Mai korunkat a színek korának is nevezik. Az emberek szerencsére kezdik felismerni a színek életbevágó hatását. Mint minden a színek is rezgéssel rendelkeznek. Minden szín más- más hullámhosszon rezeg. A színek, létezésünk intim funkciói. Mindannyian színeket sugárzunk. Még a szerveinkhez is tartoznak színek. / Egy kis szín és csakra tan ~ csakrák, csakrarendszer, színek, színek jelentései, spiritualitás, fényörvény, rezgések,


Mai korunkat a színek korának is nevezik. Az emberek szerencsére kezdik felismerni a színek életbevágó hatását. Mint minden a színek is rezgéssel rendelkeznek. Minden szín más- más hullámhosszon rezeg. A színek, létezésünk intim funkciói. Mindannyian színeket sugárzunk. Még a szerveinkhez is tartoznak színek. A színek a belső világunk legmegbízhatóbb jelzői. Módosítják a hangulatunkat, lelkiállapotunkat, ami kihatnak a testi funkcióinkra is. Különböző színek alkalmazása minden szinten jótékonyan hat az egészségünkre. Ez a színek hatalma. Megmutatják a legbensőbb érzéseinket,gondolatainkat, képet adnak vágyainkról, hangulatunkról. Segítenek megérteni a bensőnkben zajló folyamatokat és megmutatják holt tartunk az utunkon.
Tiszta színeknek, vagyis elsődleges színeknek nevezzük a 3 alap színünket, amelyből az összes többi szín kikeverhető. a három szín a piros, amely fizikailag hat ránk, a kék, amely lelkileg és a sárga amely szellemileg. Másodlagos színeknek nevezzük az elsődleges színekből kikevert színeket. A lilát, a zöldet és a narancssárgát.
És most lássuk őket egyenként.

PIROS

POLARITÁSA: növekedés-pusztítás
POZITÍV KULCSSZAVAI: vezető, harcol a jogokért, kreatív, dinamikus, erősítő, vidámság.
NEGATÍV KULCSSZAVAI: fizikai erőszak, türelmetlenség, kéjsóvárság, rombolás, birtoklás, makacsság, szégyen
SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: Ősi bizalom és ősi életenergia. a földel és az anyagi világgal való kapcsolat. Kezdet, mozgás, erő, szerelem, születés, élet, halál, tűz forróság. A vörös szín utalhat az új dolgok kibontakozására és az egészség ébredésére is.
ÉRZELMI JELENTÉSE: Érzelem, szenvedély, temperamentumosság, bátorság. A piros szín szeretete élet igenlő kedélyt mutat, aki új utakat, lehetőségeket is felkutat, és fel is vállalja azokat. A piros szín nem tetszése vagy hiánya az önbecsülés hiányát és az életuntságot is jelentheti. Negatív tulajdonságai az idegesség, anyagiasság, harag, agresszió, erőszak, szenvedése, sérelmek. A túl sok vörös felsőbbrendűséget, hatalmat is szimbolizálhat.
AZ ELSŐ CSAKRA (GYÖKÉRCSAKRA) SZÍNE: 
GYÖKÉRCSAKRA:  Szanszkrit neve Muladraha, melynek jelentése, támasz. A csakrarendszer építőköve.
Az összes többi csakra ezen alapszik. Az anyagi világgal köt össze minket. Ez a csakra ad szilárd talajt a lábunk alá. Az egzisztencia felépítése, az anyagi biztonság, a családalapítás, mind-mind az első csakra hatáskörébe tartozik. Szimbóluma a négy szirmú lótuszvirág. A gerinc alsó részén a gátnál helyezkedik el.
HOZZÁRENDELT TESTRÉSZEK: Minden ami szilárd és tömör. Fogak, csontos, köröm, gerincoszlop, vastagbél, végbélnyílás, prosztata, vér. MIRIGYE: a mellékvese. Hozzárendelt elem a Föld. Itt laknak az ősi tudatalattinkban megbújó szorongásaink, félelmeink. Fizikai életünk első és legfontosabb alapköve, hisz ide tartozik az ősbizalom, a biztonság, a túlélés, a pénz, az otthon, a munkákkal megteremthető létbiztonság.
A hozzárendelhető ÉLETSZAKASZ  0-7 éves korig tart. Az ebben az életszakaszban minket ért fizikális, mentális és érzelmi hatások az alábbi tulajdonságokat hívhatják elő belőlünk, vagy erősíthetik azokat meg.
ÉRZELMILEG: Harag, düh, különböző frusztrációk. Elutasítottság, a nem vagyok elég jó érzés ( valakinek, valaminek, saját magamnak). Ide tartozik még a szenvedély, bujaság, áldozatkészség és a birtokló szeretet is.
MENTÁLIS SZINTEN : a dominancia, a ritmusosság, az alázat, a materializmus és a magabiztosság a gyökércsakra tulajdonságok.
HANGJA : a C. szolmizációs skálán a DO
BOLYGÓJA: a Mars
DRÁGAKÖVEI: achát, gránit, jáspis, hematit, rubin, vörös korall
ELEME: kalcium
FÉME: ólom
ILLATA: citrus, szegfűszeg,
GYÓGYNÖVÉNYEI: feketeszeder, boglárka, gyíkfű, csipkerózsa, ibolya
ÉTELEI: C, E, K vitaminban gazdag ételek, vörös húsok.


NARANCSSÁRGA

POLARITÁSA: aktivitás-lustaság
POZITÍV KULCSSZAVAI: melegszívű, nagyvonalú, toleráns, fáradhatatlan, társaságkedvelő, igazságos, szabad
NEGATÍV KULCSSZAVAI: pesszimista, túl büszke, magamutogató, félrevezető
SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: Ötletgazdagság, kreativitás, művészet. Szépség, érzékiség, összhang, boldogság, öröm, nevetés. A buddhizmusban a világi javakról és a nemi életről való lemondást jelképezi.
ÉRZELMI JELENTÉSE: Az életöröm színe. A társaságot kedvelő vidám temperamentumú emberek vonzódnak hozzá. A narancssárga szín kedvelése, magabiztos aktív emberekre jellemző, akikben megvan a belátás, befogadás, elengedés képessége. Nem kedvelik ezt a színt a határozatlan, pesszimista, depressziós, életunt emberek, akikben bizonytalanság és kételyek uralkodnak, önbecsülésünk és önértékelésük pedig hiányt szenved. A sok narancssárga szín utalhat izgatottságra, érzelmi kiegyensúlyozatlanságra, függőségi viszonyra, hisztériára, sokkra, traumára. A vörös és a sárga, a hatalom és a tudás büszke öntudatot eredményez a narancssárgában, ami túlzott büszkeségre, becsvágyra, hiúságra, feltűnési vágyra is mutathat.

A MÁSODIK ( SZAKRÁLIS) CSAKRA SZÍNE: 
Szanszkrit neve Svadisthana. Édes íz, édeset ízlelni. Az ősi, soha ki nem haló érzelmek, alkotó erők, érzékelés, szexuális energiák központja. Emberi kapcsolatainkat, főleg a másik nemmel való viszonyunkat befolyásolja ennek a csakrának a működése.
ELHELYEZKEDÉSE: Alhasban, a köldök mögött
TESTRÉSZEI: A has köldök alatti területe.Vese, hólyag, medence, prosztata, petefészek, here.  Minden testfolyadék, mint a vér, nyirok és emésztőnedvek, sperma. Feladata közé tartozik a női és férfi nemi jelleg kialakítása, a menstruációs ciklus szabályozása és a szaporodás.
ÉRZÉKSZERVE :  a nyelv, funkciója pedig az ízlelés.
MIRIGYEI: Petefészek, herék, prosztata
ELEME: a víz
A hozzárendelhető ÉLETSZAKASZ 8-14 éves korig tehető. Ekkor ébrednek fel bennünk a vágyak amelyeket ősi érzelmeink indítanak el. Az élvezet, az étvágy, szexuális erő. alkotó energiák,  függőség és függetlenség.
ÉRZELMI JELENTÉSE: A tudás, a kölcsönös függőség, a határozatlanság, önbecsülés hiánya.
SPIRITUÁLIS JELENTÉSE: A valakihez tartozás szükségessége, egyéniség, hűség .
MENTÁLIS JELENTÉSE: Megérzése, bölcsesség, izgalom, depresszió. érzékiség, hisztéria, kifelé fordulás, sokk, öröm és gyönyörök.
HANGJA : a D, szolmizációs skálán a RE
BOLYGÓJA : Merkur
DRÁGAKÖVEI: karneol, agát, holdkő, borostyán,topáz, korall
ILLATA: ylang-ylang, szantál
GYŐGYNÖVÉNYEI: bazsalikom, írisz pittypang
ÉTELEI: narancs színű ételek, afrodiziákumok


SÁRGA

POLARITÁSA: bölcsesség-ostobaság
POZITÍV KULCSSZAVAI: gyorsaság, szellemi terjeszkedés, toleráns, becsületes, magabiztos, vidám, eredet
NEGATÍV KULCSSZAVAI: savanyú, alattomos, szétszórt, figyelmetlen, fecsegő, ítélkező, bizonytalan, türelmetlen, szellemileg merev
SZIMBOLIKUS JELENTÉSE:  életerő, értelem, elért tudás, boldogság. A személyiség kibontakozása, akarat, önállóság, hatalom. Ez a szín áll legközelebb a napfényhez. A naphoz hasonló tevékenysége  miatt meleget, lelkesedést, életet adó erőt sugároz. Az apa szimbóluma, a tanítók színe. Sárga a Napistenek színe (Apolló, Ré, az inkák és aztékok napistene stb.). A sárga az aktív, az élet forrásaként felfogott fény jelképe. Az indiánok a megvalósulás szent tüzével társították. Keleten a megvilágosulás jelképe. A sárga érzékelteti a férfias, aktív megtermékenyítő alapelvet, az önállóság fokát mutatja.
ÉRZELMI JELENTÉSE:  nevetés, vidámság, jókedv, megelégedettség, kíváncsiság, nyitottság az újra, a változásra. Értelmes, derűs, nyilt,  öntudatos, optimista emberek kedvelik ezt a színt. A pesszimista, életunt, búskomor, lehangolt emberek pedig elutasítják. Rajtuk az aggodalom, féltékenység, bizalmatlanság, félelem, gyávaság, szorongás, keserűség energiája  válhat úrrá. A sok sárga az erősen fejlett intellektusra és becsvágyra utal. A személy kissé öntelt és feltartóztathatatlanul nyomul a jövőbe, miközben az újat, és a fejlődőt kutatja.
Ha rajzokban, öltözékben, életünkben túlsúlyba kerül a sárga, az önteltségre utalhat. A mandalákban feltűnő sok sárga a lelkesedés és kétségbeesés gyors váltakozásáról árulkodhat.  Harmóniában a reális célokat, az aktivitást, határozott éntudatot jelenthet. A sárga a lélek bőségére is utal. Amikor a sárga harmonikus mennyiségben jelenik meg a mandalákban, azt jelezheti, hogy az esetleges bizonytalanság ami bennünk zajlott most kitisztul és átveszi a helyét a bizonyosság. A kiterjesztett tudatosság hordozója.


A HARMADIK (NAPFONAT) CSAKRA SZÍNE:
Szanszkrit neve Manipura. Fénylő csillogó ékkő, drágakő. Rajta keresztül tudjuk befogadni a Nap energiáját, mely fizikai testünknek erőt ad, éteri testünket pedig feltölti. A Napfonat csakra működése befolyásolja az emberi kapcsolatainkat, a mások iránt érzett szimpátiát, vagy ellenszenvet. Érzelmi energiát sugárzunk rajta keresztül a külvilág felé és kapcsolatba kerülünk a világ dolgaival és embertársainkkal.
ELHELYEZKEDÉSE: Szegycsont alatt kezdődik és egészen a köldökig tart.
HOZZÁRENDELT TESTRÉSZEK: Emésztési rendszer, derék, gyomor, has, hasüreg, lép, máj, epehólyag, vegetatív idegrendszer, hasnyálmirigy, izmok.
MIRIGYE: hasnyálmirigy
ELEME: a tűz
ÉRZÉKSZERVE: a szem. tehát az uralkodó érzés a látás.
MUNKASZERVE: a láb és a lábszár.
ÉLETSZAKASZA: 15-21 éves kor. Ebben a korszakban próbáljuk önmagunkat felfedezni, érzelmeinket meghatározni, felfedezni a birtoklás fogalmát, hogy mi az amit én birtokolhatok és mi az ami engem birtokolhat. Hol a társadalmi helyem a világban.Én irányítok, vagy engem irányítanak.
SPIRITUÁLIS JELENTÉSE: Akaraterő, a megszerzett tudás, a fény, a változás.
ÉRZELMI JELENTÉSE: nevetés, öröm, féltékenység, bizalmatlanság, félelem, depresszió jellemzik.
MENTÁLIS JELENTÉSE: értelem, optimizmus, az elsajátított tudás, intelligencia, döntésképtelenség, kritikai hajlam, manipuláció, túl nagy kontroll.
HANGJA: az E, szolmizációs hangja a MI
DRÁGAKÖVEI: tigrisszem, borostyán, citrin
SZIMBÓLUMA: a tíz szirmú lótuszvirág. a 10 szirom, tíz fontos energiaforrás nyerő hely.
GYÓGYNÖVÉNYEI: levendula, rozmaring, bergamott, kamilla, cickafark.
ÉTELEI: a könnyen emészthető, méregtelenítő ételek. pl. citrom, grapefruit, kukorica


ZÖLD

POLARITÁSA: egyensúly - egyensúlyhiány
POZITÍV KULCSSZAVAI: tapintatos, stabil, termékeny, haladó szellemű, gyakorlatias
NEGATÍV KULCSSZAVAI: féltékeny, feledékeny, mohó, nyugtalan, hipochonder
SZIMBOLIKUS JELENTÉSE:  Jelképezi a természetes, egészséges fejlődés alapelvét, és a fejlődés fenntartásának képességét, a termékenységet, az újjászületést, a folytonos életet. A bizakodást, önmagunk ismeretét, a szeretet képességét. A nyugalom és enyhülés színe. Az élet teremtő, gyógyító, megújuló ereje. A zöld kifejezheti azt az érettséget, mikor az apai és anyai tudatot beépítjük saját személyiségünkbe és önnön szüleinkként kezdünk működni.
ÉRZELMI JELENTÉSE : A kék és a sárga keveréke, egyesül benne a szellem és a lélek, a tudás és a hit, a nő és a férfi. Szinkronicitás: jó időben, jó helyen lenni; mozgásban lenni. A harmóniára törekvő, érzékeny, együtt érző, jószívű, önzetlen, megbízható, barátságos, természetszerető, nyílt emberek kedvelik ezt a színt, akikben felébred a gyógyító erő. Akik ezt a színt választják, gyakran segítő jellegű foglalkozást űznek. A zöld szín szeretete jó ítélőképességet, igazságérzetet, határozottságot, megegyezésre való hajlamot, nagylelkűséget tükröz. A zöld szín elutasítása döntésképtelenné, elégedetlenné, bizonytalanná, rosszhiszeművé, iriggyé, féltékennyé tehet. Aki nem szereti ezt a színt, örökös tér- és helyhiányban szenved, mindig más helyre vágyik, mint ahol éppen van. A sok zöld kiegyensúlyozott, elégedett, egészséges emberre utal, aki megteremtette a belső békéjét.

A NEGYEDIK (SZÍV ) CSAKRA SZÍNE:
Szanszkrit neve, Anahata. A csakrarendszer középpontja. A szívcsakrában találkozik a három alsó fizikai központ, a három felső szellemi központtal. A lélek kapujának is nevezik. 
ELHELYEZKEDÉSE: Mellkas közepén a szív magasságában.
TESTRÉSZEI: szív, mellkas, mellüreg, bőr, gerinc, tüdő alsó része, vér, vérkeringés.
MIRIGYE: Csecsemőmirigy.
Mivel érzékszerve a bőr, így funkciója a tapintás. Ezáltal munkaszerve a kéz.
A szívcsakra egyensúlyba hozza a testet, a lelket és a szellemet. 
ÉLETCIKLUSA: 21-28 éves kor között mozog. Feladatköre érzelmeink megélése, kifejezése, megbocsátás, együttérzés. Itt alakul ki, hogy mennyire vagyunk képesek megnyílni mások felé.
SPIRITUÁLIS JELENTÉSE: A természettel való tökéletes harmónia, egyensúly. Gyógyulás, gyógyítás, a föld szeretete.
ÉRZELMI JELENTÉSE: Minden szívvel kapcsolatos dolog. Nyugalom, nyitottság, elfogadás, szabadság, düh, féltékenység, elégedettség, elégedetlenség.
MENTÁLIS JELENTÉSE: Jó időben jó helyen lenni, szinkroncitásban élni, józan ítélőképesség, megújulás, kiegyensúlyozottság..
BOLYGÓJA: Vénusz
HANGJA: F, szolmizációban FÁ
SZIMBÓLUMA: a tizenkét szirmú lótuszvirág
DRÁGAKÖVE: Rózsakvarc, turmalin, smaragd, jáde, malachit, pirit, opál
GYÓGYNÖVÉNYEI: fukszia, mályva, aranyvessző, aloevera, gyöngyvirág.
ÉTELEI: Kalciumban és vasban gazdag ételek.


KÉK

POLARITÁSA: tudás- tudatlanság
POZITÍV KULCSSZAVAI:bölcs, türelmes, mentális, megvalósító, filozofikus, csöndes, gyógyító, hűséges
NEGATÍV KULCSSZAVAI: gyenge, érzelmileg ingatag, babonás, hideg, engesztelhetetlen
SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: Béke, nyugalom, harmónia, kiegyensúlyozottság. Óceánok ,tengerek, tavak, folyók, patakok, távoli hegyek, az ég és a végtelenség színe. Az égi Istenségek színe is a kék .A régi keresztények, szintén Isten szimbólumának választották.
ÉRZELMI JELENTÉSE: A soha el nem fogyó és múló szeretet, önfeláldozás, hűség, anyai részvét. A kéket kedvelő emberek kiegyensúlyozottak, komolyak; világos, őszinte kinyilatkozásokat tesznek baráti és emberi kapcsolataikban. Jó tanulási képességekkel, élénk képzelőerővel, jó ítélőképességgel rendelkeznek. A kék szín elutasítása jelenthet belső nyugtalanságot, kapcsolatteremtési képtelenséget hatalmi ideákkal, mint tanár, doktor, hivatalnok, apa, anya, női és férfi szerep. A sok kék szomorúvá, magányossá, zárkózottá, félénkké, depresszióssá tehet..

AZ ÖTÖDIK (TOROK CSAKRA) SZÍNE:
SZANSZKRIT NEVE: Visuddha
A torok csakra az emberi kifejezőképesség és a kommunikáció központja. Egy híd gondolataink és érzéseink között. A torokcsakrán keresztül fejezzük ki mind azt amit bennünk van. A külvilág felé közvetítjük vele az összes többi csakránk tartalmát.
ELHELYEZKEDÉSE: Nyak és váll magasságában
TESZTRÉSZEI: nyak, nyelőcső, tarkó, állkapocs, fülek, hangképző szervek, tüdő, hörgők, légcső.
MIRIGYE: Pajzsmirigy
ÉRZÉKSZERVE: a fül, feladata a hallás
MUNKASZERVE: száj és hangszalagok
ELEME: éter
ÉLETCIKLUSA: 29-35 éves kor között található. A felnőtté érés, a felelősség vállalás időszaka.
ÉRZELMI JELENTÉSE: Jó anya, nyugalom, béke, harmónia, derű, lágyság, szomorúság, frigiditás.
MENTÁLIS JELENTÉSE: Kifinomultság, kitartás, akaraterő, kifejezés. Intuíció meghallása, türelem, kommunikáció, inspiráció.
HANGJA: G, szolmizációban a SZÓ
SZIMBÓLUMA: Tizenhat szirmú lótuszvirág
DRÁGAKÖVEI: zafír, akvamarin, lápisz lazuli, opál, türkiz
GYÓGYNÖVÉNYEI: körömvirág, levendula, zsálya
ÉTELEI: Szellemi energiákat növelő ételek. Áfonya, szilva, szeder, mazsola

INDIGÓKÉK

SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: intuíció, bölcsesség, életfilozófia. A VI. csakra (harmadik szem), a sors- és világformáló energiák kiindulópontja. Látnoki képességek, tisztán látó, tisztán halló médium. 
ÉRZELMI JELENTÉSE:  A külvilággal való kapcsolat, gondolkodás, beleérzés, határozott döntéshozatal, világos helyzetfelismerés. A szín kedvelése intuitív, érzékeny, befelé forduló, szellemi-lelki síkon sebezhető embert mutat. A szín elutasítása távolságtartóvá tehet. Hiánya függőséghez vezet, érzékeken keresztül való menekülésbe, pótcselekvésekbe: kábítószer-, alkohol-, étel-, szappanopera-függőség vagy bármilyen mánia. Mélyen gyökerező konfliktust mutathat az anya személyével kapcsolatban.
Túl sok királykék nagyon nagy érzékenységre utal, amit, ha nem megfelelően kezelünk, bezárkózottsághoz, álomvilágba forduláshoz vezethet.


A HATODIK (HARMADIK SZEM ) CSAKRA SZÍNE:
SZANSZKRIT NEVE: Ajna A belső látás érzékszerve. Az intuíció, tisztánlátás, tisztánhallás illetve a tisztán érzékelés képessége a harmadik szem csakrában mutatkozik meg.
ELHELYEZKEDÉSE: A homlok közepén a szemöldök felett.
TESTRÉSZEI: központi idegrendszer, melléküregek, orr, arc, fül, szem, kisagy
MIRIGYE: Agyalapi mirigy
ÉLETCIKLUSA: 36-42 éves korig tart. Ekkor alakul ki spirituális tudatunk, belső látásunk. Gondolataink pedig a Kivagyok én ? kérdés körül forognak.
SZIMBOLIKUS ÉS SPIRITUÁLIS JELENTÉSE AZONOSAK: látnoki képességek, tisztán érzékelés, depresszió, álomvilág, magány
ÉRZELMI JELENTÉSE: Külvilággal való kapcsolat, helyzetfelismerés, semlegesség, távolságtartás, depresszió
MENTÁLIS JELENTÉSE: Alapelve a lét megismerése. Hatalom, tudás, illúziók, depresszió, paranoia.
HANGJA : A, szolmizációban LÁ
SZIMBÓLUMA: 96 szirmú lótuszvirág
DRÁGAKÖVEI: lapis lazuli, hegyikristály, zafír
GYÓGYNÖVÉNYI: levendula, jázmin, kukorica, borsmenta, kék krizantém
ÉTELEI: nyugtató, csillapító hatású ételek. Olívabogyó, szeder, kökény, fekete ribizli

LILA

SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: megvilágosodás, misztika, spiritualitás, átváltozás. A gyógyításra, szolgálatra, vezeklésre született emberek színe. A magasabb szellemi beállítottságúak, spirituális vonzódásúak, a felszabadult, megvilágosodott emberek szeretik.
A sárga, a tudás ellenpólusaként a lila a tudatalatti, a titkok színe.
ÉRZELMI JELENTÉSE: önállóság, lelkünk női (kék) és férfi (piros) oldalának egyensúlyba hozása, gondolati megtisztulás a jobb és bal agyfélteke kiegyenlítődése által. A lila szín elfogadása, szeretete segíti a szellemi ébredést, a spirituális fejlődést és felszabadulást, az élet értelmének felismerését. Elutasítása a szellemi tapasztalatoktól való félelmeket jelenti, nagyképűséget, ellentmondásosságot, magányt, szenvedést takar.


A HETEDIK ( KORONA) CSAKRA SZÍNE:
SZANSZKRIT NEVE: Sahasrara. Ezerszerest jelent. A korona-csakra eleme a gondolat, általa sikerül tökéletesen megértenünk azt, amit korábban értelmileg, majd később intuitív módon fogtunk fel. A korona csakra segítségével távolabb jutunk az anyagi világtól, és ezzel együtt a tér és idő korlátaitól. Ez a hely az igazi otthonunk. Innen indul nagy utazásunk az életbe, és fejlődésünk végén ugyanerre a helyre jutunk vissza. Itt élünk, és itt éljük meg önmagunkban Istent, itt egyesülünk az isteni eredettel, amelytől származunk. 
ELHELYEZKEDÉSE: Koponya teteje
HOZZÁRENDELT TESTRÉSZ: idegrendszerünk és a nagyagy, valamint a koponyalemezek és a kutacs kapcsolhatók hozzá.
MIRIGYE:  belső elválasztású mirigyünk a tobozmirigy.
ÉLETCIKLUSA: 43-49 éves korig tart. Segít felkészülni egy új kezdetre egy magasabb rezgésű életciklus felé.
SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: egyéniség, a gyógyítás, szolgálat, az élet értelmének a felismerése.
SPIRITUÁLIS JELENTÉSE: vallási öntudat, szentség, alázatosság, bűnbánat, fájdalom, nosztalgia, intelligencia és tudás.
ÉRZELMI JELENTÉSE: belső nyugalom, felszabadulás, visszavonultság, szenvedélybetegség, bánat, rejtett harag, elvágyódás.
MENTÁLIS JELENTÉSE: más világokkal való kapcsolat, megváltás
HANGJA: a H, szolmizációban a TI
SZIMBÓLUMA: ezer szirmú lótuszvirág
DRÁGAKÖVEI: Ametiszt, hegyikristály
GYÓGYNÖVÉNYEI: Lótusz, levendula
ÉTELEI: Lila hagyma, padlizsán, lila káposzta. Csillapító, nyugtató hatású ételek.


KORALL

SZIMBOLIKUS JELENTÉSE:: szeretet, empátia, önmagunk szeretete. Jó függőségi viszony kialakulása, a függetlenség megmaradásával. A tenger koralljai is így élnek: együtt, de külön. A korall személynek nagyon jó érzéke van a közösség és a kölcsönös kapcsolódás iránt (a korall ásványként tükrözi ezt úgy, hogy elveszti a színét, ha eltávolítják abból a környezetből, amelyben nőtt).
ÉRZELMI JELENTÉSE: segít a rossz kapcsolatok, félelmek elengedésében, a viszonzatlan szerelem, szeretet feldolgozásában, feladataink, életterhünk szeretetteljes elfogadásában. A boldog szerelem színe.


ARANY

POLARITÁSA: bizalom-becsapás
POZITÍV KULCSSZAVAI: nagyvonalú, tapasztalt, érett, bölcs, életképes, megbocsátó, győztes
NEGATÍV KULCSSZAVAI: paranoiás, gyanakvó, pesszimista, mogorva, sikertelen
SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: bölcsesség, tudás, igazság, önértékelés. Testi, lelki, érzelmi, értelmi és spirituális gazdagság.  Megvilágosodás. Az arany Szent Grál olyasvalaminek a jelképe, amit csak nagy nehézségek árán lehet megszerezni. A katolikusoknál minden arany spirituális szentséget jelképez. Az aranytojást tojó tyúk a gazdagság jelképe. Méz, búzamező, aranyalma, aranyhal a bőséget jelképezi.
ÉRZELMI JELENTÉSE: elmélyült önismeret, jó ítélőképesség, bizalom. Túlzott mennyiségben jelenthet önelégültséget, kapzsiságot, bizalmatlanságot, ítélkezést. A szín elutasítása bizonytalanságot, önmegvetést, önítéletet, kétségeket, zavarodottságot hozhat létre. Ez a szín felhívja figyelmünket arra, hogy tanulnunk kell hibáinkból, hiszen aki nem rendelkezik elegendő tudással, bölcsességgel ahhoz, hogy felismerje tévedései következményeit, újra és újra el fogja követni ugyanazt a hibát.

EZÜST

POLARITÁSA: növekedés-fogyás 
POZITÍV KULCSSZAVAI: megvilágít, visszatükröz, előítéletmentes 
NEGATÍV KULCSSZAVAI: kétarcú, csalóka, megtévesztő 
A hold és a nőiesség szimbóluma. Színe és fényessége miatt a hűség, a tisztaság és az őszinteség szimbólumaként is emlegetik. Míg a királyok színe az arany a Királynőké az ezüst. Az ezüst megnyugtatja az érzelmeket és visszaállítja az egyensúlyt.Felszabadít az érzelmi korlátok alól.
OLAJZÖLD

SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: élet a földön. Olajfaág: az új föld szimbóluma, az új kezdet ígérete.
Asszonyi bölcsesség, feminin tudás, női vezetés. Tudatosság a szíven keresztül, a szív (zöld) és az értelem (sárga) egyensúlya.
ÉRZELMI JELENTÉSE: segít a félelmeink elengedésében, a keserűség, a fájdalom feldolgozásában. Az olajzöld szeretete segít saját utunk megtalálásában, szívóssá, kitartóvá tesz, vezetői képességre utal. Az olajzöld elutasítása merevvé, hajlíthatatlanná, ironikussá, elégedetlenné, önzővé, gyávává tehet.


TÜRKIZ

POLARITÁSA: önbizalom-önimádat
POZITÍV KULCSSZAVAI: nyugodt, harmonikus, sikeres, egyensúlyban van
NEGATÍV KULCSSZAVAI: megbízhatatlan, tartózkodó, dicsekvő, fölényes SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: kapcsolattartás, tömegkommunikáció, művészetek és más kifejezési módok: tánc, zene, reklám, média, számítógép. Vízöntő kor. Az új évezred kommunikációja. Médiával, számítógéppel foglalkozók, műszaki találmányok iránt vonzódók, művészi hajlammal, jó nyelvérzékkel rendelkezők szívesen választják ezt a színt.
ÉRZELMI JELENTÉSE: érzékenység, megérzés, érzéseinkre (intuícióinkra) való hagyatkozás, érzelmesség. Aki ezt a színt választja, azt mondja ki, amit érez és nem azt, ami helyénvaló lenne. Bizakodó típus, a világ jóságába vetett gyerekes hite megmaradt felnőttkorára is. Játékos. Aki elutasítja ezt a színt, képtelen alkalmazkodni, együtt haladni a korral.


MAGENTA/ BÍBOR

A vörös és a lila szín keveréke, azaz a szivárvány, a fényspektrum két vége; a legrövidebb és a leghosszabb fényhullám egyesüléséből jön létre.
SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: kapcsolat fény és sötétség között. A kereszténységben a vörösbor az Istennel való szent egyesülésünket szimbolizálja. Isteni szeretet, szolgálat és gyógyítás. Ez a szín a védelmezők védője, a gyógyítók gyógyítója.
ÉRZELMI JELENTÉSE: segít összpontosítani, hogy megtaláljuk az élet értelmét. A részletekre való odafigyelésre, pontosságra késztet minket; motivál a tanulmányok elkezdésére, alkotó feladatok vállalására. Aki szereti ezt a színt, tele van életerővel, izgalommal, tettvággyal; képes az együttérző, áldozatos szerelemre. Boldogtalanság, búskomorság ellenszere. Aki elutasítja ezt a színt, türelmetlen, egoista és túlzottan érzelmes a kötődés hiányából fakadóan.


RÓZSASZÍN

SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: rózsaszínben látni a világot. Feltétel nélküli szeretet, női megérzés, gondoskodás; együttérzés, törődés önmagunkkal is. Egyensúly a szeretet nyújtásában és elfogadásában, melegséget visz az életbe. Nyugodt, tiszta lelkű, művészi beállítottságú emberek kedvelik ezt a színt.
ÉRZELMI JELENTÉSE: a nőiség, az anyaság színe, mely kislányokra, fiatal nőkre vonatkozik; nőknél a bennük élő gyermekre, férfiaknál a tudat alatti nőiességre utal. Olyan emberek választják, akik valamilyen betegség vagy nyomás fizikai tüneteitől szenvednek (például menstruáló nő, agresszív környezetben élő). A félelem ellenszere, megnyugtatást, gyengédséget ad, csillapítja a szeretet- és önbizalomhiányt, valamint az agresszivitást. A rózsaszín elutasításával önbizalomhiány, túlzott ragaszkodás, agresszivitás léphet fel. A sok rózsaszín sebezhetővé, kiszolgáltatottá tesz. Ha egy idősebb nő vonzódik a rózsaszínhez, az azt jelentheti, hogy irreális elvárásai vannak. Előfordulhat h még mindig fiatal kori vágyai megvalósulására vár. A rózsaszín ebben az esetben segít az átértékelésben és a régi vágyak elengedésében. Fiatal korban vonzódás a rózsaszínhez jelentheti, hogy készen állunk képességeink teljes kibontakoztatására.A túl sok rózsaszín a védelem utáni vágyat is jelezheti.


FEHÉR (tiszta)

A fehérnek nincsenek árnyalatai, azonban az összes szín megtalálható benne.
A FEHÉR POZITÍV KULCSSZAVAI:eredeti, teljesség, mindent odaadás, egység, nyitottság
A NEGATÍV FEHÉR KULCSSZAVAI: elszigeteltség, meddőség, merevség, frusztráció, fontoskodás, unalom
SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: tisztaság, szűziesség, ártatlanság, könny, tiszta lap, új kezdet. Tiszta értelem és érthetőség. Megvilágosodás, megtisztulás.
ÉRZELMI JELENTÉSE: minden érzelem felerősödését, a szenvedést és a szenvedés megértését, a visszafojtott könnyeket jelképezi. A szín segítségével, akár a könnyek által, megtisztulhatunk. A túl sok fehér gátat vet gondolataink szabad áramlásának, ürességérzetet és frusztrációt okozhat.

BARNA

SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: föld, termékeny talaj, földhözragadtság, hagyományok. Harmóniát teremt családunkban, otthonunkban, az anyagi létben, a test szükségleteiben, egészségi állapotunkban. Biztonságot adó, megnyugtató, a természetességet szimbolizálja.
ÉRZELMI JELENTÉSE: lemondás, bánat, bűnbánat, megbízhatóság. A barna színhez való erős vonzódás gyakran azt jelzi, hogy az egyén bizonytalan, alacsony az önbecsülése, fél tehetségének teljes kibontakoztatásától, a megrekedtség érzése veszi hatalmába. Hiányzik a biztonság, a szilárdság, a megbízhatóság és az önuralom az életéből. A gyökerek, a család és az otthon vágyát jelzi. A barna érzelmi biztonságot, testi kényelmet, nyugalmat ad.

SZÜRKE 

SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: öregkor, ősz haj, hamu, elmúlás, tisztelet, alázat. Semleges szín, az érzések hiányát fejezi ki. Eltűnő életenergia, élettelenné válás.
ÉRZELMI JELENTÉSE: levertség, tehetetlenség, közöny, pesszimizmus.
POZITÍV JELENTÉS: Az életben meg kell találni mindig az egyensúlyt. Az arany középutat.
A szürke szín sem mindig negatív hatású és jelentésű!
A szürke szín a semlegességet is jelenti, illetve az egyensúlyt, a középutat. 


FEKETE 

SZIMBOLIKUS JELENTÉSE: sötétség, árnyék, a nyugati kultúrákban a halál, a gyász színe. Minden élet a sötétségben kezdődik és ott is fejeződik be, ez a halál és az élet végtelen köre, a halál és az újjászületés folytonossága. A tudat elvesztése: elsötétült előtte a világ. DE a fekete nem csak negatívat jelent, mivel maga az univerzum is fekete és sötét /Univerzális szín, ahogy a fehér is!/. A fekete mélységet is jelent, és magát a teremtést.
ÉRZELMI JELENTÉSE: fegyelmezett, független, befolyásolhatatlan, erőt, méltóságot sugárzó személyt jelképez.
Negatív jelentése: szomorúság, lemondás, passzivitás, veszteség (lehet személy, társadalmi helyzet vagy eszme is), depresszió. Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, csüggedtek, fáradtak, kimerültek vagyunk. Segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket.
Viszont nem mindenképpen kell negatívra gondolni, ha valaki fekete színt használ!
A fekete szín az univerzum színe is, illetve sok ásvány is fekete színű, főleg azok, amelyek leföldelnek és pont hogy a negatív energiákat elvonják, és taszítják körülöttünk! Illetve a feketét nagyon sokszor használjuk kiemelésre a művészetekben, mert a fekete kontúrral és háttérrel a többi szín nagyon jól harmonizál. 
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!


lélekcsengettyű

Share To:

Post A Comment: