A Szaharában, Mauritániában található a Richat-képződmény (el-Rihat; Richat-Structure), amit más néven a Szahara szeme-ként (Guelb er Richat), vagy a Föld szemeként is szoktak emlegetni. A mágnese anomáliákban bővelkedő képződmény egyesek szerint egy hatalmas ammoniteszre hasonlít. Legmélyebb pontja 500 méterrel a tengerszint alatt fekszik, míg legmagasabb része... / A Föld szeme ~ Föld, fényörvény, érdekességek, misztika, rejtélyek, titkok, világjáró, világ, hírek,

A Föld szeme
A Szaharában, Mauritániában található a Richat-képződmény (el-Rihat; Richat-Structure), amit más néven a Szahara szeme-ként (Guelb er Richat), vagy a Föld szemeként is szoktak emlegetni. A mágneses anomáliákban bővelkedő képződmény egyesek szerint egy hatalmas ammoniteszre hasonlít.
Legmélyebb pontja 500 méterrel a tengerszint alatt fekszik, míg legmagasabb része, a Kediet ej Jill hegység, mely 915 m magas, s kőzetanyagának, a magnetitnek, köszönhetően erősen mágneses, ezért itt a hagyományos iránytű megbolondul. Ez a csodás képződmény Afrika egy elszigetelt részén található, így amíg az űrből nem kaptunk képet bolygónkról, addig nem is fedezték fel.

1965 júniusában a Gemini 4 űrhajó legénysége megpillantotta a szemet, ami 40-50 km átmérőjű, emiatt az óta is az űrhajósok egyik fontos tájékozódási pontja.
Mérete és szabályossága miatt eleinte egy meteor-becsapódás nyomának gondolták, ám erre utaló nyomokat nem találtak, így mára úgy vélik, hogy ez egy geológiai jelenség, melynek folytán egy fiatal vulkáni kúpból az erózió következtében, illetve a kvarckristályok hatására, koncentrikus körök jönnek létre és ezek fokozatosan belesüllyednek a talajba. Egyesek szerint az egyedülálló forma földalatti robbantások nyoma.
A Föld szeme

A Föld szeme

A Föld szeme

A Föld szeme

A Föld szeme

A Föld szeme
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


bestofcafe.hu
Share To:

Post A Comment: