Jövő hónapban viszonylag közel lesz a Földhöz egy rejtélyes objektum. Tulajdonságai annyira szokatlanok, hogy egyelőre még a NASA szakemberei sem tudják, mi is tart felénk. A 2016 WF9 nevű objektumot az amerikai űrügynökség aszteroida- és üstökös-vadász projektje, a NEOWISE szúrta ki még 2016. november 27-én. / Azonosítatlan objektum közelíti meg a Földet ~ rejtélyek, titkok, rejtélyek és titkok, aszteroida, meteor, űrkutatás, csillagászat, fényörvény, világ,

Jövő hónapban viszonylag közel lesz a Földhöz egy rejtélyes objektum. Tulajdonságai annyira szokatlanok, hogy egyelőre még a NASA szakemberei sem tudják, mi is tart felénk. A 2016 WF9 nevű objektumot az amerikai űrügynökség aszteroida- és üstökös-vadász projektje, a NEOWISE szúrta ki még 2016. november 27-én. Méretét tekintve körülbelül 1 kilométer széles. A várakozásoknak megfelelően február 25-én halad el bolygónktól nagyjából 51 millió kilométer távolságra (becsapódástól tehát korántsem kell tartanunk).

Se nem aszteroida, se nem üstökös?

A hír különlegességét az adja, hogy a NASA kutatóinak egyelőre fogalmuk sincs, mi is lehet a közeledő objektum. Nyilvánvalóan két lehetőség merül fel, vagyis aszteroidáról vagy üstökösről beszélhetünk. Általánosságban véve az aszteroidák köves, fémesebb égitestek, míg az üstökösök sokkal jegesebbek – írja az IFL Science tudományos hírportál.
A 2016 WF9 ugyanakkor sötét, nem veri vissza a fényt. Ez alapján üstökös lehetne, ám nem húz magával az effajta objektumokra jellemző porból és gázból álló csóvát. Mindezek miatt a tudósok egyelőre nem tudják pontosan megmondani, mi lehet az égitest és honnan származhat.
Elképzelésünk szerint a 2016 WF9 valaha üstökös lehetett"
– mondta James "Gerbs" Bauer, a NASA egyik űrközpontjának, a Jet Propulsion Laboratory-nak (JPL) a kutatója egy kiadott közleményben.
„Az objektum jól mutatja, mennyire elmosódott a határ üstökös és aszteroida között; valószínűleg ez az objektum az idők során elveszítette azokat az illékony anyagokat, amelyek a felszínén vagy a felszín alatt voltak megtalálhatók" – tette hozzá a szakember.
Azonosítatlan objektum közelíti meg a Földet
A 2016 WF9 pályája

Találtak egy üstököst is

A NEOWISE egy másik objektumot is felfedezett, ennek eredete a 2016 WF9-cel ellentétben azonban tisztázott. A C/2016 U1 egy üstökös és az északi féltekéről az égbolt délkeleti részén akár egyszerűbb távcsövekkel is megfigyelhető január első hetében.
Közzétette: www.fenyorveny.hu 
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Csatlakozz PINTERESTÜNKHÖZ és INSTAGRAMMUNKHOZ is! Vagy iratkozz fel a napi HÍRLEVÉLRE, hogy ne maradj le a friss hírekről!origo.hu
Share To:

Post A Comment: