennek nem feltétlenül egyedüli célja a mély ellazulás, hanem ezen keresztül az egészséges ember viselkedésének pozitív változása, valamint bizonyos betegségek terápiája. / Autogén tréning, mint gyógymód ~ alternatív gyógyítás, élet, fényörvény, gyógyítás, hírek, autógén tréning

Autogén tréning, mint gyógymód
Az autogén tréning egy relaxációs technika, amely az önbefolyásoláson (autoszuggesztió) alapszik. Ennek nem feltétlenül egyedüli célja a mély ellazulás, hanem ezen keresztül az egészséges ember viselkedésének pozitív változása, valamint bizonyos betegségek terápiája.

Az autogén tréning fokozatai


Az autogén tréninget három különböző fokozatra osztják, és minden fokozathoz egy speciális alkalmazási területet rendelnek.

Az első fokozatnál (úgynevezett alapfok) csupán a test relaxációjáról van szó, amelynek során a gyakorlatot végző a saját testére koncentrál, és célzottan éri el az ellazulást.

A második fokozat (középfok) csak az alapfok elvégzése után alkalmazható, a fokozatok tehát egymásra épülnek. A középfoknál a viselkedés pozitív változásáról van szó; ezt szándékok alapján, formulák segítségével viszik véghez, amelyeket az autogén tréningező a megfelelő szituációkban aztán vissza tud hívni a tudatába.

A harmadik fokozatot (felsőfok) főleg terápiás formaként alkalmazzák bizonyos kórképeknél. Itt képeket és szituációkat asszociálnak egymással, amelyekbe aztán a gyakorlatot végző bele tud helyezkedni, és ezeket az autogén tréning alatt valóságosnak érzi. Ennek a gyakorlatnak a célja, hogy a tréningező bizonyos önismeretet érjen el, valamint új megoldási módokat találjon a problémákra.


Az autogén tréning alkalmazási területei


Az autogén tréninget gyakran pusztán relaxációs gyakorlatként végzik, amelyhez az alapfok gyakorlatai többnyire teljesen elegendőek. Bár ezek a testi ellazulást célozzák meg, de a lelki ellazulást is maguk után vonják. (Abból a feltételezésből indulunk ki, hogy test és lélek kapcsolatban állnak egymással – a nyugtalan lélek testi feszültségeket vált ki és fordítva.) Emellett az autogén tréninget különböző panaszoknál és betegségeknél is alkalmazzák. A panaszok közül rendszerint a stressz okozta bajok reagálnak különösen jól az autogén tréningre. Ide tartoznak elsősorban az izomfeszülések, alvászavarok, gyomor- és bélproblémák, szív- és keringési panaszok, belső nyugtalanság, valamint a migrén. A pszichoterápiában gyakran alkalmazzák az autogén tréninget fóbiás zavaroknál (például pókfóbia), neurózisoknál és pszichoszomatikus betegségeknél. A daganatterápiában is alkalmazták már sikerrel az autogén tréninget, általában kiegészítő kezelés formájában, amely néhány panaszt enyhíteni képes.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!
gyogyszernelkul.hu
Share To:

Post A Comment: