Először illesztették össze – digitálisan – annak a 16. században készült térképnek a darabjait, amelyet 1587-ben készített egy Urbano Monte nevű, gazdag és jó kapcsolatokkal rendelkező milánói családból származó tudós. A térképen igen különösen lények is felbukkannak. / Unikornisok, sárkányok és vízi szörnyek is felbukkannak egy nemrég összeillesztett 430 éves térképen ~ történelem, múlt, legendás lények, térképek, világ, titkok, rejtélyek, hírek, fényörvény, érdekességek,

Unikornisok, sárkányok és vízi "szörnyek" is felbukkannak egy 430 éves térképen

Először illesztették össze – digitálisan – annak a 16. században készült térképnek a darabjait, amelyet 1587-ben készített egy Urbano Monte nevű, gazdag és jó kapcsolatokkal rendelkező milánói családból származó tudós. A térképen igen különösen lények is felbukkannak.

Unikornisok, sárkányok és vízi "szörnyek" is felbukkannak egy 430 éves térképen

A készítő, az 1544-ben, Milánóban született Urbano Monte a régió egyik legnagyobb könyvtárával rendelkezett. Érdeklődése negyvenes éveiben a földrajz felé fordult, és mintegy 20 évet fordított arra az életéből, hogy néhány kötetben összefoglalja azt, amit a korban a témában tudni lehetett. Készített egy világtérképet is, amellyel igyekezett a legpontosabban visszaadni azt, amit az egyes országok és földrészek elhelyezkedéséről akkoriban gondoltak. A térképet nemrég David Rumsey térképgyűjtő digitalizálta.

Unikornisok, sárkányok és vízi "szörnyek" is felbukkannak egy 430 éves térképen

Monte a több mint 2,5 méter átmérőjű térképet 60 részletben készítette el, amelyek összeillesztéséhez részletes jegyzéket készített. Rumsey-nak köszönhetően most először láthatjuk teljes valójában a legnagyobb – a szakemberek által méltatlanul elhanyagolt – 16. századi világtérképet. A modern térképek többségével ellentétben, amely a szintén 16. századból eredeztethető Mercator-vetületet, vagyis hengeres térképészeti vetületet alkalmazza, Monte térképe azimutális, vagyis síkvetületet alkalmazva közvetlenül az Északi-sarktól kiindulva mutatja a Földet. Manapság ilyen térkép látható az ENSZ zászlaján is. 

Monte nemcsak az empirikus tudásra, hanem saját és mások fantáziájára is hagyatkozott térképe megalkotásakor. Mivel ismereteit nem a világ körbeutazásával szerezte, nagyban hagyatkozott nagy térképész elődök munkájára, valamint utazók leírásaira, ezért az általuk közölt megalapozatlan adatokat is átvette, különösen Dél-Amerikát illetően. Japánt saját maga tanulmányozta alaposan, és olyanokkal is beszélt az 1580-as években, akik jártak a távoli országban, ezért a térkép ezen része rendkívül részletes – igaz, sok köze nincs ahhoz, ahogy Japán valóban kinéz.

Unikornisok, sárkányok és vízi "szörnyek" is felbukkannak egy 430 éves térképen
Így néz ki Japán Monte térképén

Monte kiemelt figyelmet fordított az egyes országokban honos egzotikus állatok feltüntetésére, mint a krokodil, a teve vagy az oroszlán. Egy valahol Alaszka környékén található, Terra Incognitának bélyegzett terület mellett egy farkast ábrázolt kölykével, amint éberen figyel. Ám jóval különlegesebb kreatúrákat is megjelenített: griffeket, valamint egy hatalmas madárszerű lényt, amely éppen elkap egy elefántot. A tengereken sokfarkú sellők, valamint jól felfegyverzett hajóflották is felbukkannak.

Unikornisok, sárkányok és vízi "szörnyek" is felbukkannak egy 430 éves térképen
Észak-Szibériában Monte térképén többek között unikornis és sárkány is felbukkant 

Politikai vezetők is láthatók a térképen, többek között II. Fülöp spanyol király, valamint több helyen maga Monte is. Mint Rumsey kifejtette, a korabeli térképészek nem szerették az üres helyeket, ezért, bár rengeteg olyan terület volt, amelynek nevét nem ismerték, ezeket szörnyekkel és fákkal töltötték meg. A térképet ITT lehet nagyobb felbontásban böngészni.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


mult-kor.hu
Share To:

Post A Comment: