Amikor Mahatma Gandhit már nagy tisztelet övezte az emberek körében, sokan kértek tőle tanácsot az élet számos területén felmerülő problémáik megoldására. Egy napon Gandhit egy asszony látogatta meg gyermekével. A kisfiú nap mint nap tömte magába a cukros ételeket, és édesanyja komolyan tartott tőle, hogy az egészsége hamar tönkremegy. / Kitől fogadj el tanácsot? ~ fényörvény, hírek, spiritualitás, Mahatma Gandhi, spirituális tanítások,

Kitől fogadj el tanácsot?
Mahatma Gandhi a 20. század egyik legbölcsebb és legemberségesebb szellemi vezetője volt. Számos történet kering róla, melyek közül van néhány, aminek nincs valóságalapja, sokkal több az olyan, ami igaz, és van olyan is, mely akár igaz is lehetne. Egy rövid történet következik, amiről nem tudom, hogy az utolsó két kategória melyikébe tartozik, de ez nem is fontos. Sokkal lényegesebb az, hogy mi az üzenet.

Amikor Mahatma Gandhit már nagy tisztelet övezte az emberek körében, sokan kértek tőle tanácsot az élet számos területén felmerülő problémáik megoldására. Egy napon Gandhit egy asszony látogatta meg gyermekével. A kisfiú nap mint nap tömte magába a cukros ételeket, és édesanyja komolyan tartott tőle, hogy az egészsége hamar tönkremegy. Azonban hiába szólt neki rendszeresen, hiába tiltotta meg a kisfiúnak a túlzott cukorfogyasztást, szavai süket fülekre találtak: a kisfiú, amikor csak lehetősége nyílt rá, tömte magába a cukros ételeket.

Végső elkeseredésében az asszony abban bízott, hogy a bölcs vezető, Mahatma Gandhi szavainak olyan súlya van, hogy ha kisfia tőle kapja az intelmeket, akkor sikerül leszoktatni a gyermeket egészségének rombolásáról.
Meglátogatta hát Gandhit a kisgyermekkel, és elmondta neki a problémáját.
Kérlek, Mahatma, mondd meg a gyermekemnek, hogy ne egyen cukros ételeket, mert tönkreteszi az egészségét.”
Gandhi ekkor egy pillanatra elgondolkodott, majd így szólt:
„Gyertek vissza két hét múlva.”
Az asszony meglepődött ezen a válaszon, de tudomásul vette a bölcs ember szavait. Nem volt könnyű eljutni Gandhihoz, hosszú utat tettek meg idáig, de nem panaszkodott, csak értetlenül elbúcsúzott, majd kisfiával együtt távozott.
Eltelt a két hét, és eljött az ideje az újabb látogatásnak. Az asszony ismét útnak indult kisfiával, bízva abban, hogy ezúttal nagyobb sikerrel jár, mint az első alkalommal. Újra megtette vele a hosszú utat Gandhihoz, és reménykedve lépett a bölcs ember szobájába. Gandhi ekkor a kisfiú szemébe nézett, majd így szólt:
„Ne egyél cukrot. Nem tesz jót az egészségednek.”
A kisfiú a bölcs Gandhi nagy csodálója volt, és szavainak súlya volt a lelkében. Megfogadta, hogy lemond káros szokásáról, és odafigyel az egészségére. Édesanyja nagyon hálás volt Gandhinak, de egyúttal értetlenkedett is magában, hogy miért kellett kétszer megtennie ezt a nagy utat. Összeszedte hát a bátorságát, és így szólt:
„Nagyon köszönöm Mahatma a segítségedet! De mondd, ha csak ennyi kellett, miért nem tudtad két héttel ezelőtt elmondani ugyanezt?”
Gandhi ekkor mosolyogva így válaszolt:
„Akkor még nem volt semmi alapom arra, hogy tanácsot adjak a fiadnak – még én is ettem cukrot.”
Sokan osztogatnak tanácsokat pénzért vagy ingyen az interneten és a valós életben egyaránt. Ehhez nem kell sok, csak néhány jól hangzó ígéret és az aktuális divatnak megfelelő bölcs megállapítás. És sokan követik is az ilyen „tanítókat” anélkül, hogy belegondolnának, merre vezet az út. Egy olyan út, melyen sok esetben a „tanító” maga soha nem is járt. A követőik számára pedig legtöbbször a csalódás és a kétségbeesett összeomlás marad. Majd egy újabb sorba való beállás.
De jó, ha tudod, hogy változni csak belülről lehet. Mindenki, aki a saját útjára akar kényszeríteni, csak megvezet, mert aki valóban tanít, az irányt mutat, és nem utat. Egy olyan irányt, mely felé ő a saját útját járva szintén közeledik.
Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban.”
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Mahatma Gandhi
Share To:

Post A Comment: