Rejtélyes tengeri emberek inváziójáról számol be egy 3200 éves írás - Fényörvény

Breaking

Post Top Ad

Responsive Ads Here

2017. december 6., szerda

Rejtélyes tengeri emberek inváziójáról számol be egy 3200 éves írás


Rejtélyes tengeri emberek inváziójáról számol be egy 3200 éves írás
Egy 3200 éve megmunkált kőre vésve olyan jeleket találtak, amelyek lefordításával a kutatók talán megfejthették a Földközi-tenger térségének egyik legnagyobb régészeti rejtélyét.
A mészkőre 1878-ban találtak rá a mai Törökország területén, a felületén pedig a bronzkor leghosszabb ismert hieroglifikus írása található. Napjainkra az ősi luvi nyelvet, amelyen a szöveg íródott, már csak néhány szakértője képes olvasni. Miután most először lefordították a szöveget, arra nyerhettek magyarázatot, miként magyarázták a bronzkor nagy hatalommal bíró és fejlett civilizációinak összeomlását. A szöveg leírja, hogyan rohanták le Anatólia királyságainak egyesített seregei a Földközi-tenger keleti partvidékén fekvő városokat. A szöveg szerint fosztogató hajózó szövetségről volt szó, amely a történészek szerint hozzájárulhatott a bronzkori civilizációk összeomlásához.

A kutatók szerint az írást időszámításunk előtt 1190-ben a késő bronzkori Mira királya, Kupanta-Kurunta megbízására készítették el.
Az írás szerint a királyság és több más anatóliai állam megszállták az ókori Egyiptom területét és más területeket a Földközi-tenger térségének keleti részén a bronzkori kultúra végének közeledtével.
A régészek már korábban is feltételezték, hogy időszámításunk előtt 1200 körül a nagy civilizációk bukásában tengeri támadásoknak is szerepe lehetett, de a támadók kilétét évszázadokon át rejtély fedte.
Svájci és holland régészek kutatása során kiderült, hogy a Beyköy településnél 1878-ban talált 35 centiméter magas és 10 méter hosszú mészkődarabra, amelynek szövegét George Perrot francia régész másolta ki, még mielőtt a falu lakói építkezésre használhatták volna fel a követ, arról számoltak be, hogy

"Az anatóliai luvi emberek határozottan segítették az úgynevezett Tengeri Emberek invázióit, és így hozzájárultak a Földközi-tenger térségének keleti területein a bronzkor végéhez".

A teljes fordítás és a kutatók megállapításai várhatóan 2017. decemberében jelennek meg az egyik kutató könyvében, továbbá a Proceedings of the Dutch Archaeological and Historical Society nevű lapban.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!

livescience.com
bestofcafe.hu